Foto – Uldis Muzikants

Šķirņu izvēle 0

Agri pavasarī pirmās startē sarkanās un dzeltenās tulpes. Pa gabalu skatoties, saimnieki sprieduši, ka jāpērk vēl cita šķirne, jo sarkandzeltens gar acīm vien griežas. Tagad lauku pārņēmuši baltie un violetie toņi. Skaisti!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Iegādājoties tulpes dārza daiļumam, der apdomāt, kur tām būs vieta. Gundars iesaka: dēstot dobē, kurā jau aug dekoratīvo augu grupas (krūmi, ziemcietes), priekšplānā izvietot viszemākās tulpītes, lai labi redzamas. Kad noziedēs, vīstošais lapojums nebūs īpaši manāms. Jaukas ir visagrākās tulpes, jo pirmos ziedus parasti gaida ar nepacietību. Tieši šo kolekcijas daļu “Viestardos” vēlas papildināt ar jaunām šķirnēm. Skaistumu dārzā paildzina arī visvēlāk ziedošās tulpes.

Profesionāļi tulpes iedala grupās, taču stādīšanai dārzā pietiks ar norādi katalogā, kurā mēnesī gaidāmi ziedi, lai gan to var koriģēt laika apstākļi. Vēl jāņem vērā, ka liela auguma tulpēm ar izciliem ziediem ir itin prāvas lapas, kas, lēni dzeltējot, ilgi bojās skatu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cilvēki tulpes lielākoties izvēlas pēc skaistajiem attēliem katalogā, novērojis audzētājs. Taču nereti to sīpoli ir slimi, uzzied vienu gadu un pagalam. Latviešiem vēl ir grūti samierināties ar domu, ka tulpes pārtikušajā pasaulē lielākoties audzē kā viengadīgus augus. Tās iegādājas no audzētāja, iestāda un pēc noziedēšanas izrauj un aizmet. Stāda kaut ko jaunu vietā.

Pirms pērk, šķirni der apskatīt dabā. Tad var vērtēt gan ziedus, gan augumu. Katalogos parasti redzams tikai zieds, bet svarīgs ir arī grupas kopskats, kātu noturība un citi rādītāji. Šķirņu ir milzum daudz, un var piemeklēt labāko ziedu grupai, kas iepatikusies. Tāpēc “Viestardos” šogad rīkoja pirmos tulpju svētkus.

DĀRZNIEKS IESAKA

• Tulpes (arī narcises un citas sīpolpuķes) pēc noziedēšanas nedrīkst aizmirst. Kamēr lapas zaļas, augs briedina sīpolu un nākamā pavasara skaisto ziedu. Dārzniekam jābruņojas ar pacietību un jāgaida, kamēr augs visas barības vielas no lapām un stumbra aizvadīs uz sīpolu un lēnām nokaltīs. Pāragri nogriežot lakstus, cietīs sīpols. Arī tūliņ pēc noziedēšanas sīpolpuķes būs pateicīgas par papildbarības porciju. Ļoti sausā laikā tās jālaista, lai labāk pagūtu nobriest.

• Laba ideja – audzēt tulpes ārpus dārza dekoratīvās daļas, atsevišķā vagā vai griezto ziedu dobē. Tas būs skaists akcents un nebojās skatu, kamēr dzeltēs lapas. Kad ap Jāņiem sīpolus izraks, tukšajā vietā vēl varēs iestādīt citus augus.

• Tulpes var neizrakt katru gadu. Tās skaisti ziedēs vairākus gadus, bet neveidosies tik lieli sīpoli, būs grūti tos norakt, jo zeme cieta, daudzi sīpoli iestiepušies dziļi, dziļi. Taču tas jādara, jo pārāk sabiezinātā stādījumā attīstās slimības, ziedi vairs nebūs glīti, tulpes iznīks.

• Tiklīdz zieds noziedējis, to nolauž, lai sēklu galviņa neatņemtu sīpolam spēku. Būtu labi noķert brīdi, kad zieda skaistums jau garām, bet lapiņas vēl nav nobirušas. Mitrā laikā lapu padusēs sakritušās ziedlapiņas var veicināt puvju attīstību.

Reklāma
Reklāma

• Kad laksts pilnībā nokaltis, tulpes izrok. Sīpolus noskalo un nojumē pāris dienu apžāvē. Ber kartona kastē plānā kārtiņā un glabā istabas temperatūrā. Rudens pusē, kad sākas apkure, labāk pārvietot vēsā, sausā telpā, kur sīpoli gaidīs stādīšanu. Sargā no žurkām!

• Pie katras tulpju šķirnes pieliek nosaukumu. Tas jāzina tādēļ, lai dārzā tām izvēlētos vietu, ņemot vērā ziedēšanas laiku, krāsu un augumu. Gundaram ir trīskārša grāmatvedība – uz lauka ir koka mietiņi ar cipariem, tiem blakus plāksnīte ar šķirnes nosaukumu un vēl speciāla klade, kurā ierakstīts, kā tulpes dobē stādītas cita aiz citas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.