Siltumsūkņa ārējais bloks pielikts pie mājas sienas.
Siltumsūkņa ārējais bloks pielikts pie mājas sienas.
Foto – Anda Krauze

Birojā daudzstāvu mājā 7


Kad Jānis Rīgā pēckara piecstāvu daudzdzīvokļu ķieģeļu mājas pirmajā stāvā nopirka biroja telpas 70 m2 platībā, arī tur uzlika gaisa siltumsūkni. Neizmantotās telpas vairākus gadus bija piederējušas bankai, un tā jau agrāk bija atteikusies no centrālapkures un noņēmusi radiatorus. Cauri telpām iet apkures stāvvadi, tie izstaro siltumu. Šo siltuma daudzumu var izmērīt, un par to Jānim jāmaksā mājas apsaimniekotājam.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Ja Rīgā siltumsūkni grib pielikt pie mājas fasādes, tas jāsaskaņo ar būvvaldi. Taču, tā kā Jānis siltumsūkni novietoja pie mājas galasienas, saskaņojums nebija vajadzīgs.

Šajās biroja telpās siltuma zudumi ir lielāki nekā jaunuzceltajā privātmājā. Birojs atrodas ēkas galā, tam ir trīs ārsienas un tikai viena siena robežojas ar kaimiņiem. Telpām ir ļoti lieli logi, jo kādreiz te atradies veikals. Stiklam, salīdzinot ar ķieģeļu vai betona sienu, ir prāvāki siltuma zudumi. Siltumsūknim jāpiesilda lielāks telpas apjoms, jo griesti ir krietni augstāki nekā dzīvokļos. Arī uzņēmumiem elektrības tarifs ir augstāks nekā mājsaimniecībām. Neraugoties uz visu, jau pirmie apkures mēneši parādīja ietaupījumu!

CITI ŠOBRĪD LASA

Jānis par 2014. gada novembrī apkurei izlietoto elektrību samaksāja aptuveni 40–50 eiro. Salīdzinājumam tādas pašas piecstāvu ķieģeļu mājas iedzīvotāji “Rīgas siltumam” par dzīvokļa apkuri novembrī maksāja 1,12 eiro par 1 m2, tātad par 70 m2 lielu telpu – 78,40 eiro jeb pusotras reizes vairāk!

Laiks rādīs, kāds būs ietaupījums šogad. No 2015. gada elektrība maksā dārgāk. Atcerēsimies, ka 2014. gadā iedzīvotājiem par pirmajām 1200 kWh bija noteikts starta tarifs – 11,64 eirocenti par 1 kWh. Šo daudzumu pārsniedzot, maksājām pēc pamata tarifa – 15,15 eirocentus par 1 kWh. Šogad saskaņā ar tarifu plāniem “Elektrum Klasiskais” un “Elektrum Universālais” iedzīvotājiem jāmaksā 16,9 eirocenti par 1 kWh, arī citiem piedāvājumiem cenas būtiski neatšķiras.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.