“Senior Group” pārstāve Latvijā Diāna Gžibovska (no kreisās) kopā ar Zinaīdu un Valmieras teātra aktrisi Regīnu Devīti dodas gatavot karstmaizes. Aktrise ir uzaicināta vadīt ģimenes mājas atklāšanas sarīkojumu.
“Senior Group” pārstāve Latvijā Diāna Gžibovska (no kreisās) kopā ar Zinaīdu un Valmieras teātra aktrisi Regīnu Devīti dodas gatavot karstmaizes. Aktrise ir uzaicināta vadīt ģimenes mājas atklāšanas sarīkojumu.
Publicitātes foto

Sensors ziņo par kritienu 16

Ģimenes mājas iekārtošanā liels uzsvars likts uz to, lai cilvēks iespējami ilgāk saglabātu pašaprūpi, bet vienlaikus būtu gādāts par drošību. To visu palīdz īstenot modernās tehnoloģijas. Piemēram, aprūpētāja izmanto īpašu uzraudzības aplikāciju mobilajā telefonā, kas saistīta ar katra iemītnieka individuālo patstāvības līmeni. Tā seko, piemēram, vai cilvēks katru ikdienišķo darbību – nomazgāšanos, apģērbšanos, došanos brokastīs – ir veicis pats vai bijusi vajadzīga palīdzība. Visa pamatā ir motivēšana pēc iespējas vairāk darīt pašam.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Modernās tehnoloģijas arī palīdz rūpēties par seniora drošību, bet cilvēks tieši netiek kontrolēts. Piemēram, pretkritiena kamera reaģē, ja seniors nokrīt vai noslīd uz grīdas. Pat ja cilvēks pēc tam pieceļas un turpina rosīties, ir ienākusi informācija par viņa iespējami bīstamo kritienu, un “meita” tam pievērš uzmanību. Savukārt guļvietā zem matrača ierīkots speciāls sensors jeb gultas pamešanas detektors, kas dod signālu, vai cilvēks ir atgriezies no tualetes.

Kopīgs tusiņš viesistabā

Ne visi mitinās vieni paši, ir arī telpas ar divām un trim guļvietām. Tomēr vairākums aktivitāšu notiek ārpus guļamistabām, ja vien cilvēks spēj staigāt. Dzīves ritms šeit veidots tā, ka visa rosība un arī ēdienreizes notiek plašajā viesistabā. Tai ir atvērtais plānojums, kas ietver virtuvi. Paredzēts, ka tur var saimniekot ikviens ģimenes mājas iemītnieks. Marija un Zinaīda gan atzīst, ka viņām vairs nav tā spēka, lai šiverētu pie plīts, turklāt ēdiens allaž tiek atvests jau gatavs. Pankūkas gan reizēm cepot visi kopā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vienā no virtuvēm izveidota plīts virsma, kas viegli nolaižama uz leju, ja gatavot vēlētos cilvēks ratiņkrēslā.

Pie sienas ir kalendārs ar prāviem cipariem, tajā nosvītrotas pagājušās mēneša dienas. “Mēs katru dienu pārrunājam, kas šodien par dienu, kāds datums, arī dažādas citas aktualitātes. Tas ir svarīgi atmiņas veicināšanai,” saka “meita” Sandra Jansone.

Turpat līdzās ir nedēļas plāns, kas iezīmē galda spēļu vai mūzikas dienu, arī citas aktivitātes. Tomēr Sandra atzīst, ka turas pie tā visai aptuveni, jo jārēķinās ar katra iemītnieka raksturu un vēlmēm. Atmiņas un pirkstu vingrinājumus gan veic ik dienu, jo tas nepieciešams prāta rosināšanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.