Gunārs Brečis 2014. gadā apstrādāja 27 hektārus zemes (attēlā), kas jau bija pārgājuši vācu zemnieka Udo Portmanam piederošās SIA “Auglīgas zemes” īpašumā, bet platību maksājumus saņēma vācietis. Tagad Portmanam varētu nākties atmaksāt valstij visu par 2014. gadu saņemto naudu – 10 230 eiro.
Gunārs Brečis 2014. gadā apstrādāja 27 hektārus zemes (attēlā), kas jau bija pārgājuši vācu zemnieka Udo Portmanam piederošās SIA “Auglīgas zemes” īpašumā, bet platību maksājumus saņēma vācietis. Tagad Portmanam varētu nākties atmaksāt valstij visu par 2014. gadu saņemto naudu – 10 230 eiro.
Foto – Artis Drēziņš

Ražu novāca svešā zemē 15


Bet sākums šim stāstam meklējams 2012. gadā, kad Gunārs Brečis uz mutvārdu līguma pamata paņēma nomā no sava kaimiņa un laba drauga Māra Frīdenberga 27 hektārus zemes, lai audzētu graudaugus. Pirmos divus gadus neesot bijis nekādu problēmu, Brečis saņēmis arī platību maksājumus par šo nomas gabalu. Pienāca 2013. gada rudens, un Brečis minētajā zemes gabalā iesēja ziemas kviešus. 2014. gada pavasarī viņš pieteicās platību maksājumiem, bet tad negaidot saņēmis vēstuli no LAD, ka uz šo zemes gabalu pieteicies vēl viens un lai tad noskaidrojot, kam zeme pieder un kas to apsaimnieko.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

“Tikai pēc tam es arī no sava drauga Frīdenberga uzzināju, ka 2013. gada 21. novembrī viņš šo zemes gabalu un vēl citus, arī mežu par 145 000 eiro pārdevis SIA “Auglīgas zemes”, kas pieder Vācijas pilsonim Udo Portmanam (zemesgrāmatā tas fiksēts 10. decembrī). Viss bija noticis lielā slepenībā. Tomēr no Frīdenberga dabūju pie notāra apstiprināto pirkšanas/pārdošanas līgumu un nomierinājos: tajā bija rakstīts, ka lauki jāatbrīvo līdz 1. septembrim un pircējam nav tiesības pieteikties uz tā gada platību maksājumiem. Mierīgi augustā novācu ražu, bet pirms tam vēl – tiesa, ar atpakaļejošu datumu – noslēdzu rakstisku nomas līgumu ar Frīdenbergu, kaut gan mutisks mums jau bija, lai būtu pavisam droši, ka man neatņems platību maksājumus. Arī LAD Ziemeļkurzemes reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītāja Juzefa Kļava mani mierināja, ka taisnība ir manā pusē,” stāsta Brečis. Liels bijis zemnieka pārsteigums, ka viņš pie platību maksājumiem neticis. Kad LAD darbiniekiem taujājis, kas par lietu, tie nav varējuši lāgā paskatīties acīs. “Tikai attrauca: vācietim ir lielākas platības, viņam būtu jāzaudē viss, un viņš būtu zaudējis daudz vairāk. Tad nu es kļuvu par zaudētāju un 2014. gadā nesaņēmu neko, bet man pienācās ap 8000 eiro. Portmans man piedāvāja 2000 eiro, lai es atsaucu savu prasību par platību maksājumiem uz viņu gabalu, bet es nebiju ar mieru, jo tad es zaudētu pārējos 6000.”

Un tāpēc Brečis, kas šobrīd apsaimnieko 60 hekt­ārus zemes, arī vērsās tiesā ar prasību pret LAD.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.