Mobilā versija
Brīdinājums +1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
10. novembris, 2015
Drukāt

Sēņošana visu gadu – pamēģināt var katrs! Ciemos pie šitake audzētājiem Alojas novadā (1)

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs
Uzziņa

Šitakes sēnes ir viena no kulinārijas delikatesēm. Tās ieņem aizvien nozīmīgāku vietu ēdienkartē kā ļoti veselīga pārtika. Japāņi, dodoties ciemos, dāvanai līdzi ņem šitakes sēnes, novēlot tuviniekiem labu veselību un ilgu mūžu.

Interese par šitake sēņu audzēšanu pašu vajadzībām atkal pieaug. Vienīgā mācību saimniecība Baltijā, kur ikviens var apgūt sēņkopības knifus, ir zemnieku saimniecība “Šita & Ke” Alojas novadā. Tās īpašnieks, diplomēts mežsaimnieks IMANTS URPENS augstvērtīgo sēņu audzēšanu turpina attīstīt jau vairākus gadus un ir šai nodarbei azartiski pieķēries – pašlaik viņa privātajā mežā aiz Ungurpils no lapu koku baļķīšiem izveidota iespaidīga sēņu audzētava pusotra hektāra platībā.

Sēņu raža visu gadu

Saimniecībā svaigas sēnes iegūst visu gadu neatkarīgi no sezonas. Audzētavā sēņu kokiem augļķermeņi sāk veidoties maija beigās un turpina to līdz oktobra beigām, novembrim. Lai pagarinātu ražas sezonu, ziemā sēņkopis šitake audzē telpās, t.i., privātmājas pirtiņā, tāpēc no meža uz pilsētu mašīnas piekabē regulāri tiek vesti uzpotētie baļķīši. Tos iegremdē un mērcē ūdens baseinā tik ilgi, līdz sāk izspraukties sēņu galviņu aizmetņi. Pēc tam kokus pārvieto sausumā, pirmās 2–3 dienās tur +30 °C, bet vēlāk +10…+15 °C temperatūrā. Sēnes gatavību sasniedz divu nedēļu laikā. Uz graudu substrāta iegūtu micēliju audzētājs katru gadu pērk ārzemēs, parasti marta vidū, un ar to apgādā arī citus audzētājus. Sēkla jāpasūta iepriekš (līdz decembrim), tās cena – 10 eiro par kilogramu.

– Sekmīgai sēņu audzēšanai svarīga ir micēlija kvalitāte. Savulaik Latvijā sējmateriālu pārdeva lielveikalu plastmasas maisos, kur tas bojājās. Tagad ārzemju specializētajā laboratorijā micēlijs tiek iesaiņots aizvalcētā maisiņā sterilos apstākļos un ir apgādāts ar mitruma filtriem pret pelējumu, – stāsta saimnieks. – Esmu mēģinājis audzēt “Depo” veikalos piedāvāto šitake micēliju, diemžēl neveiksmīgi, jo sapratu, ka kurjerpasta transportlīdzeklī pārvadājot tam nebija nodrošināta vajadzīgā +2…+6 °C temperatūra.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Kurā veikalā var iegādāties šitakē?

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (3)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kā valsts atbalstīs ģimenes 2017. gadā?Infografiks: 2017.gada valsts budžetā jauniekļautie demogrāfijas pasākumi INFOGRAFIKA ARĪ PIEVIENOTĀ FAILĀ
Draugiem Facebook Twitter Google+