Kalikants. Foto – Uldis Muzikants

10 augi, ko vērts izmēģināt  0

Reklāma
Reklāma

Greznā platāna

TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Koka greznums ir stumbra plankumainā miza un lapas, kas rudenī krāsojas skaistā bordo tonī. Skarbākās dārza vietās platānas var augt kā krūms, kas regulāri apsalst un atjaunojas. Lēdurgā tas šādi aug jau 40 gadu. Siltākās Eiropas valstīs no platānām veido alejas, taču Latvijā augu kolekcionāri varēs lepoties ar to vien, ka šis augs dārzā pārziemos.

Praktiskais un skaistais kizils

Kizils ir viens no augiem, kam vērtīgas un izmantojamas ir visas daļas. Vitamīniem bagātie augļi der ēšanai un konservēšanai. Tos lieto tautas medicīnā. Arī skaistumā šis krūms ir nepārspējams, jo agri pavasarī uzzied viens no pirmajiem ar dzelteniem ziedu pušķīšiem (līdzīgs burvju lazdai). Rudenī tam skaisti krāsojas lapas un kociņu grezno sarkano ogu krelles. Stādi ir retums, turklāt dārgi, tāpēc vērts mēģināt ieaudzēt pašiem. Lai labi ražotu, stāda divus kokus.

Smaržīgais naudas koks ptēleja

CITI ŠOBRĪD LASA

Šo krūmu indiāņi audzējuši smaržas dēļ. Kad pakustina zarus vai līst lietus, izplatās savdabīgs aromāts, kam piemītot dziednieciskas īpašības. Atliek tikai stāvēt pie krūma un veikt inhalāciju.

Neparastā Japānas katsura

Dekoratīvs krūms ar smaržīgām, apaļām lapām. Vasarā tās ir sārtas, rudenī – dzeltenas vai sarkanas.

Lielo lapu īpašniece katalpa

Izcili skaists lapojums, ziedi. Labvēlīgos apstākļos izaug liels, grezns koks. Pērkot stādus, vislabāk iegādāties tādus, kas izaudzēti no Latvijā vāktām sēklām.

Ātraudzīgie un ēdamie valrieksti

Piemēroti lielai dārza teritorijai. Ja izdodas Latvijā ieaudzēt grieķu valriekstu koku, var vākt pamatīgu ražu. Rieksti izskatās tādi paši kā veikalā nopērkamie, bet ir svaigāki un gardāki. Izturīgāki, ātraudzīgāki ir, piemēram, Mandžūrijas valrieksti, kam ir mazāks ēdamais kodols. Valriekstu sējeņiem riekstu lielumu un formu grūti paredzēt. Daži var būt tik krokoti, ka der vienīgi floristikā. Lapas ir izcili skaistas gan vasarā, kad tās ir lielas un zaļas, gan rudenī, kad krāsojas un smaržo. Tie ir piemēroti koki, ja vēlas dārzā ēnu un aizvēju.

Aromātiskais kalikants

Nelieli krūmi ar aromātisku mizu. Ziedi smaržo pēc zemenēm, tāpēc dēvē arī par zemeņu krūmu.

Skaistule patūja

Izcila dzīvžogiem (dārgi stādi!) un kā soliteraugs. Skaists, bet mazpazīstams skuju koks. Aug ļoti, ļoti lēni – pirmajos gados pastiepjas apmēram pāris centimetru gadā, taču, kad patūja ieaug, viss ir kārtībā. Tā necieš no saules apdegumiem.

Reklāma
Reklāma

Dārza lepnums − zīdkoks

Zīdkokam dārzā atvēl lielu vietu. Tam ir neparastas formas lapas, kas rudenī top skaisti zeltainas. Lapām un ogām piedēvē dziednieciskas spējas ārstēt sirdsslimības, normalizēt cukura līmeni asinīs. Vismaz mēnesi var mieloties ar gardām melnām vai baltām ogām, kas vizuāli līdzīgas kazenēm.

Greznais zeltlietus

Vasaras sākumā izceļas ar zeltainām ziedu skarām. Grūta bērnība, bet, kad ieaug, krūms pārziemo labi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.