Foto – LETA

Auditorija 16


Kas ir viltus ziņu auditorija? Krievijā tie ir visi iedzīvotāji. Visi skatās TV, klausās radio. Tomēr interesanti, ka Krievijā viltus ziņas cilvēkus ietekmē mazāk nekā Baltijas valstīs. Ārpus Krievijas viltus ziņu iecienītā auditorija ir mazizglītoti cilvēki, kuri tic dažādām sazvērestības teorijām. Tāpat vecāki cilvēki, kuriem ir nostalģija pēc PSRS un kuri pieraduši, ka jātic visam, ko saka televizorā. Īpaši iedarbīgs paņēmiens ir tas, ka viltus ziņas tiek taisītas par to, ko cilvēki vēlas dzirdēt. Tās izmanto cilvēku bailes un kompleksus. Auditoriju pieradina pie viltus ziņām, un viņi kļūst no tām atkarīgi. Nekādas citas ziņas viņiem vairs nav vajadzīgas. Bieži saka, ka labākais līdzeklis cīņā pret viltus ziņām ir teikt patiesību. Taču izrādās, ka tas nav tik vienkārši.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Vēl viens populārs triks viltus ziņu izplatīšanā ir sajaukt tās ar cilvēku iecienītu saturu. Tam nav jābūt politiskam. Tie ir dažādi izklaides raidījumi, labas veco laiku filmas, seriāli un tamlīdzīgi. Viltus ziņas tiek ietītas skaistā, vilinošā iepakojumā. Tas palielina reitingu, jo viltus ziņas tiek ieliktas, piemēram, starp populāru seriālu un skatītāju iemīļotu padomju laiku komēdiju. Vienlaikus tas arī veicina uzticību, jo sasaistās ar jau zināmiem tēliem.

Ir divu veidu viltus ziņas – pilnīgi izdomājumi vai puspatiesības. Pirmās ir kaut kādas murgainas ziņas, kuras agrāk lietoja tikai sensāciju kārie tabloīdi. Piemēram, es atceros, ka kāda dzeltena angļu avīze rakstīja – uz Mēness atrasts Otrā pasaules kara vācu bumbvedējs. Taču līdzvērtīgus murgus par to, ka “banderovieši” Ukrainā piesituši krustā trīsgadīgu zēnu, nesen izplatīja Krievijas valsts televīzijas. Vai arī jaunākais – tikko ES ir ieviesusi bezvīzu režīmu ar Ukrainu, bet Krievijas mediji pilnā nopietnībā ziņo, ka tas attieksies tikai uz divām iedzīvotāju grupām – politiskajiem radikāļiem un ukraiņu prostitūtām. Taču biežāk viltus ziņas ir nevis tīra fantāzija, bet puspatiesība, kas tiek novesta līdz histēriskam stāvoklim. Piemēram, ES pārvalde tiešām ir ļoti birokratizēta un dārga, taču viltus ziņas to noved līdz histērijai, ka Brisele izsūc visu iedzīvotāju naudu. Vai arī stāsts par migrantiem – viņi tiek vainoti visās nelaimēs. Problēmas ir gan ar Briseles birokrātiju, gan ar migrantiem, bet tās nav tik traģiskas, kā pasniedz viltus ziņās.

CITI ŠOBRĪD LASA
Viltus ziņu mērķi pārsvarā ir politiski. Ir arī mēģinājumi ar to nopelnīt, bet tas vairs nav tik būtiski. Krievijā šķiro ziņas, kas domātas iekšējam patēriņam un kas iet uz āru, un to mērķi ir pilnīgi pretēji. Krievijas iekšienē galvenais mērķis ir vienot tautu ap Kremli, stiprināt varas pozīcijas un veidot stabilitātes sajūtu. Ārpusē – tieši pretēji – mērķis ir destabilizēt, satricināt sabiedrības noskaņojumu. Un te varētu apskatīt Baltijas valstu situāciju. Kā jau viegli nojaust, te galvenais viltus ziņu objekts ir vietējie krievi. Viņi ir apvainojušies, atsvešinājušies no valsts politiskās, sociālās un kultūras dzīves. Vecākajai paaudzei ir liela nostalģija pēc PSRS. Viltus ziņu izplatītāju mērķis ir uzturēt krievu autonomiju, traucēt viņu integrācijai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sabiedrībā. Otrs mērķis ir pretstāve Eiropas vērtībām, pārliecinot, ka krievu vērtības ir pavisam citas, daudz labākas un svarīgākas. Trešais mērķis ir reakcionāro politiķu atbalstīšana. Kopumā tas ir mēģinājums no Baltijas krieviem radīt problēmu, pastāvīgu nemiera avotu, lai ar to ietekmētu politiskos un ekonomiskos procesus. Ietekmes instruments 90% gadījumu ir televīzija, atlikušie 10% – internets.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.