Mobilā versija
Brīdinājums +0.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
21. aprīlis, 2013
Drukāt

Kuri ir kvalitatīvākie cepamie papīri?


Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Cepu ātro kefīra kūku un man tā pielipa pie cepamā papīra, tāpēc vēlos noskaidrot, no kā ražo šo papīru un kāpēc reizēm tas nepilda savu uzdevumu? Kuri ir kvalitatīvākie cepamie papīri?” Austra B. Rīgā

 

Cepamajam papīram ir ļoti svarīgs uzdevums – nodrošināt, lai mīklas izstrādājums vai cits kulinārijas brīnums nepieliptu pie pannas vai veidnes. Lai arī cik izcila ir recepte un kvalitatīvas sastāvdaļas, ja tas viss pielīp pie virsmas un izjūk, lielais darbs vējā. Labam cepamajam papīram ir jāatvieglo saimnieces darbs, bet kāpēc reizēm tas visu sarežģī? Izmēģināsim piecus dažādus pretpielipšanas variantus, lai varētu droši teikt – kūka nepielips un nepiecepsies pie veidnes vai pannas malām!

 

Kā gatavots?

Mūsu vecmāmiņas nezināja, kas ir cepamais papīrs, veidnes ietaukošana un iepūderēšana ar miltiem vai pūdercukuru bija ierasta lieta pirms izstrādājuma cepšanas vai sastindzināšanas. Mēs gandrīz vairs nevaram iedomāties, kā saimniece lai iztiek bez papīra vai folijas. Veikalos tagad var nopirkt aptuveni desmit dažādu ražotāju cepamos papīrus. Kā lai zina, vai visi ir vienlīdz labas kvalitātes?

Cepamais ir augsta blīvuma papīrs, tas izgatavots no koksnes un apstrādāts ar skābi. Rezultātā iegūts izturīgs, piedegumdrošs un karstumizturīgs materiāls. Dažreiz tam pievienots silikons un citi uz eļļas bāzes izgatavotie pārklājumi, lai padarītu to pavisam drošu pret piedegšanu.

Galvenokārt ir divu veidu papīri: viens, kuram ir speciāls pārklājums, un otrs, kuram tāda nav, lai gan daži ražotāji pievieno labas kvalitātes dārzeņu eļļu.

Cepamajam papīram ar pārklājumu parasti pāri pamata slānim ir uzklāta plēvīte (silikona, oglekļa, ūdeņraža un skābekļa polimērs). Pievienojot vēl katalizatoru, tad iegūst tiešām piedegumdrošu materiālu.

Pārējiem izmanto papīra loksnes, kas izgatavotas no ļoti augsta blīvuma papīra masas (ja aplūkosiet pret gaismu, tad redzēsiet, ka tām nav dzīslojuma), mazgājot tās sērskābē, kas daļēji dzēš dzīslojumu, padara materiālu želatīnveidīgu, vienlaikus to ciešāk savienojot. Skābi nomazgā un iegūst jaunu, ļoti koncentrētu, šķiedrainu struktūru, piedegumdrošu un izturīgu pret taukvielām un eļļām. Abu veidu cepamie papīri ir atzīti par labiem ēdiena gatavošanai.

 

Iespējamās problēmas

Vislielākais risks, ka konditorejas izstrādājums pielips, ir kūkām, kuras pamats ir saputots olas dzeltenums un baltums (biskvītiem un līdzīgām), un kūkām, kuras veidotas uz kefīra bāzes, jo tām ir šķidra mīkla. Strādājot ar smilšu mīklu, kur daudz taukvielu, vai kārtaino bezrauga mīklu, arī slikta papīra dēļ diezin vai kas pielips, tad var pat neko nelietot pannas pārklāšanai.

Tagad arvien mazāk veikalos ir cepamo papīru, kuriem atbilstoši apstrādāta tikai viena lok­snes puse, tāpēc, nepareizi ieklājot, lielākoties mīkla pielīp pie neapstrādātās puses. Tad vaina nav ražošanas procesā, parasti uz iepakojuma maziem burtiem ir rakstīts, ka papīrs jālieto ar spīdīgo pusi uz augšu vai otrādi.

Reti, tomēr nākas sastapties ar čehu vai poļu ražojumiem, kuriem ir nekvalitatīvs pārklājums, kas nespēj nodrošināt, lai izstrādājums tomēr nepieliptu pie malām. Tie lielākoties ir ražotāji bez vārda, kuru produkcija nopērkama Rīgas Centrāltirgū vai lauku saimniecības preču veikalos, kur galvenokārt pārdod preces no Polijas, Čehijas, Krievijas un Baltkrievijas. Ir riskanti paļauties uz nezināmas izcelsmes cepamo papīru, turklāt nav pamatojuma, kāpēc to darīt, jo arī šie papīri tāpat kā citi maksā vidēji 0,80 – 0,90 latus par 6 – 8 metru rulli. Labāk jau iegādāties lielveikalos vai specializētajos veikalos, piemēram, “Arcolat”, “Gemoss”, arī “Rito”, “cenuklubs.lv”, līdz minimumam samazinot iespēju nopirkt apšaubāmas kvalitātes izstrādājumus.

