Foto: SHUTTERSTOCK

Uzkopšanas zviedru gaumē principi 12

1. Šī metode piemērota jebkurā vecumā ikvienam, kurš vēlas vienkāršot un racionalizēt savu dzīvi. Jau no bērnības mēs zinām, kuras lietas mums svarīgas, izraisa siltas atmiņas un sagādā prieku, un kuras nē. Turklāt varbūt tas ir skumji, un ne visi gatavi šādai domai, taču neviens nezina, kad var pārtrūkt likteņa pavediens.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Lasīt citas ziņas

2. Ievies kārtību pārdomāti, pakāpeniski un lēnām, bet nepārtraukti. Tīrīšana zviedru gaumē nav putekļu noslaucīšana un krāmu izmešana, tā ir domāšanas veida maiņa, dzīves pārskatīšana. Tas nav uzdevums dienas vai nedēļas laikā visu sakārtot, bet nesteidzīga savu lietu nozīmes pārvērtēšana, lēns, smalks, bet tajā pašā laikā nepārtraukts process, kā atbrīvoties no nevajadzīgām lietām. Jāpatur sev tuvumā tikai patiesi svarīgas un nozīmīgas lietas. Pārskatot sakrāto un atstājot tikai pašu svarīgāko, mēs vienlaikus pārvērtējam, kā dzīvojam, atbrīvojamies no mūs nomācošajām emocijām un satraucošajām atmiņām, atstājot tikai tās, kas mums patiesi dārgas.

Šajā procesā nav vietas steigai un satraukumam, to nevar ierobežot ar noteiktu laika posmu. Iedomājies, ka lietas ir tās, kas paliks pēc tevis, un kādam ar to būs jātiek galā. Doma ir biedējoša, bet palīdz apzināties darba īsto mērogu.

CITI ŠOBRĪD LASA

3. Pastāsti ģimenei un draugiem, ko dari. Pirmkārt, tas var pasargāt no nevajadzīgām dāvanām, kurām nav praktiskas vērtības. Otrkārt, viņiem būs vieglāk saprast, kāpēc tu metodiski atbrīvojies no lietām. Tā arī var būt laba motivācija neapstāties pusceļā.

4. Nepieķeries kaut kam, kas patiesībā vairs nav noderīgs, tomēr dod tev nevajadzīgajām lietām otru iespēju! Reiz tu tērēji laiku un naudu, pērkot šīs preces, un, iespējams, tām joprojām ir sava vērtība. Bet ne tev. Varbūt šo vērtību var sajust kāds cits. Grāmatas (vismaz dažas), iespējams, iepriecinās draugus. Rotaļlietas un apģērbs – trūcīgās ģimenes. Aizved uz tuvāko dzīvnieku patversmi vecas segas un saplēstos palagus. Senlietas vari piedāvāt kādam muzejam. Tu gūsi prieku ne tikai no lietu sakārtošanas, bet arī no dāvināšanas procesa. Galu galā kaut ko var vienkārši pārdot.

5. Ievēro labāko tīrīšanas secību. Domās sakārto visas lietas kategorijās. Piemēram: mēbeles, drēbes, veļa, grāmatas. Pēc tam pajautā sev: “No kuras kategorijas ir visvieglāk šķirties?” Atbilde noteiks vienkāršāko – sāc ar to.

Margareta iesaka tīrīšanu sākt ar skapjiem, antresoliem, lodžijām un citām “noliktavām” dzīvoklī. Galu galā šķiršanās no drēbēm, apaviem un līdzīgām lietām ir emocionāli daudz vienkāršāka nekā šķiršanās no rotaļlietām, grāmatām, fotogrāfijām, dāvanām vai suvenīriem.

Margaretai bija visvieglāk atvadīties no drēbēm, jo ​​viņas garderobē bija daudz novecojušu, spontāni iegādātu un nevajadzīgu lietu. Pirmkārt, viņa sadalīja visu savu garderobi divās grupās. Pirmajā ietilpa tas, ko vēlējās paturēt, otrajā – lietas, no kurām pienācis laiks atbrīvoties. Tad māksliniece izšķiroja pirmo grupu un izlika lietas, kas bija jālabo vai jātīra. Pārējais atgriezās savās vietās. Tava “vieglākā kategorija” var būt pilnīgi cita.

Tad izvēlētajā grupā aplūko pilnīgi visus priekšmetus un novērtē. Par katru lietu autore iesaka uzdot sev jautājumu: “Vai kāds kļūs laimīgāks, ja es to atstāšu mājā?” Atvadies no visa, kas neiepriecina tevi un tuviniekus. Fotogrāfijas, vēstules, pastkartes un citus personiskus priekšmetus vislabāk atstāt vēlākam laikam. Sākot ar albumu pētīšanu, vari iegrimt pagātnes atmiņās, iedzīvoties nostalģijā un netikt pie tālākas kārtošanas.

Reklāma
Reklāma

6. Dažus priekšmetus ir pavisam grūti izmest, jo tie atgādina par īpašām dienām vai notikumiem. Tas var būt jebkurš sīkums: pastkarte, kinobiļete, bērna zīmējums vai oļi no pludmales. Ja tev ir lietas, kuru vērtību un nozīmi saproti tikai tu, saglabā tās, lai ik pa laikam varētu atgriezties pie patīkamajām atmiņām.

Margareta ir pārliecināta, ka nevajadzētu glabāt dokumentus vai lietas, kas, nonākot rokās tuviniekiem, viņus sāpinātu vai apbēdinātu. Tāpēc svarīga pirmsnāves tīrīšanas daļa ir atbrīvošanās no apsūdzošajiem pierādījumiem un sāpīgiem noslēpumiem.

7. Kad esi pabeidzis noteiktu tīrīšanas posmu, pasaki sev „paldies” par paveikto. Piemēram, kopā ar ģimeni apmeklē iecienītāko kafejnīcu, dodies uz kino, teātri vai izstādi, uz masāžu, apēd kaut ko garšīgu, nopērc un ieliec vāzē ziedu pušķi, palutini sevi ar kaut ko savam iecienītākajam hobijam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.