Foto – Aija Geida

Marinēti ķirbji bez etiķa. 4 receptes 2

Vai var konservēt ziemai bez etiķa?

Kā iekonservēt vai iemarinēt ķirbjus, lietojot pēc iespējas mazāk etiķa? MĀRĪTE SMILTENES NOVADĀ

Ķirbis ir ideāla oga, jo istabas temperatūrā labi glabājas līdz pavasarim, galvenais – lai nav mitra telpa un strauja temperatūras maiņa. Lielu ķirbi grūti notiesāt pat daudzbērnu ģimenei, tāpēc daļu parasti iemarinē.

LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 220
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Svarīgākās ir mūsu dzīvības, nevis Vitenbergs, bet kur vispār OIK pazudis?” Kreituse par kovidu un “noraktām” tēmām 49
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 70
1 diena
Lasīt citas ziņas

Šim nolūkam nemaz nav vajadzīgs etiķis, kas rada organismā skābu vidi un var bojāt nieres un kuņģa gļotādu (ar etiķi jāuzmanās tiem, kam jau ir kuņģa problēmas). Ķirbi var iemarinēt, izmantojot cidonijas, citronskābi, aličas, jāņogu un dzērveņu sulu un citas skābas ogas un sulas. Jo marināde skābāka, jo grūtāk tādā vidē izdzīvot mikroorganismiem, kas bojā produktus. Turklāt, jo skābāku marinādi izmantojam, jo konservi mazāk jākarsē, līdz ar to produktā labāk saglabājas bioloģiski aktīvās, vērtīgās vielas.

Marinēti ķirbji labi sader ar gaļu un zivīm. No tiem var pagatavot gardu desertu, piemēram, ar biezpiena vai siera krēmu. Piedāvājam trīs receptes, kā ķirbi iemarinēt bez etiķa, un vienu klasisko ar nelielu etiķa daudzumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar citronskābi un garšvielām
• 1,5–2 kg ķirbja
• 1–1,5 l ūdens
• 800 g cukura
• 50 g citronskābes
• 5 smaržīgie pipari
• 10 krustnagliņas
• 1 kanēļa standziņa

Ķirbi notīra un sagriež 2,5 x 2,5 cm kubiciņos. Vārošam ūdenim katlā pieber cukuru, citronskābi un nemaltas garšvielas. Uzvāra marinādi. Tad ieliek ķirbju kubiciņus, lai tie būtu pilnībā pārklāti (atkarībā no ķirbja sulīguma marinādei var būt nepieciešams pieliet nedaudz ūdens), un vāra uz vidējas vai mazas uguns, līdz ķirbji kļūst nedaudz caurspīdīgi. Pēc tam gabaliņus ar putu karoti uzmanīgi liek tīrās burkās. Uzvāra marinādi un uzlej ķirbjiem. Burkas aizvāko un glabā vēsumā. Garšvielas dod patīkamu garšas buķeti.

Foto – Aija Geida

Ar cidonijām

• 1 kg ķirbja
• 100 ml cidoniju sīrupā
• 500 g cukura
• 600 ml ūdens
• 100 ml dzērveņu sulas (ja ir vajadzība)

Rudenī sagatavo cidoniju gabaliņus sīrupā – cidonijas iztīra, sagriež šķēlītēs, apber ar cukuru, ļauj divas diennaktis nostāvēties, uzkarsē līdz +80 °C un pilda mazās burciņās. Ja nav cidoniju gabaliņu, var izmantot veikalā nopērkamo cidoniju sulu. Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos. Katlā uzvāra ūdeni, pieliek cukuru un cidonijas. Ja marināde ir viegli skābena, pievieno citronu vai dzērveņu sulu. Tad ieber ķirbja gabaliņus un uz lēnas uguns vāra 5 minūtes (labāk garšos diezgan stingri, nevis vidēji mīksti ķirbji). Pilda tīrās burciņās un uzlej marinādi. Aizvāko un glabā vēsumā. Garšo mazliet līdzīgi ananasiem.

Foto – Aija Geida

Ar ingveru un citronu

• 1,5 kg ķirbja
• 700 g cukura
• 40 g citronskābes
• aptuveni 1 l ūdens
• liels citrons
• 2 kanēļa standziņas
• 1,5 x 4,5 cm svaiga ingvera zariņa

Ķirbi notīra un sagriež gabaliņos. Katlā ielej ūdeni (sākumā mazāk par litru, jo, ja ķirbis sulīgs, šķidruma būs par daudz), pieber cukuru un uzvāra sīrupu. Ieliek ķirbja gabaliņus, pievieno smalki sagrieztu ingveru, citrona sulu, citronskābi un kanēļa standziņas. Uz lēnas uguns vāra aptuveni 5 minūtes, līdz ķirbji kļūst nedaudz mīksti. Tad pilda tīrās burkās un aizvāko. Uzglabā vēsumā. Pikanti, gardi ķirbīši.

Foto – Aija Geida

Ar etiķi

• 1 kg ķirbja
• 300 ml ūdens
• 110 g cukura
• 80 ml 9% etiķa
• kanēļa standziņa
• 10 krustnagliņas

Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos. Katlā ielej ūdeni, pieber cukuru un garšvielas, uzvāra. Kad marināde gatava, pieber ķirbju gabaliņus un vāra 5–8 minūtes. Tad pievieno etiķi un karsē, līdz ķirbji kļūst caurspīdīgi. Vēsumā labi glabājas ilgu laiku.

No kā atkarīgs rezultāts?

