Foto – Shutterstock

Viltus logs 0

Ja telpā nav loga, var radīt efektu, ka tas tomēr ir. No organiskā stikla izgriež rūtis, aplīmē ar matētu plēvi, stiprina koka loga rāmī vai izmanto cita veida ietvaru, piemēram, rāmi veido no karnīzēm. Konstrukciju novieto pie sienas. Lai radītu efektu, ka telpā iespīd dienas gaisma, šajā konstrukcijā iemontē LED apgaismojuma virteni.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

Var iztikt bez organiskā stikla un viltus logu darināt, rāmi apvelkot ar audumu. Savukārt no ģipškartona veido kārbu, kas imitē loga ailu. Tajā iesēdina viltus logu, bet saules gaismu imitē ar apgaismes ķermeni. – Ja izvēlas LED apgaismojuma lenti, jāraugās, cik intensīva ir tās radītā gaisma. Pārāk intensīva nav nepieciešama, vajag tikai vienmērīgi izgaismot audumu. Ja LED joslas būs pārāk tuvu, veidosies gaismas svītras, nevis kliedēts apgaismojums, – skaidro Ilze Tola.

Garas sienas var sadalīt ar pāris vai trīs ķieģeļu flīžu joslām, tādējādi telpu padarot īsāku un arī veidojot zonas. Piemēram, ir flīžu josla, tad skapis, atkal flīžu josla, tad televizors, bet pēc trešās flīžu joslas – paliels telpaugs. Lai istaba būtu mājīgāka, flīžu joslas izgaismo – no griestiem ar sienas prožektoriem vai gleznu lampām vai no lejas ar grīdā iemontētām LED lampiņām, kurās ir krēslas sensors. Kad telpā satumsīs, lampiņas pašas iedegsies.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Vertikālas līnijas telpā rada augstuma iespaidu, ceļ augstāk griestus.

Mēbeļu izvietojums

Šaurā un garā telpā nevajadzētu izvietot masīvas gultas un sēdmēbeles, noderīgāki ir transformējami dīvāni un vieglas konstrukcijas plaukti. Dizainere stāsta, ka veikalos “Spice Home”, “Kate” un citos var iegādāties žurnālu galdiņu divi vienā. Kad ierodas viesi, šai mēbelei izvelk garākas kājas. Tādējādi 45 cm augsts žurnālu galdiņš pārtop par 75 cm augstu ēdamgaldu. – Maz vietas aizņem arī dažāda augstuma un izmēra solu komplekts. Kad tos neizmanto, saliek citu virs cita un novieto telpas stūrī.

Ļoti ērtas ir mobilās (stumjamie galdiņi, plauktiņi u.c.) un arī saliekamās mēbeles (krēsli, dīvāni u.c.), kas apvieno vairākas funkcijas. Der stūra mēbeles, aiz kurām var ierīkot miniatūru pieliekamo. Pret istabas stūri pa diagonāli var nolikt gultu vai kumodi, jo diagonālais plānojums telpu optiski paplašina.

Plašāku iespaidu rada mēbeles (skapji, plauktu sistēmas, sekcijas) ar pulētām durvīm vai stikla virsmu. Tās atstaro gaismu, un telpa izskatās lielāka.

Šauru un garu telpu var sadalīt zonās, izmantojot plauktus, aizslietni, drapērijas vai bīdāmas durvis, ko izvēlas no viegla, pīta materiāla, nevis lamināta. – Ar bīdāmām durvīm var nodalīt guļamzonu. Pa dienu atver, vakarā aizver. Ja durvis ir vieglas, pietiks ar sliedi pie griestiem, uz grīdas nemaz nevajag, – piebilst speciāliste.

Ir arī tādas bīdāmās durvis, ko var novietot paralēli sienai, tādējādi ekonomējot telpu.

! Lai istabu vizuāli saīsinātu, pie dibensienas var novietot tumšu mēbeļu grupu.

PADOMI

• Telpu vizuāli paplašina mākslīgais apgaismojums. Gaismai jābūt vienmērīgi izkliedētai, jāatstarojas sienās un griestos.

Reklāma
Reklāma

• Sienas lampas vai prožektori jāizvieto tā, lai neveidotos ēnaini stūri.

• Izmantojot tapetes ar horizontālu rakstu vai krāsu joslu, telpu iespējams padarīt šķietami plašāku, savukārt vertikāls raksts rada augstuma ilūziju.

• Jo brīvāka grīda, jo plašāka šķiet telpa.

• Apjomīgas mēbeles telpu padara smagnēju.

Konsultējusi interjera dizainere ILZE TOLA

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.