Foto – www.andriskozlovskis.lv

Simts vienā – brīnišķā kurkuma 0

Kurkuma ir Austrumu zemēs iecienīta un ļoti plaši lietota sakne ar rūgtenu un savelkošu garšu, bet sildoši asu pēcgaršu. Tās māsa – ingvera sakne. Pie mums kurkuma pieejama spilgti dzeltenas krāsas pulverī; tikpat spilgta ir šīs saknes ārstnieciskā iedarbība. To cītīgi pēta arī Rietumu medicīna, īpaši kurkumas antibakteriālo iedarbību un spēju kavēt vēža šūnu attīstību.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Enerģētiskajā līmenī kurkumu uzskata par čakru stabilizētāju un auras attīrītāju, bet fiziskajā izpausmē tā labvēlīgi ietekmē visas orgānu sistēmas: attīra asinis no toksīniem, veicina gļotu izvadi, mazina iekaisumu, palīdz pret sāpēm, dziedina dažādas ādas slimības, uzlabo zarnu mikrofloru, stājas pretī sēnīšu kaitēm, ir palīgs žultspūšļa problēmu, nieru kaišu, artrīta un diabēta ārstēšanā.

* Veselības stiprināšanai (kūre ilgst 2 līdz 4 nedēļas) pustējkaroti vai vienu tējkaroti kurkumas sajauc ar ēdamkaroti karsta ūdens vai glāzi karsta piena. Pēc vēlēšanās uzdzer karstu ūdeni. Ja garša nepatīk, var pievienot kanēli, medu un ingveru. Tomēr der atcerēties – rūgtā garša pati par sevi jau ir dziedējoša! Smagu slimību gadījumā (cukura diabēts, gastrīts, hipertensija) gan labāk uz savu roku neeksperimentēt, bet konsultēties ar speciālistu.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Kurkumu sajaucot ar alvejas (aloe vera) sulu (1:1) un mēnesi paturot ledusskapī, iegūst ideālu līdzekli ziešanai uz ādas iekaisumiem, pumpām, herpes izsitumiem, hemoroīdiem. Tajā var samērcēt ar vati aptītu puļķīti un kārtīgi apstrādāt arī angīnas radītus korķus iekaisušas rīkles galā, vienlaikus pa tējkarotei dziednieciskās masas lietojot iekšķīgi.

* Ilgstoša vārīšana kurkumas potenci paaugstina. 100 mililitrus piena, 400 mililitrus ūdens un 20 gramus kurkumas vāra, līdz traukā paliek vien 125 mililitri šķidruma. Virumu sadala divās daļās un dzer pirms ēšanas – no rīta un vakarā.

Nomest svaru garšīgi

* Ļoti bieži iemesls nevēlamam svara kāpumam ir stress. To rada vātas – Gaisa elementa – pārsvars pār pārējiem elementiem. Satraukumā kļūstam kā balons – uzskrienam gaisā. Tad organisms meklē iespēju dabūt ķermeni pie zemes, vēršot to smagāku. Jo lielāks stress, jo vajadzīgs spēcīgāks piezemējums. Citiem vārdiem: ja organisms ir tīrs un atpūties, liekā svara problēmu nav.

No visa liekā – gļotām, svara, smagām emocijām – var palīdzēt attīrīties garšvielas.

* Garšvielu vafeles var izmantot kā patīkamu alternatīvu ēdienkartes bagātināšanai, pie reizes palīdzot organismam atbrīvoties no kāda lieka kilograma.

Ņem 2 glāzes miežu miltu, 1 glāzi pilngraudu kviešu miltu, pusglāzi zirņu miltu, pusotru glāzi silta ūdens, 1 glāzi kvalitatīva istabas temperatūras minerālūdens, 6 ēdamkarotes baltā jogurta, 2 ēdamkarotes svaigu pētersīļu zaļumu, 1 ēdamkaroti fenheļa sēklu, 1 ēdamkaroti koriandra sēklu, 1 tējkaroti rozmarīna, 2 tējkarotes adžvana, 2 tējkarotes ķimeņu, pustējkaroti malta sieramoliņa, 1 tējkaroti kurkumas, 1 tējkaroti asafoetīdas, nedaudz nerafinētā cukura un akmens sāls un visu samaisa. Atstāj uz 15 minūtēm ievilkties, tad cep vafeļu pannā augstākajā temperatūras režīmā. Pabiezie brūnganie plāceņi atbilst apzīmējumam – garšīgi nomest svaru. Šīs vafeles der gan kā pastāvīgs brokastu ēdiens, gan kā piedeva citām maltītēm.

Reklāma
Reklāma

* Klasiskais kičari – viens no vērtīgākajiem un vieglāk sagremojamajiem ēdieniem, ieteicams arī, variējot ar dažādiem dārzeņiem.

Ņem 1 glāzi basmati rīsu, pusglāzi mungdāla (zaļo Ķīnas pupiņu), 3 ēdamkarotes gī sviesta, 1 tējkaroti melno sinepju sēklu, 1 tējkaroti ķimeņu sēklu, 2 šķipsnas asafoetīdas, pustējkaroti kurkumas, pustējkaroti akmens sāls, 4 glāzes ūdens.

Nomazgā rīsus un mungdālu. Ja gremošana nav tik spēcīga, tos 3 stundas mērcē, tad kārtīgi notecina. Katliņā uz vidējas uguns sakarsē gī sviestu, pievieno sinepju sēklas, ķimenes, asafoetīdu. Kad maisījums sāk sprakšķēt, uzmanīgi pieliek rīsus un mungdālu, kurkumu un sāli. Samaisa, pielej ūdeni, uzvāra. Pirmās 5 minūtes vāra bez vāka, tad trauku noslēdz un karsē uz mazas uguns apmēram pusstundu. Ja vēlas, 10 minūtes pirms gatavības var pievienot dažādus sīki sagrieztus dārzeņus: burkānus, pākšu pupiņas, ziedkāpostus, batātes, brokoļus. Ja ēdienu vēlas asāku, vārīšanas sākumā var pievienot melnos piparus, ingveru. Garnē ar svaigiem zaļumiem, var pievienot laima sulu. Dažādi variēts, kičari garšo arī slimības reizē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.