Foto-Ārlietu ministrija

– Kā Izraēlā mūsdienās uztver Latviju?
 1

– Izraēlā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ir bijuši pieci vēstnieki no Latvijas. Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga bija valsts vizītē Izraēlā, un pērn mūsu prezidents Šimons Peress bija valsts vizītē Latvijā. Attiecības starp mūsu valstīm ir ļoti labas. Izraēlieši, kas cēlušies no Marokas vai Ēģiptes, nav ieinteresēti jautājumos, kas skar Latviju. Ja jautāsiet cilvēkiem uz ielas Rīgā: “Kur atrodas Izraēla?” – viņi atbildēs: “Kaut kur pie Ēģiptes.” Cilvēkiem “no ielas” nav sevišķas intereses par Latviju, taču politiskajā līmenī tiek novērtēts, ka Latvija ir ES un NATO locekle. Tomēr izraēlieši, kuriem ir saknes Centrāleiropā un Latvijā, ir ļoti ieinteresēti tajā, kas notiek pie jums. Rīgā satiku izraēliešu tūristu grupu, kam ir saknes Latvijā – viņi vēlējās redzēt zemi, kur dzīvojuši viņu vecāki un vecvecāki. No Izraēlas uz Latviju nav daudz tūristu, to ir nedaudz, un jāņem vērā, ka starp Rīgu un Telavivu ir “Air Baltic” tiešais avioreiss.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

– Vai redzat kādu veidu, kā stiprināt plašāku interesi par Latviju izraēliešos?


– Ir teiciens kā “Sekojiet naudai!” – tas nozīmē biznesu un ekonomiskās saites, tirdzniecības veicināšanu. Mūsdienās pirmajā vietā valstu attiecībās ir ekonomika, bet pēc tam seko kultūra – koncerti un gleznas. Ja jūs Izraēlā apmeklēsiet lielveikalu, redzēsiet tur Latvijas pārtikas produktus, lielākoties zivis. Izraēla pasaulē ir nopietna eksportētājvalsts, taču mums nav mežu, zivju un citu lietu, kuras var eksportēt no Latvijas. Pieļauju, ka Izraēlai lielākā interese ir par koksni un pārtikas produktiem, ko Latvija varētu importēt. Pastāv arī interese par kviešu audzēšanu Latvijā, jo Izraēlai ir pieredze lauksaimniecības tehnoloģijās. Reizēm pie manis vēršas izraēliešu uzņēmēji, kas vēlas veidot biznesu ar Latviju. Nav jāaizmirst, ka pirms 2008. gada ekonomiskās krīzes Latvijā bija lielas izraēliešu investīcijas nekustamajā īpašumā, taču investori zaudēja daudz naudas. Tomēr laiks plašākām investīcijām pienāks atkal.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kā izpaužas jūsu kā Latvijas goda konsula Izraēlā darbs?


– Tas ir grūts darbs. Izraēlā rezidē un darbojas Latvijas vēstnieks. Ir goda konsulu tīkls, kas palīdz vēstniecībai ar kontaktiem un to veidošanu. Mēs mēģinām sekmēt kopējās intereses, kas ir Latvijai un Izraēlai. Kā praktizējošs jurists ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi cenšos vēstniecībai palīdzēt juridiskajos jautājumos ar savām zināšanām par Izraēlas likumiem, palīdzu arī sociālos jautājumos. Ja ir kāda problēma vai lieta, kas atrodas ārpus vēstniecības redzesloka, Latvijas diplomāti sazinās ar mani vai pārējiem Latvijas goda konsuliem Izraēlā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.