Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
3. aprīlis, 2013
Drukāt

Uz Īdeņu pēc rukša cepeša

Foto - Ilze Pētersone, Mare PētersoneFoto - Ilze Pētersone, Mare Pētersone

“Kad sākas medību sezona, Jānis katru sestdienu un svētdienu dodas uz medībām. Tas nav no tiem sliktākajiem izklaides veidiem – izskrienas pa mežu svaigā gaisā ar sunīti un arī gaļu atnes,” par sava vīra vaļasprieku prātīgi spriež Īdeņas ciema “Zvejnieku” sētas saimniece Anna Macāne.

 

Viņa “Medību” novembra izdevumam piekrita pagatavot cepeti no mežacūkas sivēna jeb, kā Anna saka, rukša. Īdeņas ciema ļaudis izsenis bijuši ne tikai Lubāna ezera zvejnieki, bet arī gruntīgi mednieki – cik ilgi no zivīm vien pārtiksi!

recepte_7104“Man mežacūkas gaļa liekas visgaršīgākā, taču jābūt arī treknumiņam, tāpēc paliesajam  ruksim likšu klāt speķa gabaliņu,” stāsta Anna un apziež cepeša gabalus ar sinepēm. Viņa receptes gan noskatījusi pavārgrāmatās, gan pati izdomājusi un kā jau pieredzējusi saimniece nekad neko nesver. Annas ikdiena saistīta ar viesu uzņemšanu, jo Īdeņas “Zvejniekus” iecienījuši gan tūristi, gan dažādu saietu rīkotāji. “Vasarās kalendārs ir pilns,” Anna rāda ar pierakstiem izraibināto sienas kalendāru – vasaras mēnešos ieraksti gandrīz vai katru dienu, arī rudenī te viesu netrūkst un visi grib izbaudīt Īdeņas kulināro mantojumu.

Annas firmas ēdiens ir zivju zupa, Jānis gādā par kūpinājumiem, galdā tiek celts arī medījums. Nesen pie viņiem viesojušies holandieši. “Mēs viņiem ieliekam vienos vārtos!” smej Jānis, jo ārzemnieki savā zemē nebija baudījuši ne tādus medījuma, ne zivju ēdienus, ar kādiem cienāja Macāni.

Kamēr krāsnī cepas ruksis, saimniece vedina apskatīt netālo Teirumnīku purva dabas taku. Dabas gides darbu viņa sauc par patīkamu pārmaiņu pēc garajām stundām pie pavarda.

Pavasarī purvs uzziedot baltiem ziediem gluži kā līgava, jo ar pūkām to pārklāj spilvas, vasarā reibina vaivariņu smarža, bet rudenī sūnās kārdina dzērvenes, mirdzošām acīm stāsta Anna. Ja nu “Zvejnieku” saimnieces enerģijas līmenis pārlieku sarūk, viņa dodas uz Teirumnīku purva ezeru nopeldēties. Visu nogurumu un kreņķus kā ar roku noņem! Vēl varot stiprināties ar pašas gatavoto bebru dziedzeru uzlējumu, taču tas jau ir cits stāsts citai reizei, kad žurnālā “Medības” viesosies bebra kungs.

 

Mežarukša cepetis ar sautētiem dārzeņiem

 
recepte_7073

Sastāvdaļas
Cepetim: 1,5 kg mežacūkas sivēna gaļas, 150 g mežacūkas speķa, krievu sinepes,  kadiķogas,  raudene, timiāns, 2 ķiploka daiviņas,  dārzeņu garšviela“Vegeta”,  pipari, sāls. 

Cepešu cepamais maisiņš.

Sautējumam:  ķirbis,  patisons,  kabacis, paprika,  skābeni āboli,  čili,  sīpoli,  ķiploka daiviņa,  medījuma gaļas buljons, olīveļļa,  pipari, sāls.

 

1. Gaļu un speķi nomazgā, nosusina, apkaisa ar sāli, pipariem un pārziež ar sinepēm. Nedaudz apkaisa ar dārzeņu garšvielu.

recepte_6887

recepte_6914

 

2. Gaļu ievieto cepamajā maisiņā, virsū uzliek speķi un pievieno garšvielas: sauju kadiķogu, dažus zariņus raudenes un timiāna, ķiploku. Maisiņam aizsien abus galus. Ja cepetim izmanto kuiļa gaļu, tā pirms cepšanas garšvielās, kuras ņem lielākā daudzumā, jāmarinē, vēlams, 24 vai vismaz 12 stundas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Maisiņā ievietoto cepeti liek uz pannas un cepeškrāsnī cep apmēram 1 stundu un 15 minūtes. Kuiļa gaļa jācep ilgāk.

recepte_6924

recepte_7005

 

4. Ķirbi, patisonu, kabaci, papriku nomizo, sadala vidēja lieluma gabalos un ievieto sautējamā traukā.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

recepte_7025

 

5. Sīpolus sagriež, uz pannas olīveļļā apcep un ar tiem pārklāj sagrieztos dārzeņus. Pielej nedaudz buljona un olīveļļas, pievieno ķiploku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Dārzeņiem virsū uzliek nomizotus un daivās sagrieztus ābolus un gabaliņos sagrieztu čili piparu. Traukam uzliek vāku, ievieto cepeškrāsnī un dārzeņus sautē, līdz tie mīksti.

recepte_7040

 

Raksts publicēts žurnālā “Medības”

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+