Foto: Aija Geida

Prosa – gandrīz izzudusi no ēdienkartes. 4 gardas receptes ar vērtīgo graudaugu 0

Prosa ir viens no senākajiem un vērtīgākajiem graudaugiem, no kuras var pagatavot dažādus ēdienus. Tas ir lēts produkts, no kura iespējams uzburt gardu maltīti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Lai arī dietologi un veselīga uztura speciālisti mudina ieviest mūsu ēdienkartē nepelnīti novārtā atstāto prosu, kartupeļi un rīsi savas pozīcijas neatdod. Taču prosa ir daudz vērtīgāka par kartupeli. Citviet pasaulē to plaši izmanto uzturā. Šis graudaugs ir viegli iegūstams, turklāt izaug līdz gatavībai nedaudz ilgāk kā divos mēnešos – tas ir ļoti ātri, ja salīdzina ar citiem graudaugiem. Lai arī senāk latvieši prosu esot plaši izmantojuši uzturā, mums prosas ēšanas gēns ir gandrīz izzudis.

Kāpēc jāēd prosa

Prosa ir viens no vieglāk pārstrādājamiem graudaugiem, tajā nav glutēna, tāpēc der celiakijas slimniekiem, arī alerģiju tikpat kā neizraisa, piemērota gan vakara maltītēm, gan slimnieku uzturam. Šis graudaugs satur A, B1, B2 un E vitamīnu, kā arī dzelzi, magniju, fosforu, cinku un mangānu. Prosa ir bagāta ar šķiedrvielām, aminoskābēm un proteīniem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā ir līdzīga kukurūzai, zaļā kāta galā ir vālītes, kurās paslēpušies simtiem prosas graudiņu. Melnais punktiņš uz katra no tiem nav pelējums vai nekvalitatīva produkta pazīme, bet gan vieta, kur prosa bijusi piestiprināta pie vālītes.

Rūgta, tātad ilgi uzglabāta

Nereti prosu neēd, jo tā esot rūgta un reizēm pat sīva. Šis graudaugs satur diezgan daudz taukskābju, ilgstošas uzglabāšanas laikā tās oksidējas, līdz ar to prosai mainās garša. Svaiga, pareizi uzglabāta prosa nav rūgta, tai ir patīkami saldena garša ar maigu riekstu noti. Ja derīguma termiņš tuvojas beigām, visticamāk, prosa būs rūgtena. Ir metodes, kā nelielu rūgtenumu var likvidēt. Ja prosu 3–4 stundas izmērcē aukstā ūdenī un pēc tam nokāš, tas jau samazina daļu rūgtuma. Pēc tam prosu ieteicams apliet ar verdošu ūdeni, pēc 2–3 minūtēm nokāst un tikai tad gatavot.

Lai prosu sagatavotu īpaši maigu un patīkami irdenu, to var uz trim minūtēm apliet ar verdošu pienu, pēc tam izkāst un gatavot kā parasti. Prosa labi sader ar dažādiem jūras produktiem, piemēram, baltām zivīm, mīdijām.

UZZIŅA

• Prosu vāra ūdenī attiecībā 1:2, piemēram, glāze prosas un divas glāzes ūdens.

• Vāra 5 minūtes, tad uzliek vāku un ļauj pusstundu uzbriest.

• Ķiploka daiviņas ideāli atsvaidzina prosas garšu sāļajos ēdienos.

• Ūdenim, kur vāra prosu, pievieno buljona kubiņu, tas ievērojami atsvaidzina un paspilgtina šā graudauga garšu.

• Saldajos ēdienos prosa labi sader ar kanēli, muskatriekstu, rozīnēm un žāvētām melnajām plūmēm.

Piedāvājam 4 receptes, kur izmantota prosa!

Irdena prosa ar dārzeņiem

Prosas plācenīši

Siltie prosas salāti

Prosas sacepums ar rozīnēm un sukādēm

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.