
Garšīgi: Indija – garšvielu karaliste 0
Indijas virtuve piesaista ar karija, naan maizes un tandoori ēdieniem, ieņemot augstu vietu ceļotāju vērtējumā. Tās noslēpums ir garšvielas – kurkuma, koriandrs un ķimenes –, kas satur antioksidantus un pretiekaisuma vielas. Kurkumā esošais kurkumīns samazina iekaisumu par 20%, bet čili pipari paātrina metabolismu par 10%.
Šeit katrs ēdiens ir stāsts, kas apvieno gadsimtiem senas tradīcijas un reģionālās nianses. Populārākais ir sviesta karijs (Butter Chicken) – maiga vistas gaļa, kas sautēta tomātu, sviesta un krējuma mērcē ar garšvielām kā kardamons, kanēlis un garam masala, radot krēmīgu, siltu garšu ar vieglu pikantumu. Vēl viens favorīts ir biryani – aromātiski rīsi, kas lēni gatavoti ar jēra gaļu vai vistu, safrānu un koriandru, piedāvājot dziļu, slāņainu garšu, ko pastiprina ceptu sīpolu kraukšķīgums. Dienvidos mirdz dosa – plāna, kraukšķīga pankūka no fermentētas rīsu un lēcu mīklas, pasniegta ar kokosriekstu čatniju un sambar – pikantu lēcu zupu, kas līdzsvaro skābumu un asumu.
No ziemeļu sviesta karija līdz dienvidu kokosriekstu dosām – Indijas ēdieni ir bagātīgi un daudzveidīgi, piedāvājot garšu piedzīvojumu katrai gaumei.