Franss Emils Sillanpē (1888 – 1964)
Franss Emils Sillanpē (1888 – 1964)
Franss Emils Sillanpē (1888 – 1964)

1888. gada 16. septembrī. Vienīgais somu literāts – Nobela prēmijas laureāts 0

Pirms 130 gadiem nabadzīga zemkopja ģimenē netālu no Tamperes piedzima viens no pazīstamākajiem 20. gadsimta somu rakstniekiem, 1939. gada Nobela prēmijas laureāts literatūrā Franss Emils Sillanpē.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un LBTU lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 75
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Bērnībā piedzīvotais trūkums un lauku ļaužu sadzīve vēlāk atspoguļojās viņa darbos, no kuriem latviski tulkoti romāns “Silja”, “Cilvēki vasaras naktī” un “Vīra ceļš”.

Latviešu lasītājam Sillanpē kļuva pazīstams 30. gadu beigās, kad par viņa daiļradi un personību daudz rakstīja Latvijas presē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tad arī tika apgalvots, ka rakstnieks, pie kura Eiropas literāta slava atnāca drīz pēc Pirmā pasaules kara beigām, Nobela prēmiju it kā nopelnījis jau sen, taču tam pretojušies zviedri, kuru attiecības ar Somiju starpkaru laikā brīžiem bija diezgan vēsas.

Tajā pašā laikā 30. gados Sillanpē bija pasaulē atpazīstamākais somu autors. Jāpiebilst, ka pēc kara literāta darbi iznāca latviešu trimdas apgādā “Grāmatu draugs”, kamēr padomju okupētajā Latvijā līdz 80. gadu sākumam tika ieturēta pauze.

Otro pasaules karu Sillanpē pavadīja Zviedrijā, no kuras atgriezās kā hronisks alkoholiķis un psihiski slims cilvēks.

Literatūrzinātnieki norāda, ka ar alkoholismu viņš sirdzis jau brīdī, kad saņēmis Nobela prēmiju.

Literatūrā viņš nekādas pēdas vairs neatstāja, tomēr tautā lielu popularitāti iemantoja Sillanpē tradicionālās Ziemassvētku uzstāšanās Somijas radio.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.