Foto – Edijs Pālens/LETA

Ražotāji pussoli priekšā 2

Šobrīd policijai nav zināma neviena vieta, kur atklāti tiktu tirgotas jaunās sintētiskās narkotikas. To izplatīšana notiek slēptām metodēm, tāpat kā tas ir ar citām narkotikām. Piemēram, izmantojot speciālus kurjerus, izplatot internetā vai piegādājot pas­ta sūtījumos.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi secinājumus par spaisa lietotāju izplatību var izteikt vien uz aizdomu pamata, jo diagnozes un konkrētās vielas, no kurām pacientiem kļuvis slikti, nosaka ārsti stacionāros. Taču gadījumu, kad ir aizdomas par jauno psihoaktīvo vielu klātbūtni pacientu organismā, esot kļuvis ievērojami mazāk.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes (RAKUS) slimnīcas ārsts Viesturs Liguts informē: pirms trim gadiem šajā laikā nebija nevienas dienas, kad vismaz kāds sintētisko kanabinoīdu lietotājs nenonāktu mediķu rokās, toties šobrīd šādi pacienti RAKUS nonāk ļoti reti – viens vai divi mēnesī. Pieredzējušais toksikologs sintētisko vielu kriminalizēšanu 2014. gadā atzīst par labu, savlaicīgu un ļoti iedarbīgu. Tiklīdz produkts kļuva nelegāls un mazāk pieejams, pacientu skaits samazinājās, tomēr neizzuda. Viņaprāt, cilvēki meklēja citas alternatīvas, lai apreibinātos, un kopējais narkomānu skaits aizvien esot liels. Turklāt nemitīgi tiekot radītas aizvien jaunas sintētiskās narkotiskās vielas – katinoni, opioīdi utt. “Narkotiku ražotāji un izplatītāji ir vismaz pussoli priekšā apkarošanas pasākumiem. Piedāvājums ir tik liels, ka ir ļoti grūti tikt tam līdzi,” skaidro V. Liguts un uzsver, ka tā ir visas pasaules problēma – jaunieši grib gūt ilūzijas, grib mainīt garastāvokli, tuvojas atkarībai un rada fizisku kaitējumu organismam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna atklāj, ka patlaban stacionārā palīdzība jāsniedz vien dažiem sintētisko narkotiku lietotājiem mēnesī, bet veikto ekspertīžu laikā ik mēnesi tiek identificēti vairāki desmiti gadījumu, kad lietotas jaunās psihoaktīvās vielas – gan kanabinoīdi, gan arī citas – katinoni, amfetamīni u. c. “Tagad spaisu, tāpat kā jebkuras citas narkotikas, ir iespējams iegādāties nelegālajā tirgū. Cik man zināms, tās kļuvušas daudz dārgākas nekā laikā, kad bija legālas, un arī tas droši vien mazinājis pieprasījumu,” uzskata A. Stirna. Lai gan pacientu pēdējos gados nav kļuvis vairāk, narkotisko vielu lietošana esot ļoti izplatīta. Ļoti daudzi lietojot marihuānu, kas tagad selekcijas rezultātā esot ar daudz spēcīgāku iedarbību un lielāku aktīvo vielu koncentrāciju, nekā tā bija pirms desmit un divdesmit gadiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.