• Gatavais produkts atkarīgs ne tikai no receptes un pagatavošanas, bet arī ķirbju šķirnes. Ļoti garšīgi ir marinēti muskata ķirbji, sviesta–riekstu un citi stingrie ķirbji. Savukārt tā sauktie putras ķirbji būs miltaini un tiešām reti kuram garšos. Vairākreiz uzlejot marinādi, rezultāts ir labāks, bet ne tuvu marinētam muskata šķirnes ķirbim.

• Ja pieliek par daudz krustnagliņu, ķirbji glabājot var iekrāsoties tumšāki, turklāt stiprā garša nomāc visas pārējās garšas nianses.

• Ja vāra lielu daudzumu ķirbju, jādomā, kā gabaliņus strauji atdzesēt, jo, kamēr lēnām visus sapilda burkās, apakšējie jau izšķīduši.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Ja grib uzglabāt ilgu laiku, ķirbjus var pasterizēt +85 °C aptuveni 10–15 minūtes (800 ml burciņas), tikai tad ķirbjiem pēc vārīšanas jābūt vidēji stingriem, tie nedrīkst būt mīksti.

SVARĪGI

Marinējot galvenais ir nepārvārīt ķirbju gabaliņus, jo pārāk mīksti vairs nav tik garšīgi. Katrai šķirnei vārīšanas laiks atšķiras, bet vidēji tas ir apmēram 10 minūtes. Vāra tik ilgi, līdz ķirbju gabaliņi kļūst nedaudz caurspīdīgi. Vēl viena pazīme – gabaliņos var redzēt gaišās šķiedras.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Tomātu un gurķu stādi izstīdzē: ko darīt, lai tas nenotiktu? 3
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Gardo recepšu” kladītei: banānu krēms – ievārījums ar ananāsiem: gatavs dažās minūtēs! 1
20 stundas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Vai šķirtās ģimenēs viens vecāks drīkst pieprasīt lielāku uzturlīdzekļu summu par bērniem?
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kameņu saime dārzam: traka iecere vai tomēr izcils dārznieka palīgs? 3
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 219
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Svarīgākās ir mūsu dzīvības, nevis Vitenbergs, bet kur vispār OIK pazudis?” Kreituse par kovidu un “noraktām” tēmām 48
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 70
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev šodien derētu ieklausīties tajā, ko saka apkārtējie! Horoskopi 15.maijam
14 stundas
PA
Pēteris Apinis
Laukos
“Šo inžu dēļ nedzimst bērni, vīriešiem nestāv, bērniem psihomotori traucējumi!” Pēteris Apinis par pesticīdiem un postu, ko tie nodara dabai un cilvēkam 17
10 stundas
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Praktiski
Īpašuma vērtības mēraukla: kā to aprēķina? 2
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad vēders kurkst un laika maz: ātri pagatavojamā pica pannā 5
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
8 izcilākās gurķu šķirnes: siltumnīcai un dārzam 1
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Laiks salātiem! 5 salātu receptes un špikeris mērcītēm
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Žogs un koki tieši “uz robežas” ar kaimiņu – vai drīkst?
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
iemācīt sunim nelēkt virsū cilvēkiem? 10
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kur atklāts vislielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits 9
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvija saslimstības ziņā pakāpusies līdz sestajai vietai: turpinās saslimstības ar Covid-19 pieaugums 44
17 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijas hokeja izlase priekšpēdējā pārbaudes spēlē zaudē Šveicei 6
11 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 219
19 stundas
PA
Pēteris Apinis
Laukos
“Šo inžu dēļ nedzimst bērni, vīriešiem nestāv, bērniem psihomotori traucējumi!” Pēteris Apinis par pesticīdiem un postu, ko tie nodara dabai un cilvēkam 17
10 stundas
Ieva Ēvalde
Ziņas
Neredzamie Rīgas hosteļi: Kā ir gulēt vienā istabā ar ballētājiem, kurjeriem, celtniekiem un pat bezpajumtniekiem 19
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Dažviet gaidāms pērkona negaiss. Laika prognoze sestdienai
17 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 70
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Liecinieki teica, ka viņš vispār neesot bremzējis.” Ģenerālis Vectirāns nāvējoši sabraucis sirmgalvi 210
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks, ja Latvijā aptrūksies “AstraZeneca” devas otrajām potēm? Skaidro veselības ministrs Pavļuts 46
1 diena
KO
kokteilis.lv
Ziņas
FOTO, VIDEO. Amerikas pludmalē izskalots plēsīgs “briesmonis”, kas mitinās tikai okeāna visdziļākajā dzelmē 11
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: Krišjānis, Elfa, Elvita un Aivita 1
21 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Infektoloģe atklāj, ko par vakcinēšanos pret Covid-19 var dzirdēt slimnīcas gaiteņos 29
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Strenču novadā nofilmē lāču mammu ar trim mazuļiem 13
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad vēders kurkst un laika maz: ātri pagatavojamā pica pannā 5
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Baiba Indriksone atklāj līdz šim nezināmu faktu par savu dzīvi: gluži kā filmā “Limuzīns Jāņu krāsā” 3
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Tēti, lūdzu, piedod man…”: princis Harijs nosūtījis atvainošanās vēstuli savam tētim, princim Čārlzam 17
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Atklātas neatbilstības sniegtajos datos un virkne neparastu un aizdomīgu sagadīšanos… Zinātnieku grupa apšauba “Sputnik V” datus 20
22:13
PA
Pēteris Apinis
Laukos
“Šo inžu dēļ nedzimst bērni, vīriešiem nestāv, bērniem psihomotori traucējumi!” Pēteris Apinis par pesticīdiem un postu, ko tie nodara dabai un cilvēkam 17
22:10
LE
LETA
Ziņas
Latvijas hokeja izlase priekšpēdējā pārbaudes spēlē zaudē Šveicei 6
21:18