Foto – Aija Geida

Kas ir sastāvā 0

Izpētot veikalā nopērkamā sojas, riekstu, rīsu un cita piena sastāvu, jāteic, ka dažādiem ražotājiem tas būtiski atšķiras. Galvenais ir cukura daudzums. Jo īpaši sojas pienam un tiem, kam garšas uzlabošanai pievienotas piedevas, ir gana daudz salduma. Reti kurš cukuru norāda proporcionāli kopējam tilpumam (atbilstīgi likumam sastāvdaļas secīgi jānorāda pēc to daudzuma). Daži dzērieni itin labi garšo bērniem, jo ir saldi un aromātiski, bet citi garšo ļoti neitrāli, mazliet pat ūdeņaini, jo patiešām nekas daudz nav pievienots – ūdens, konkrētā viela, piemēram, rīsi, soja vai rieksti, vēl saulespuķu eļļa un sāls. Principā tas ir ūdens, kas sajaukts ar 5–15% smalki samaltas piedevas, tāpēc nav saprotams, kāpēc ir tik augsta cena (2–3 eiro par litru).

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Ja šāds produkts kļuvis par ikdienas maltītes sastāvdaļu, jāuzmanās no papildu piedevām – stabilizētājiem, aromatizētājiem, skābuma regulētājiem. Nevar teikt, ka tie ir kaitīgi, bet, ar dažādiem produktiem uzņemti lielākā daudzumā, veselību nudien nevairo.

Izpētot piedāvājumu, jāsecina, ka dažādu veidu alternatīvo piena dzērienu cenas ir ļoti līdzīgas, bet sastāvs un produktu izcelsme ievērojami atšķiras. Organismam draudzīgāks ir bioloģiskais dzēriens bez piedevām, tā sastāvā lielākoties ir četras izejvielas – ūdens, konkrētā viela (rieksti, soja, rīsi), eļļa un sāls. Iegūtā eļļa un rieksti vai rīsi ir bioloģiski audzēti.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Lai izvēlētos kvalitatīvu produktu, rūpīgi jāpēta uz etiķetes norādītais sastāvs. Optimāls tas ir bioloģisko pārtikas produktu veikaliņos nopērkamajiem dzērieniem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.