Foto: Pixabay

7 padomi: kādu gaļu izvēlēties zupām, sautējumiem, steikam un citiem ēdieniem 0

Kvalitatīva liellopa gaļa ir būtisks uzturvielu avots, tomēr bieži tieši liellopa gaļu ēdam par maz, aizbildinoties, ka īsti neprotam to pagatavot, sanāk sīksta vai nepatīk tās garšas nianses. Patiesībā liela daļa no veiksmes liellopa gaļas gatavošanā slēpjas prasmē izvēlēties katram ēdienam piemērotāko gabalu. Elvi sadarbībā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro, kā izvēlēties katram ēdienam piemērotāko un labāko liellopa gaļas gabalu!

Krievijas iebrukums Ukrainā var kļūt par Trešā pasaules kara sākumu
“Maiji rāva sirdis cilvēkiem ārā, tāpēc jau nejaucam nost viņu piramīdas!” Bikše par atbrīvošanos no “Padomju mantojuma”
Skatītājs jautā: Kāpēc Ukraina nevar samaksāt privātajām militārajām vienībām, lai tās karotu viņu pusē?
Lasīt citas ziņas

1. Izvēlies gaļu pēc liemeņa daļām

Liellopa gaļas gabalus ražotāji visbiežāk apzīmē pēc liemeņa daļām – šie apzīmējumi ir līdzīgi tiem, ko lieto arī cūkgaļai, taču ir dažas nianses. Ja nosaukums ribas, aste vai vaigi komentārus neprasa, tad jēdziens “antrekots” gan var likt saraukt pieri, tieši tāpēc ir vērts iemācīties dažus liellopa gaļas nosaukumus, kas ļaus neapjukt pie veikala plauktiem. Liellopa gaļas kvalitāti gan būtiski ietekmē arī dzīvnieka vecums, šķirne un audzēšanas apstākļi, tomēr mūsdienās gaļas ražotāji arvien vairāk izvēlas speciāli šim mērķim selekcionētas dzīvnieku šķirnes, tāpēc liellopa gaļas kvalitāte kopumā kļūst arvien labāka.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Sautējumiem un zupām: gabali ar taukiem un kauliem

Foto: Alieva Liubov/SHUTTERSTOCK


Liellopa gaļas buljons ir daudzu kvalitatīvu ēdienu pamatā, tam īpašu aromātu piešķir tieši tauki un kauli, tāpēc zupu gatavošanai izvēlieties ribas, asti, stilbus, krūtiņas, vaigu gabalus. Tie noderēs arī sautējumu gatavošanai. Starp citu, daudzi izsmalcināti ēdieni pasaulē top tieši no šīm liellopa daļām – labi pagatavotas, tās burtiski kūst mutē, turklāt patiesībā šāds ēdiens ir ļoti ekonomisks, jo tieši šīs liellopa daļas ir vislētākās.

3. Diētiskai maltītei: fileja

Liellopa fileja ir vidukļa centra daļa – vismīkstākais un visliesākais liemeņa gabals, tāpēc tas ir iecienīts arī dietologu vidū. Katrā liemenī ir tikai viens filejas gabals, kurš sver 2-3 kg, tāpēc tā cena arī atbilstoši ir lielāka, taču fileja ir universāla liellopa daļa, jo gatavošanas procesā to praktiski nav iespējams sabojāt, tieši tādēļ fileju visbiežāk izmanto izsmalcinātu ēdienu gatavošanā – no tās sanāk perfektais tartars, karpačo, brīnumainie steiki un medaljoni.

4. Marmorizētais antrekots cepšanai

Foto: Pixabay


Sulīgākie steiki un cepeši sanāks no antrekota. Antrekots ir bezkaulu gabals no pieribu un ribu daļas. Šīs daļas gabali ir bagātīgi ar tauku slānīšiem un tāpēc ir īpaši iecienīti šefpavāru vidū, jo sniedz bagātīgu aršu. Nosaukums ir cēlies no franču vārdiem “entre” (starp) un “cote” (riba), un ne visi zina, ka rib-eye steiks arī nāk no tās pašas ribu daļas, vienīgi rib-eye ir raksturīga tauku “actiņa” gaļas vidū, no kā arī cēlies šis nosaukums.

5. Lēnai gatavošanai: šķiņķis

Liellopa šķiņķis ir diezgan liess gabals, kas būs perfekti piemērots gulaša, rostbifa un befstroganova gatavošanai. Šīs liellopa daļas labākās garšu īpašības var izbaudīt tad, ja šķiņķis tiek gatavots lēni, tāpēc no tā sanāk arī lieliski sautējumi.

6. Ražotāja piedāvātās gaļas izlases

Lai atvieglotu pircējiem izvēli, ražotāji arvien biežāk liellopa gaļas produktus fasē, jau uzreiz norādot to gatavošanas mērķi, tāpēc veikalu plauktos svaigās gaļas vitrīnās atradīsiet, piemēram, liellopa stroganovu, gulašu, ragū un steiku! Šīs produktu izlases ir laba izvēle, ja neesat liels liellopa gaļas speciālists, taču šo vērtīgo produktu tomēr vēlaties iekļaut savā ēdienkartē. Protams, šādi safasētiem produktiem nevarēsiet pārbaudīt katra gabala marmorizēšanas līmeni un citus parametrus, tomēr šādas izlases ir gana laba alternatīva, kas neļaus kļūdīties, pat tad ja neesat gaļas eksperts.

