Mobilā versija
-3.1°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
22. aprīlis, 2013
Drukāt

Smilšu mīklas gatavošanas nianses

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Gatavoju cepumus no smilšu mīklas, bet man tie iznāk cieti kā krams. Recepte no vienas pavārgrāmatas, izpildu visus dotos norādījumus, bet rezultāts vienalga nekāds. Kas varētu būt par vainu?
” Silvija G. Bauskā

 

Smilšu mīkla ir viena no vieglāk pagatavojamajām, tā neprasa lielu darbu, vien vajadzīga laba recepte un kvalitatīvas izejvielas. Šai mīklai raksturīgs diezgan liels pievienoto taukvielu daudzums, proporcijas cukuram, taukvielām un miltiem ir 1:2:3, tāpēc slaidās līnijas ieturētājām smilšu mīklas izstrādājumi ir bīstami…

 

No kā gatavot?

Sastāvdaļas smilšu mīklai lielākoties ir tikai četras – olas, milti, cukurs un taukvielas. Izvēloties tās, ir vairāki knifiņi, kas jāņem vērā, lai mīkla sanāktu garda.

Būtiski, lai taukvielas (sviests vai margarīns) pirms mīklas gatavošanas ir atdzesētas. Nav ieteicams izmantot rupju cukuru (piemēram, brūno cukurniedru cukuru), kuram ir lieli graudi.

Tie uz gatavajiem izstrādājuma atstāj plankumus, cepšanas laikā īsti neizkūst. Ideāls ir pūdercukurs, bet der arī smalkais baltais. Starp citu, ja mīklai klāt pārāk daudz cukura, tas var būt viens no iemesliem, kāpēc produkts sanāk ciets un stiklains.

Kā saistvielu smilšu mīklā izmanto olas vai skābo krējumu. Arī šajā gadījumā – ja pievienosiet tikai baltumus, mīkla sanāks cieta, ja dzeltenumus – tā būs pārāk trausla. Mazs noslēpums: ja mīklas receptē ir paredzētas olas, bet ledusskapī nevienas nav un uz veikalu negribas skriet, tās var aizvietot ar 15 – 25 % skābo krējumu – katras olas vietā jāliek ēdamkarote ar kaudzi!

 

Pārāk nesildīt!

Lai iegūtu gaisīgus un mīk­stus cepumus, nebūt nav nepieciešams pievienot irdinātājus vai citas ķīmiski sintezētas palīgvielas, kā daži uzskata. Patiesībā viss atkarīgs, cik labi taukvielas saputotas ar cukuru. To dara, līdz gandrīz viss cukurs izkusis (nav jāuztraucas, ja vietām mīklā vēl jūtami mazi graudiņi, cepoties tie izkusīs)! Ja taukvielas nesaputo ar cukuru, cepumi sanāk sausi, cieti un maziņi. Pēc tam ieputo olas.

Vēlāk izsijātos miltos izveido bedrīti, ieliek tajā cukura – olu – taukvielu masu un raiti visu sajauc kopā. Svarīgi masu ar rokām lieki nesildīt!

Mīklu ietin pārtikas plēvē un noliek uz pusstundu atpūsties +15…+17 °C temperatūrā, lai uzbriest miltos esošais lipeklis. Arī tas ir būtiski! Likt ledusskapī mīklu nav ieteicams, tad paliek pārāk cieta un grūti to veidot. Ja mīklu gatavo siltās telpās vai izmanto siltas izejvielas, cepumi sanāk drupani un rupji, nav vajadzīgās konsistences.

 

Kā veidot cepumus?

Kad smilšu mīkla atdzesēta un atpūtināta, no tās gatavo cepumus. To var veikt četros dažādos veidos:

* izveltnējot ar rulli un izspiežot dažādās formās. Rullēšanas procesā jāraugās, lai mīklā neiestrādājas pārāk daudz miltu, tad cepumi paliek cieti, tāpēc nereti izmanto pūdercukuru – vienīgi tad mīklai pievieno par trešdaļu mazāk cukura;

* var veidot ar rokām uz galda, kas apkaisīts ar miltiem;

* var gatavot, izmantojot konditorejas maisiņu un dažādus robainos uzgaļus;

* var izmantot konditorejas šprices ar dažādas formas cepumu galiem vai gaļas mašīnas ar speciālu palīgierīci, caur kuru izmaļot sanāk interesanti našķi.

 

Kā cept?

Smilšu mīklas izstrādājumiem panna nav jāietauko, cepamais papīrs arī nav nepieciešams, jo mīklā jau ir pietiekami daudz taukvielu, tā nelīp pie plāts vir­smas. Svarīgi sagatavotos cepumus nesildīt istabas temperatūrā un tūlīt likt cepties vidēji +200 °C, līdz tie zeltaini brūni. Kad cepumi gatavi, tos nedaudz atdzesē uz plāts un tikai tad noņem. Ja aiztiksiet vēl karstus, tie var salūzt, bet aukstiem toties sastingst taukvielas un dažreiz tie pielīp pie plāts.

 

 

UZZIŅA

• Smilšu mīklai piestāv vaniļas cukurs un citrona vai apelsīna miziņas.

• Ja mīklai pievieno nedaudz kakao pulvera, iegūst skaisti brūnus cepumus (var arī pusi mīklas iekrāsot ar kakao un veidot mozaīku cepumus).

• Kanēli parasti izmanto tikai šīs mīklas izstrādājumu pārkaisīšanai!

• Smilšu mīklas cepumi garšo neparastāk, ja tiem pievieno piparkūku garšvielas.

• Smilšu mīklai arī biezpiens, siers, malti rieksti (arī kokosrieksti, tikai tiem jābūt smalkās, nevis rupjās skaidiņās!) dod patīkamas garšas nianses.

 

PADOMS

Šī ir mazliet netradicionāla, bet pārbaudīta smilšu mīklas recepte, no kuras sanāk gan gardi cepumi (mīklai var pievienot sakapātus riekstus vai apelsīna miziņu), gan riekstiņi ar kondensētā piena pildījumu, gan labi groziņi, gan biezpienmaizīšu pamatne:

• 300 g kviešu miltu,

• 150 g saldkrējuma sviesta,

• 70 – 90 g cukura,

• 1 ēdamkarote skābā krējuma (ar kaudzi),

• ¼ tējkarotes sodas.

Pagatavo, kā aprakstīts, sodu iejauc miltos.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+