Foto-Fotolia

Paku sulas – vai veselīgas? Ar ko atšķiras sula, nektārs un sulas dzēriens? Pēta “Praktiskais Latvietis” 0

Kādas ir mūsu veikalu paku sulas – vai pamatā ir cukurūdens, kam garšai pievienots mazliet sulas koncentrāta, vai tomēr dabīgas sulas ar teicamu uzturvērtību, izteiktu garšu un aromātu?

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, lai produktu drīkstētu saukt par sulu, tam nedrīkst būt papildus pievienoti māk­slīgie cukuri. Kā atzina SIA Puratos Latvia kvalitātes vadītāja Arta Skrebinska, izņēmums ir smiltsērkšķu sula – tai atļauts papildus pievienot cukuru, bet ne vairāk par 140 gramiem uz vienu litru. Savukārt nektāriem un sulu dzērieniem nav tik stingru prasību, tiem drīkst pievienot cukuru, ievērojami atšķaidīt ar ūdeni, izmantot konservantus un citas pārtikas piedevas.

Kas ir sulas koncentrāts?

Lielākoties visas sulas lielveikalu plauktos ražo no sulu koncentrāta. Ražotāji skaidro, ka tā ir koncentrēta sula, kuru ražo no gataviem augļiem, ogām vai dārzeņiem un kura satur dabīgos cukurus, minerālvielas, pektīnu, vitamīnus. Sulas koncentrāts ir dabīga izejviela, ko iegūst no pilnībā nogatavojušos augļu sulas, iztvaicējot ūdeni. Augļiem jābūt ne tikai gataviem, bet arī nebojātiem. No notīrītiem, nomizotiem un sēklām vai kauliņiem attīrītiem augļiem izspiež sulu, no tās paaugstinātas temperatūras apstākļos atdala noteiktu ūdens daudzumu, līdz ar to sulas apjoms samazinās 5–6 reizes. Tādējādi sula tiek koncentrēta jeb sabiezināta. Koncentrātus sagatavo tā, lai tos varētu ērti transportēt. No patērētāju puses par koncentrātiem parasti visaktuālākais ir jautājums, cik tajos saglabājušies vitamīni un citas vērtīgas vielas, kas sākotnēji bijuši ogās un augļos. SIA Orkla Foods Latvija mārketinga direktors, zīmola Gutta pārstāvis Raitis Avots skaidro: “Sulas koncentrātu ieguves veids ir iztvaicēšana, kas norisinās vakuumietvaices katlos. Ar šādu metodi var iztvaicēt 20–80% ūdens, jo tiek panākts, ka produkts vārās jau 65–70 °C temperatūrā, līdz ar ko labāk saglabājas vitamīni un bioloģiski aktīvi savienojumi.”

Cik sulai pievieno ūdeni?

CITI ŠOBRĪD LASA

Uz sulu iepakojuma nereti lasām, ka tā ir 100% sula, bet sastāvā uzrādīts, ka gatavota no sulas koncentrāta. Kā to saprast patērētājam? Izrādās, teju jebkuras sulas sastāvā ir augļu, ogu vai dārzeņu koncentrāts, kuru ražošanas procesā atjauc ar dzeramo ūdeni, pievienojot tieši tik daudz, cik pirms tam atdalīts. “Respektīvi, sulas sastāvā ir tieši tikpat daudz ūdens, cik katrā konkrētajā auglī, to izspiežot. Principā nemaz nav iespējama, piemēram, “90% sula”, jo sula ir tikai 100 procentu. Ja mazāk – tad tas ir nektārs vai sulas dzēriens,” skaidro R. Avots.

Nektārs un sulas dzēriens

Nektāru un sulas dzērienu ražošanas procesā ūdens tiek pievienots vairāk, nekā tas atdalīts, pagatavojot koncentrātu. Kāpēc tā tiek darīts? Viens no iemesliem ir izmaksas, lai patērētājam varētu piedāvāt lētāku produktu. Otrs iemesls: ir virkne augļu vai ogu sulu, kuras to garšas īpašību – pastiprināta skābuma vai salduma – dēļ nav pieprasītas, tādēļ no tām gatavo nektārus – dzērienus, kuriem pievieno vairāk ūdens, nekā atdalīts iztvaicēšanas laikā. Ar likumdošanu ir noteikts, cik procentiem sulas obligāti jābūt konkrētajā nektārā, bet augļu sulas daudzums jānorāda uz nektāru iepakojuma. Tāpat noteikts maksimālais pieļaujamais saldvielu daudzums – nektāram atļauts pievienot cukuru un medu ne vairāk par 20% no gatavā produkta kopējās masas. Nektārs vienmēr būs saldāks nekā dabīga sula. Ja nektāram cukura sastāvs ir 20%, tas nozīmē, ka vienā glāzē ir aptuveni 4 tējkarotes cukura! Turklāt ir nektāri, kam pievienots vien 25% sulas, un tādi, kam sulas saturs ir 60%. Protams, labāk izvēlēties tādu, kurā dabīgās sulas ir vairāk, savukārt cukura un ūdens mazāk.

Sulas dzēriens ir produkts, kura saturā būtiski mazāk ir sulas koncentrāta. Tas vairāk paredzēts slāpju veldzēšanai. Saskaņā ar likumdošanu sulas dzērieniem drīkst pievienot, piemēram, vairāk cukura nekā nektāriem. Atšķaidījums ar ūdeni ir liels, tāpēc nepieciešami arī aromatizētāji. Ja lietojam sulas dzērienu un domājam, ka dzeram veselīgu sulu, tas ir māns. No dabīgas sulas tajā ir pavisam maz.

Sulas, nektāri un sulu dzērieni bērniem

Visu veidu mazās suliņas ir viens no bērnu lielākajiem našķiem. Multiplikācijas filmu varoņi uz iepakojuma vilina mazos, tāpēc bieži veikalos var dzirdēt, kā mazuļi dīc saviem vecākiem, piemēram: “Lūdzu, lūdzu, vienu suliņu ar minjoniem!” Šajos mazajos iepakojumos bieži vien ir sulas dzērieni, kam sastāvā visai maz no sulas, bet bagātīgi cukurs un dažādas pārtikas piedevas. Ieskatam informācija par bērniem domāto sešu mazo iepakojumu sulu sastāvu.

Apelsīnu sulas, nektāri un sulas dzērieni

Apelsīnu un multiaugļu sulas ir vienas populārākajām paku sulām, tām dažādu ražotāju piedāvājums ir visplašākais. Pētām, kas ir to sastāvā.

SVARĪGI

Ja no uzturvērtības viedokļa vērtē sulas, nektārus un sulas dzērienus, tikai par sulu var runāt kā tiešām veselīgu produktu, kam papildus nepievieno cukuru.

UZZIŅA

Reti kurš paskatās, cik daudz sāls pievienots tomātu sulai. Lielākoties tie ir 0,7 g uz 100 ml. Ja izdzer glāzi, uzņemtais sāls daudzums vēl ir pieļaujams, bet, ja visu litru, esam uzņēmuši 7 gramus sāls! Kā zināms, 5 grami sāls ir augstākā dienas norma.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.