Liepājas Krusta Evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Mārtiņš Urdze uzskata, ka LELB ar saviem lēmumiem rada baiļu klimatu, izdara spiedienu uz draudzēm.
Liepājas Krusta Evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Mārtiņš Urdze uzskata, ka LELB ar saviem lēmumiem rada baiļu klimatu, izdara spiedienu uz draudzēm.
Foto – Artis Drēziņš

Sievietes nedrīkst draudzē runāt? 4

“Man ir bijusi saskarsme ar mācītājām sievietēm, tai skaitā Mārtiņa Urdzes māti Gitu Putci, un es neredzu problēmas. Viss atkarīgs no cilvēka, nevis no dzimuma. Mums liek saprast: ja esat par sieviešu ordināciju, tad nākamais solis būs viendzimuma laulību atzīšana. Bet tas ir pavisam cits temats!” saka draudzes valdes locekle Karīna Krieviņa.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

“Nekur Bībelē nav rakstīts, ka sievietes nedrīkst būt mācītājas,” komentē M. Urdze. “Bet Bībelē teiktas arī citas lietas par sievietēm, piemēram, ka tās nedrīkst valdīt un nedrīkst mācīt vīrus, ka vispār nedrīkst draudzē runāt, un daudz kas cits, kas mūsdienās liekas absolūti nepieņemami. Ja lasīsim Bībeli un neskatīsimies vēsturisko kontekstu, iebrauksim galīgās garīgās auzās! Lielākā daļa luterāņu baznīcu pasaulē neiebilst pret sieviešu ordināciju. Žēl, ka šādi LELB aizver durvis sadarbībai ar citiem.”

“Mārtiņš Urdze ir fantastisks mācītājs. Dieva cilvēks. LELB neapzinās, ko zaudē. Mārtiņš ar savu draudzi veic lielu sociālo darbu, ko mēģinu darīt arī savās draudzēs,” saka mācītājs Varis Bitenieks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kāda tad ir situācija ar viņa draudzēm, kuras uz autonomijas ceļa no LELB pirms 25 gadiem novirzīja mācītājs, sava laika leģendāra personība Sigurds Sproģis? Kā saka V. Bitenieks, Aizputes draudze ir iestājusies LELBĀL, un tās īpašumi ierakstīti zemesgrāmatā uz Aizputes draudzes vārda, taču ir informācija, ka LELB domājot sākt tiesvedību par īpašumu atgūšanu. Arī Valtaiķu draudze iestājusies LELBĀL, taču zaudējusi tiesvedībā savu baznīcu – nesen saņemts kasācijas noraidījums no Augstākās tiesas, kas nozīmē, ka Latvijā tiesāšanās iespējas izsmeltas. LELBĀL gatavojas tiesvedībai Eiropas Savienības tiesās, bet LELB – veidot savu draudzi Valtaiķos, jau esošo draudzi pagaidām ārā nedzenot.

Cīravas un Snēpeles draudzes joprojām ir autonomas – cīravieši baznīcu ierakstījuši zemesgrāmatā uz sava vārda, bet snēpeliešu īpašumtiesību jautājumi vēl nav līdz galam sakārtoti.

Starp citu, nupat, 22. jūnijā, tika mēģināts aizdedzināt Aizputes baznīcu. “Negribu runāt par aizdomām. Lai policija strādā. Ap četriem pēcpusdienā pie baznīcas durvīm dega ar benzīnu apliets matracis. Labi, ka meitenes gāja garām, to pamanīja un izsauca ugunsdzēsējus, kuri ātri atbrauca un apdzēsa koka durvis. Ja uguns no tām būtu pārgājusi uz koka konstrukcijām, kas ir turpat durvīm līdzās, degtu visa baznīca,” komentē V. Bitenieks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.