Siltumsūkņa ārējais bloks pielikts pie mājas sienas.
Siltumsūkņa ārējais bloks pielikts pie mājas sienas.
Foto – Anda Krauze

Kā dabūt siltumu no auksta gaisa 7


Daudzi nesaprot, kā ziemas laikā telpu var apsildīt ar āra gaisu? Siltumsūkņu pārdošanas konsultants Mareks Veļikodnijs skaidro, ka siltumsūknis darbojas pēc ledusskapja principa, tikai otrādi. Ielas gaiss istabā neieplūst. Saspiežot jebkuru gāzi, tās daudzums un enerģija paliek nemainīgi. Kompresors ārējā blokā saspiež darba gāzi. Saspiestā gāze uzkarst līdz pat +50 °C vai +60 °C, nonāk siltumsūkņa iekšējā blokā (radiatorā), kur tā atdod savu siltumu telpai. Atdziestot gāze kondensējas un pārvēršas piesātināta tvaika vai šķidrā stāvoklī. Gāze, kas atdevusi savu siltumu, nonāk atpakaļ ārējā blokā. Tur tā iztvaiko un atdziest vēl vairāk, līdz pat -40 °C, pēc tam sasilst līdz āra gaisa temperatūrai. Tātad pat -25 °C salā siltumsūknis spēj paņemt siltumu no āra gaisa! Un viss process atkārtojas.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Jāpiebilst, ka ļoti aukstā laikā siltumsūknis ir mazāk efektīvs. Ja ārā ir +7 °C, tad, patērējot 1 kWh elektrības, siltumsūknis saražo 5,5 kWh siltuma. Zemākā temperatūrā efektivitāte pakāpeniski samazinās. Ja ārā ir vairāk nekā -25…-30 °C sals, siltumsūknis darbojas gandrīz kā elektriskais sildītājs – ar 1 kWh elektrības saražo aptuveni 1 kWh siltuma. Taču tik liels aukstums Latvijā parasti turas ne ilgāk par nedēļu. Tomēr privātmājām var ieteikt saglabāt alternatīvās apkures iespējas, piemēram, “Jotul” krāsniņu vai malkas krāsni.

Jāizvēlas kāds no gaisa siltumsūkņu modeļiem, kurus ražo speciāli Skandināvijas reģionam, kas ir vistuvākais Baltijas klimatam. Skandināvijas modeļi paredzēti nepārtrauktam diennakts darbam ziemeļvalstu ziemā ar zemu temperatūru (līdz -25 °C un pat -30 °C) un paaugstinātu mitruma daudzumu gaisā, ko rada piejūras klimats. Skandināvijā šos siltumsūkņus izmanto pamatapkures nodrošināšanai astoņus mēnešus gadā. Latvijā nevajag pirkt Eiropas reģiona modeļus, jo to galvenais uzdevums ir nodrošināt telpu dzesēšanu vasarā. Tie neiztur bargu ziemu, jo paredzēti tikai līdz -10…-15 °C salam. Šos modeļus izmanto Vācijā, Francijā un Austrijā, kur klimats daudz siltāks nekā Latvijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Siltumsūkņa ekonomiskajam efektam jāpieskaita arī daudzas sadzīves ērtības. Taimeris ļauj atslēgt vai samazināt apkuri prombūtnes laikā un arī naktī. Ja ziemā dodaties atvaļinājumā, savā privātmājā siltumsūkni varat atstāt ekonomiskajā režīmā, +8 °C…+10 °C, lai neaizsaltu ūdensvads un nenosaltu telpaugi. Tomēr pilsētas dzīvoklī minimālā temperatūra nedrīkst būt zemāka par +16 °C, lai kaimiņiem nebūtu pretenziju, ka atdziest viņu dzīvokļi. Mājas apsaimniekotājs var prasīt, lai siltumsūkņa lietotājs savā dzīvoklī izolē centrālapkures stāvvadus.

Izmantojot siltumsūkni, nav nekāda darba patēriņa kurināšanai, arī tehniskā apkope ir vienkārša. Karstajās vasaras dienās gaisa siltumsūkni var izmantot gaisa kondicionēšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.