Katrs ražotājs norāda atšķirīgu temperatūru, līdz kurai garantē cepamā papīra kvalitāti. Vienam tie ir +220 °C, citam pat +290 °C. Izmēģinot, kā uzvedas papīrs, kurš lietojams līdz +220 °C temperatūrai, ja to ieliek karstumā, kas pārsniedz +280 °C, secinājums ir patīkams: ne tas aizdegās, ne mazinājās kvalitātes īpašības, vienīgi palika trauslāks un mainīja krāsu no gaiši līdz stipri tumši brūnai.

Lai gan ražotāji raksta, ka cepamo papīru var izmantot atkārtoti, tas tomēr ar katru lietošanas reizi kļūst neizturīgāks, trauslāks, jo īpaši, ja cep temperatūrā virs +200 °C. Piparkūkām un cepumiem patiešām ikreiz nevajag mainīt papīra loksni, bet smalkākiem izstrādājumiem gan ieteicams nežēlot tos dažus santīmus…

 

Pareizi ieklāt

Lai izstrādājums būtu ar skaisti vienādām malām, svarīgi veidnē pareizi ieklāt papīru. Apaļā formā apzīmē riņķi, izgriež un gar malu papildus ieliek strēmeli. Kā ieklāt četrstūru veidnē?

1. Vispirms nogriež tik lielu cepamā papīra gabalu, lai pietiktu gan apakšai, gan malām (sarēķinot kopā visu malu un apakšas laukumu).

2. Tad veidni uzliek uz cepamā papīra un no malas šķautnes iegriež diagonāli uz vidu.

3. Tad papīru klāj veidnē, tas ļoti skaisti sedzas, neveidojot stūros sablīvējumus.

4. Lej mīklu un liek cepties.

 

Vai tiešām pielīp?

Izmēģinājām četrus dažādus cepamos papīrus, turklāt cepot kūkas uz kefīra bāzes, lai maksimāli sarežģītu papīra funkciju.

“Serla” cepamais papīrs (38 cm platumā) – ar silikona pārklājumu abās pusēs. Uz iepakojuma rak­stīts, ka ekoloģisks, par ko māc šaubas, jo tas ir sniegbalts, tātad iespējams, ka balināts. Cepot mīklas izstrādājumus, tie pielipa ļoti minimāli, vienīgi kefīra kūka uz papīra atstāja savus nospiedumus. Cena: 0,89 lati par 8 metru rulli (ražots Somijā).

“Rimi” cepamais papīrs (38 cm platumā) – pārklāts ar divkāršu silikona kārtu, nodrošina labu saskarsmi ar cepamo virsmu, konditorejas izstrādājumi ar garantiju nepielīp. Lietošanas temperatūra: +220 °C. Labas kvalitātes papīrs, mani nekad nav pievīlis. Cena: 0,89 lati par 8 metru rulli. Ražots Polijā pēc “Rimi” pasūtījuma.

“Smile” cepamais papīrs (loksnēs 38 x 42 cm) ar pārklājumu, apstrādāts no abām pusēm (nav norādīts, ar ko). Kūkas mazliet pielīp, bet tās var viegli noņemt, iztiekot bez deformēšanas. Cena: 24 loksnes maksā 1,02 latus. Ražots Igaunijā.

“Amigo” cepamais papīrs (29 cm platumā) – nav norādīts, ar ko pārklāts, poļu ražojums. Diemžēl kefīra kūka ļoti pielipa, noņemot mazliet pat deformējās. Cena 0,80 lati par 6 metrus garu rulli.

 

Silikona alternatīva

Jau labu laiku veikalos ir silikona cepamās loksnes, kuras labi izmantojamas kā cepamā papīra alternatīva. Šīs silikona lapas piedāvā dažādos izmēros, tās ražo gan mazajām, gan lielajām cepeškrāsns pannām. Mēneša garumā izmēģinot šādu silikona paklājiņu, jāsaka, ka tas ir ļoti parocīgs un ērts. Pēc katras reizes viegli mazgājams, nekas nekad nepielipa, turklāt, cepot dārzeņus, varēja samazināt tauku patēriņu. Ja pameklē, ar atlaidēm šādu loksni var iegādāties vidēji par 5 latiem, parastā cena ir aptuveni 10 latu. Ja cepat daudz, tas noteikti atmaksājas, turklāt nekad nenokļūsiet situācija, kad pēdējā brīdī jāskrien uz veikalu, jo beidzies cepamais papīrs, vai jāraizējas, vai tik šis būs gana labs…

 

 

SVARĪGI

Cepamajam papīram ir pārāk nozīmīga loma kulinārijas šedevru radīšanā, lai uzticētos nezināmam ražotājam. Pieredzējušas saimnieces vietējos veikaliņos poļu vai čehu brīnumus nepērk, ja pat piedāvā par puscenu!

UZZIŅA

• Cepamos papīrus pārdod arī loksnēs. Tad gan svarīgi zināt, kāds ir cepeškrāsns pannas izmērs, citādi vai nu loksne izrādīsies par mazu, vai, tieši otrādi – malas būs jāapgriež.

• Ar 8 metru rulli (38 cm platumā) pietiek 20 standarta cepešpannām, kurām laukums nav lielāks par 30 x 40 cm. Vidēji šāds rullis maksā 90 santīmus, tātad vienas pannas pārklāšanai cepamā papīra izmaksas ir 4,5 santīmi.

• Šķiet, ka lielākoties pretpielipšanas īpašības ir mazākas tieši baltajiem cepamajiem papīriem. Turklāt arī dabas draugi un ekoloģiskas pārtikas piekritēji izturas noraidoši pret šiem papīriem, jo tie var būt balināti ar hloru.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+