Piemēram, pirmsrevolūcijas etnogrāfs un un vēsturnieks. V. K. Mahnickijs savā darbā “Materiāli senās čuvašu ticības skaidrošanai”, raksta: “Lūk, kā viņi, piemēram, ārstēja kaheksiju (stipru ķermeņa novājējumu) – slimo bērnu lika uz lāpstas, kas noklāta ar mīklas kārtu un pēc tam pārklāja ķermeņa virsu arī ar mīklu, vaļā palika vien mute. Pēc tam mazuli zintniece trīs reizes lika krāsnī virs karstām oglēm”. 1


Pēc tam, saskaņā ar cita etnogrāfa, P. V. Denisova, pētījumiem, bērnu “noņēma no lāpstas un caur sakām lika pie sliekšņa, kur suns apēda aptīto mīklu”. Visa rituāla laikā tika lasīti apvārdojumi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Lasīt citas ziņas

Rituālam bija daudz variāciju. Reizēm bērnu apsmērēja ar mīklu, lāpstu ar viņu lika virs kvēlojošām oglēm vai atdzisušā krāsnī. Taču visās variācijas bija vienojošais faktors: noteikti jāliek uz maizes lāpstas un krāsnī, kas ir uguns simbols. Iespējams, šajā pagāniskajā tradīcijā jūtas senāko rituālu – attīrīšanās ar uguni – atskaņas.

Domājams, šī siltuma un aukstuma izmantošana domāta, lai mobilizētu organismu un tas cīnītos ar slimību. Saskaņā ar ilgdzīvotāju teikto, “pārcepšanas” metodi izmantoja ļoti retos gadījumos, pēc tā jaundzimušajam vajadzēja vai nu nomirt vai izveseļoties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gadījās, ka bērns nomira, kad viņu izņēma no krāsns. Tad vīramāte asarās mirkstošajai vedeklu teica: “Zināms, ka viņam nebija lemts dzīvot; ja izturētu, tik stiprs kļūtu pēc tam…”

Jāatzīmē, ka “pārcepšanas” rituāls pārdzima Padomju laikā.

Bērna likšana krāsnī tika skatīts ne tikai kā ārstnieciska metode, bet varēja būt arī simboliska:

– atkārtota bērna “izcepšana” (radīšana), līdzīgi kā maizes cepšana, krāsnī, simbolizē mātes miesas;

– simboliska bērna “izcepšana” līdz galam – ja bērns nav nobriedis mātes miesās vai nav izārstējies;

– īslaicīga atgriešanās mātes ligzdā, kas simbolizē otro piedzimšanu;

– īslaicīgas nāves simbols, bērna pabūšana citā pasaulē, jo krāsns simbolizē atgriešanos citā pasaulē.

Pēc emosurf.com materiāla

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.