Foto – Shutterstock

Cīnītājs par godīgumu 6

SIA “Sveces” (gadā apbedī ap 250 mirušo) vadītājs Dzintars Kurmis ir viens no kolorītākajiem apbedīšanas nozares pārstāvjiem. Padomjlaikos slavenās rokasbumbas komandas “Celtnieks” trenera sporta gaitas aizveda uz Vāciju, no kurienes viņš pārveda mājās ideju par apbedīšanas biznesu. Skaļais un atklātais cīnītājs par taisnību nodibināja Rīgas Apbedītāju biedrību, lai cīnītos pret cinismu, mirušo pirkšanu un citām nebūšanām nozarē. Bijusi noalgota pat sabiedrisko attiecību firma, bet putas vien saceltas. Likumprojekts iestrēdzis. Biedrība likvidējusies nav – tai tagad tāds miera periods.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
RAKSTA REDAKTORS
Laimai Vaikulei piederošajā skaistumkopšanas salonā fiksēti valodas pārkāpumi un neētiska attieksme pret klientu, taču risinājumi neseko
Lasīt citas ziņas

Kas tad Dz. Kurmi visvairāk uztrauc? “Tas, ka slimnīcās ir apbedīšanas biroji. Pat grūti uzreiz nosaukt slimnīcas, kur nav. Varbūt oficiāli nav, kā, piemēram, Bērnu slimnīcā, bet es zinu, ka viena dāmīte tur strādā konkrēta biroja interesēs. “Gaiļezerā” sēž “Riets Plus” un “Atvadas”, Rīgas 1. slimnīcā – “Karāls”, reģionu pilsētās biroji aplipuši ap slimnīcām, Stradiņa slimnīcā vispār fantastiski – ar savu uzņēmumu “Kallava” saimnieko morga sanitārs. Viņš sēž un izsniedz izziņu par nāves cēloni kā slimnīcas pārstāvis, viņam ir visi telefoni, adreses un vārdi, bet turpat pie aukstuma kameras ar nelaiķiem atrodas telpa, kur viņš salicis zārkus. Absurda kalngals! Gan neētiski, gan negodīga konkurence. Cik neesmu gan ministrijām, gan amatpersonām rakstījis. Viss velti. Otra problēma ir nelegāļi, kas sludinās internetā un dempingo ar cenām: ne viņiem biroji, ne nodokļus maksā, ar klientiem tiekas kafejnīcās un parkos, nelaiķus ved ar parastām vieglajām automašīnām, nolaižot sēdekļus, vai desu vāģos. Trešā problēma ir mirušo “tirgošana”, ar ko nodarbojas mediķi, policisti un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta cilvēki. Es nemaksāju principā, bet ir biroji, kuri ziņas par nelaiķi pērk par 120 – 140 eiro. Nesen, kad no Vācijas vedu uz Latviju mirušo, lūdzu vācu dakteriem un policistiem, lai iesaka kādu biroju, jo man vajadzēja palīdzību, – uz mani paskatījās kā uz noziedznieku, tas viņiem kategoriski aizliegts, bija vien pašam jāmeklē uzziņu dienestā,” stāsta Dz. Kurmis.

Arī neviens cits apbedīšanas biroju pārstāvis, ar kuriem tiekos, atklāti nesaka, ka “pērk” nelaiķus, taču starp rindām nojaušu, ja kāds neoficiāls aģents mirušā koordinātas piegādā un tas tiešām nokļūst biroja rīcībā, bešā jau aģents nepaliekot.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.