SAISTĪTIE RAKSTI

7. Laba daudz nevajag!

Liellopa gaļa ir nozīmīgākais dzelzs avots pārtikas produktos, tāpēc to īpaši svarīgi ēst cilvēkiem, kam ir mazasinība jeb anēmija, tomēr svarīgi atcerēties, ka liellopa gaļas uzturvērtība ļoti, ļoti variē – to ietekmē gan dzīvnieku audzēšanas veids, gan konkrētais gaļas gabals, gan pagatavošana, tāpēc ir maldīgi uzskatīt, ka liellopa gaļa vienmēr būs liesāka par cūkgaļu. Tāpat jāpatur prātā, ka Pasaules veselības organizācija pieaugušam cilvēkam rekomendē nedēļā apēst 350 – 500g liellopa gaļas, kas būtībā ir viens kārtīgs steika gabals, tāpēc šis ir tas produkts, uz kuru noteikti var attiecināt veco labo teicienu – laba daudz nevajag!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Raža līdz pat septembrim! Labākās “vēlās” zemeņu šķirnes, ko audzēt Latvijā
Kā izaudzēt tādus tomātus un gurķus, kādi auga vecmāmiņas siltumnīcā?
Garda uzkodiņa – avokado ar garnelēm
Stāda gladiolas, liek balstus peonijām, sēj skābenes un garšaugus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 30.maijam?
Krievijas iebrukums Ukrainā var kļūt par Trešā pasaules kara sākumu
“Maiji rāva sirdis cilvēkiem ārā, tāpēc jau nejaucam nost viņu piramīdas!” Bikše par atbrīvošanos no “Padomju mantojuma”
Skatītājs jautā: Kāpēc Ukraina nevar samaksāt privātajām militārajām vienībām, lai tās karotu viņu pusē?
Ja Ukraina ir mobilizējusi 700 000 karavīru, kas ir pret 200 000 krievu, tad kāpēc ukraiņi neuzvar?
Maskava paziņo, kādā gadījumā varētu notikt “Azovstaļ” aizstāvju apmaiņa
Lasīt citas ziņas
Latvijas dzīvnieku patversme “Ulubele” izkrāpj ziedojumus, iežēlinot ar ukraiņu ģimenes slimu sunīti
Augu slimības un kaitēkļi, kas uzbrūk maijā: kā ar tiem cīnīties?
Lasītāja jautā: kad var stādīt gurķus siltumnīcā un laukā?
Lasītāja jautā: “Kā stādīt gladiolas, lai tās nesagāžas?” Skaidro selekcionārs Laimonis Zaķis
Kā pagatavot ļoti garšīgu kartupeļu biezeni?
Pavasarī apskata jaunos kociņus – vai tos nežņaudz mieti un auklas?
FOTO. Apcietina Bunkus slepkavības lietā aizdomās turēto uzņēmēju Babenko
Uzvaras parkā esošais piemineklis pašvaldībai būs jādemontē līdz 15.novembrim
Naktī daudzviet bagātīgi līs
Kārlis Šadurskis: LKS ļoti cenšas balansēt krimināllikuma pareizajā pusē, bet es gaidu, kad viņi šo robežšķirtni pārkāps
Kārlis Streips: Tādas katastrofas var atkārtoties vēl un vēl
VIDEO. Traģēdija vai sakritība? Kādā Rīgas skolā audzēknis iesit skolotājam pa žokli: pedagogs nokļūst slimnīcā, bet vēlāk nomirst
VIDEO. Patiess un ļoti emocionāls video: ko postošais karš ir atņēmis ukraiņu ģimenēm
Maskava paziņo, kādā gadījumā varētu notikt “Azovstaļ” aizstāvju apmaiņa
Māra Libeka: Netrūkst tādu, kuriem gluži vienalga, ka stāv tur kaut kāds tēls no 50 okupācijas gadiem
“Ir nepiemērots brīdis tautas tracināšanai.” Kilbloka par Maskavas ielas pārdēvēšanu
“Situācija ir smaga vairākās vietās.” Rajevs par pēdējās diennakts notikumiem Ukrainā
Nākamās divas ziemas ir īpaši būtiskas, jādomā, kā nodrošināties ar resursiem – komentē Roberts Zīle
Ja Ukraina ir mobilizējusi 700 000 karavīru, kas ir pret 200 000 krievu, tad kāpēc ukraiņi neuzvar?
Kalviņš skaidro, vai jaunās Covid-19 mutācijas varētu būt spēcīgākas par pirmo vīrusa variantu?
“Narkotikas, izpostīti viesnīcu numuriņi, ballīšu noslēgums slimnīcā,” pēc vētrainas kopdzīves Mosas liecība Depa tiesā varētu būt izšķiroša
VIDEO. Maskaviete par karu Ukrainā: “Mēs esam palikuši vieni paši. Mūs visi neieredz. Un pareizi dara.”
Maestro Raimonds Pauls atklāti pasaka, ko domā par “Uzvaras” pieminekļa nojaukšanu
Lucavsalā par 2,4 miljoniem eiro izbūvēs jaunas ielas
16:10
FOTO. Apcietina Bunkus slepkavības lietā aizdomās turēto uzņēmēju Babenko
16:00
Krievija atceļ vecuma ierobežojumus līgumkaravīriem
15:54