1949. gada 25. martā mani, divgadīgu bērnu, kopā ar māti padomju okupācijas vara izsūtīja uz Tomskas apgabalu. Iedzenot milzu parādos, tagad to pašu var panākt zemes īpašnieks,” spriež Imants Šmits.
1949. gada 25. martā mani, divgadīgu bērnu, kopā ar māti padomju okupācijas vara izsūtīja uz Tomskas apgabalu. Iedzenot milzu parādos, tagad to pašu var panākt zemes īpašnieks,” spriež Imants Šmits.
Foto – Valdis Semjonovs

Vienīgā izeja – maksāt 64

Nama iedzīvotāji pieļauj, ka šis “Pilsētas zemes dienests”, kuru pārstāv advokāts un maksātnespējas administrators Normunds Šlitke un citi piespiedu nomas lieliskās iespējas izstudējušie juristi, mērķtiecīgi uzdarbojas, lai par milzu parādiem, kurus iedzīvotāji nekad nespēs samaksāt, panāktu viņu dzīvokļu pārdošanu izsolē. Ja par parādiem lieta nonāktu tiesā, tāds iznākums ir pilnīgi iespējams.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

Pēc viņu domām, šo koka namu Šlitkem un Co nevajag. Toties vajag zemi, kas šajā Jūrmalas rajonā ir ļoti vērtīga.

SIA “Jūrmalas namsaimnieks” valdes loceklis Kristaps Zarāns gan apgalvo, ka pašlaik uzņēmumam parādā esot vien daži šā nama dzīvokļu īpašnieki, citi parādu maksājot.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uz jautājumu, ko iedzīvotājiem iesākt, apsaimniekotāja pārstāvis atbild, ka vienīgā izeja esot nākt un vienoties par parāda maksājumiem kādā garākā termiņā.

Izeju neredz

Imants Šmits atzīst, ka pašlaik neredz izeju, kā izkļūt no parādu jūga. Izeju meklēdami, daži nama iedzīvotāji pat mēģinājuši pārdot dzīvokļus. Atradušies arī pircēji. Bet, tiklīdz uzzinājuši, ka zeme zem nama pieder citam īpašniekam, vienā rāvienā pazuduši.

Viņaprāt, diezin vai atrisinājums ir Tieslietu ministrijas sagatavotais un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai iesniegtais likumprojekts, kas paredz šo kroplīgo piespiedu zemes nomas attiecību izbeigšanu, ļaujot nama iedzīvotājiem atpirkt zemi par tās kadastrālo vērtību, sareizinātu ar koeficientu 1,18. Ministrijā plānoja, ka likums būtu spēkā jau no šī gada 1. janvāra. Pēc namiem nepieciešamo zemes robežu pārmērīšanas atpirkšana sāktos no 2020. gada. Bet kopš likumprojekta iesniegšanas 2015. gada oktobrī tas tālāk par pirmo lasījumu nav pavirzījies.

Pēc Valsts zemes dienesta datiem, zemes gabala kadastrālā vērtība ir 
74 633 eiro. Pat pieļaujot, ka turpmākajos gados tā neceļas, un sareizinot to ar 1,18, nama iedzīvotājiem šī zeme būtu jāizpērk par 
88 067 eiro. Proporcionāli dzīvokļu platībām maksājamās summas, protams, atšķirtos. Bet dalot šo summu uz deviņiem šā nama dzīvokļu īpašniekiem, katram būtu jāsamaksā 9785 eiro…

“Šī summa tātad jāmaksā papildus tām, ko jau visus aizvadītos gadus esam maksājuši par zemes nomu. Sarēķinot tās, šo zemi sen jau esam izpirkuši. Vai man vecumdienās jāpārdod vienīgais dzīvoklis un pēdējā iedzīve, lai izkļūtu no zemes nomas parādu jūga?” jautā Imants Šmits.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.