Tēlnieks gatavo Horsta Vesela bisti 1935. gadā.
Tēlnieks gatavo Horsta Vesela bisti 1935. gadā.
FOTO: SCANPIX/LETA

1930. gada 23. februārī. Nacisti rada varoņtēlu 1

Pirms 90 gadiem Berlīnes slimnīcā nomira Vācu nacionālsociālistiskās strādnieku partijas jeb nacistu Berlīnes nodaļas trieciennieku komandieris, 22 gadus vecais Horsts Vesels, kuru 14. janvāra vēlā vakarā viņa dzīvoklī bija sašāvis vācu komunistu “Sarkanās gvardes” kaujinieks, kriminālnoziedznieks ar stāžu Albrehts Hēlers – bandīts ar iesauku “Ali”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību 12
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

Nežēlīgas komunistu un nacistu sadursmes un kautiņi tajā laikā Vācijā bija ierasta parādība. Šajā gadījumā notikuma raksturs pat nebija tik daudz politisks, cik sadzīvisks – Veselam, kurš īrēja dzīvokli kopā ar savu mīļāko, bija konflikts ar namsaimnieci nenokārtota īres parāda dēļ.

Namsaimniece pasauca savus paziņas komunistus palīgā “nokārtot” problēmu. Sākumā bija domāts Veselu tikai piekaut, taču, tā kā viņš bija pazīstams kā visai bīstams pretinieks, palīgā pieaicināja pieredzējušo “Ali”, kurš visu “nokārtoja”, kā prata.

CITI ŠOBRĪD LASA

Meistarīgais nacistu propagandists Jozefs Gēbelss situācijā saskatīja nevainojamu iespēju pārvērst Veselu par idejas mocekli, par tēlu, ko idealizēt, likt citiem par piemēru, izmantot naida kurināšanā un savu rindu saliedēšanā – tas bija tas pats ceļš, kādu otrā Eiropas pusē piekopa totalitārais padomju režīms, konstruējot, piemēram, Pavļika Morozova stāstu.

Gēbelss, jau zinot, kā izmantos Vesela gadījumu, parūpējās, lai 1. martā brūnkreklu vadītājam Berlīnē tiktu sarīkotas plašas bērēs, kas prognozējami pārvērtās nacistu un komunistu ielu kaujās. Viņam patiešām izdevās pacelt naida vilni pret komunistiem. Vesela slepkavam Hēleram piesprieda sešu gadu cietumsodu, taču viņu nogalināja jau 1933. gada rudenī, tikko nacisti nāca pie varas.

Savukārt Horsts Vesels nacistu ideoloģijā turpināja pildīt “sakrālā tēla” funkcijas līdz pat šī režīma pastāvēšanas beigām. Viņu godināja par “brūnās revolūcijas varoni” un pat salīdzināja ar Jēzu Kristu.

Pazīstamākais šīs varoņteiksmas atribūts ir oficiālā nacistu partijas himna “Horst Wessel Lied” (“Horsta Vesela dziesma”), kas nozīmes ziņā atradās tūdaļ aiz Vācijas himnas “Deutschland, Deutschland über alles…”. “Horst Wessel Lied” vārdu autors bija pats Vesels; viņam nereti pierakstīja arī mūzikas autorību, taču tas neatbilst īstenībai.