Foto – Uldis Muzikants

PADOMI 0

Pret kurmi ar fritilārijām

Tulpju šķirņu tīrības lielākais bieds ir ūdensžurkas. Kurmji tikai izcilā dobes, bet pa to alām ierodas grauzēji, kuru darbību nevar pilnībā novērst. “Viestardu” saimnieki gan cītīgi izliekot ēsmas, un tās, šķiet, garšo labāk par sīpoliem. Lai izvairītos no alu racēja kurmja, dobju galos viņi stāda fritilārijas, kuru sīpolu aromāts pazemes iemītniekiem netīk. Pagaidām izskatās, ka lauku izdevies nosargāt.

Reklāma
Reklāma

Vīrusus cītīgi ravē

Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Viens no svarīgākajiem darbiem tulpju ziedēšanas laikā ir vīrusu ķeršana. No tiem nav pasargāta neviena šķirne, un pa kādam gadās visiem audzētājiem, arī lielajām firmām, no kurām sīpolus iegādājas Gundars un citi tulpju fani. Saimnieks novērojis, ka dažas šķirnes ir uzņēmīgākas pret vīrusu slimībām, un no tām nolēmis atteikties.

– Ar vīrusu skartu tulpi daudzi puķumīļi nereti uzņem ar sajūsmu, – stāsta Gundars. – Tik skaisti raibs zieds, tik neparastas svītras, lāsumi un nereti arī čokurotas ziedlapas! Taču pareizi būtu šādu augu ar visu sīpolu tūlīt izraut un iznīcināt. – Ja tulpes pārstāda katru gadu un zeme ir irdena, to izdarīt viegli. Vīrusi nereti parādās tikai otrajā gadā pēc sīpola iegādes un ataudzēšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja mājas kārtībā vēlas sīpolus mazliet pasargāt no slimībām, tos pirms stādīšanas der pamērcēt zilo graudiņu šķīdumā.

Lai nepārnestu vīrusu no viena auga uz otru, tulpes un citas sīpolpuķes nereti iesaka lauzt (siltā laikā gan nelūst) un tad kātus apgriezt ar nazi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.