Mobilā versija
+5.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
13. janvāris, 2013
Drukāt

Smaržīgas oliņas…

Foto - LETAFoto - LETA

Audzēju vistas. Viena (vai pat vairākas) dēj smirdīgas olas! Bieži gadās, ka, izvārot svaigu olu, tā nelabi ož. Kas tam varētu būt par iemeslu un kā varētu atrast vainīgo dējēju? Kā šo problēmu novērst? Vistas baroju ar graudiem, vārītiem kartupeļiem, burkāniem, ķirbjiem, dodu olu čaumalas, kalcija karbonātu, kā arī speciālu vitamīnu un minerālvielu kompleksu. 
Ieva Z.

 

Noteikti pie vainas ir barība, par to liecina sliktā olu kvalitāte – ir pārliecināti olu ražotāji. SIA “Nīckrasti” vadītāja Rasma Kalna atgādina, ka specifiska garša un aromāts olām var rasties, izēdinot svaigas zivis, zivju miltus, rapšu eļļu, sevišķi, ja šos produktus dod pārāk lielā daudzumā.

Zivju produkti satur daudz (48 – 70 %) olbaltumvielu, tātad ir labs proteīna avots. Tomēr pēdējos gados tos vairs neiekļauj rūpnieciski gatavotas kombinētās spēkbarības sastāvā, jo ļoti sadārdzina preces cenu. Lai iegūtu bioloģiski pilnvērtīgas, garšīgas olas, olbaltumvielu daudzumu barībā ieteicams palielināt ar sojas spraukumiem vai raušiem (18 – 20 % no dienas barības devas).

Ja par proteīna avotu tomēr vēlas izmantot zivju miltus, dējējvistu barības maisījumam tos pievieno minimāli (1 – 2 %). Svaigas zivis parasti izēdina, sasmalcinot un piejaucot pie barības (aptuveni 10 % no barības devas).

Izēdinot putniem rapšu eļļu, paaugstinās dējība, taču pārdozējot cieš olu kvalitāte. Tāpēc barības koncentrātu mitrināšanai putnkopji biežāk izmanto saulespuķu eļļu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+