“Tēva celto un mantoto māju gan negribētu pamest,” teic keramiķe Violeta Jātniece, “bet arvien augošais nekustamā īpašuma nodoklis dzen izmisumā un bezcerībā.”
“Tēva celto un mantoto māju gan negribētu pamest,” teic keramiķe Violeta Jātniece, “bet arvien augošais nekustamā īpašuma nodoklis dzen izmisumā un bezcerībā.”
Foto – Valdis Semjonovs

Vajadzīga radikāla reforma 104


Intervijā “Latvijas Avīzei” VZD ģenerāldirektore Solvita Zvidriņa apstiprina, ka Finanšu ministrijai iesniegts jauns priekšlikums nodokļa aprēķinam no speciālas vērtības: “Finanšu ministrijas darba grupai, kurā spriež par turpmāko nodokļu politiku, cita starpā esam iesnieguši tieslietu ministra akceptēto priekšlikumu pārskatīt kadastrālās vērtēšanas metodiku, nodalot vērtēšanu no nodokļa un nodokļa aprēķinam par mājokļiem ieviešot speciālas vērtības.” Ieviešot šo kārtību, nodokļa summa kārtējam gadam nepieaugtu vairāk kā par 10% no iepriekšējā gadā aprēķinātās.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Mūrniece: “Notiek psiholoģiskās operācijas pret mūsu iedzīvotājiem. Tiek mēģināts manipulēt un radīt nedrošības sajūtu”
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālās drošības un veselības aizsardzības eksperts Pēteris Leiškalns uzskata, ka Mežaparkā, Jūrmalā un citās vietās ar augstu zemes kadastrālo vērtību neko nesaglābs arī šis 10% pieauguma ierobežojums.

“Manuprāt, ir nepieciešama radikāla šī nodokļa reforma. Viena iespēja – tas jāatceļ dzīvojamām mājām un tām piekrītošai zemei, kā to 2013. gadā izdarīja Igaunijā. Ja Latvijā tas nav iespējams, tad ir otra iespēja – dzīvojamām mājām un tām piekrītošai zemei ir jāievieš trīsdaļīgs nodokļa aprēķināšanas modelis: 0,05 eiro par zemes kvadrātmetru; 0,5 eiro par dzīvojamās ēkas kvadrātmetru; 0,1% no īpašuma kadastrālās vērtības.”

Vai jāatdod pēdējā nauda?

CITI ŠOBRĪD LASA

Mežaparka attīstības biedrības valdes pārstāvis Kaspars Gailītis teic, ka esot aplami uzskatīt Mežaparku par “miljonāru rajonu”.

“Protams, Mežaparkā ir daudz ar vērienu celtu namu, kurus lielākoties nopirkuši ārzemnieki, pat neņemot kredītu bankā,” skaidro viņš, “bet nesalīdzināmi vairāk ir to iedzīvotāju, kuri pārsvarā Latvijas pirmās brīvvalsts laikā uzceltās vienkāršās mājās dzīvo divās, trīs, pat četrās paaudzēs. Nav pieļaujams, ka šiem iedzīvotājiem tagad jāizpurina no kabatām pēdējā nauda vai jāpārdod ģimenes relikvijas, lai samaksātu nodokli.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.