Foto no Pixabay.com

PVD drīzumā gatavojas pārbaudīt transtaukskābju daudzumu atsevišķos produktos 0

Sākot ar šā gada 1.jūniju Latvijā nedrīkstēs izplatīt pārtikas produktus, kuros pārsniegts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums kopējā tauku daudzuma, līdz ar to Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)gatavojas izlases veidā veikti attiecīgas pārbaudes, liecina PVD publiskotā informācija.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 10
Lasīt citas ziņas

Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma.

Noteikumu prasības tiks piemērotas pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās šādos pārtikas ražošanas tehnoloģiskajos procesos – hidrogenējot eļļu; spiežot eļļu augstā temperatūrā; pārtikas produktus cepot un karsējot eļļā; cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus.

CITI ŠOBRĪD LASA

PVD norāda, ka izvēles kārtībā veiks pārtikas produktu paraugu ņemšanu un transtaukskābju daudzuma noteikšanu.

Noteikumi nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos:
– kas ražoti Latvijā, tai skaitā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos,
– ievesti no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm;
– ievesti no trešajām valstīm, un paredzēti izplatīšanai Latvijā.

Noteikumu prasības nepiemēro dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesā.

Transtaukskābes veidojas hidrogenējot augu taukus, lai pārvērstu augu eļļu cietā taukvielā.

PVD arī norāda, ka normatīvie akti šobrīd neparedz transtaukskābju daudzuma norādi marķējumā. Tomēr, ja ražotājs vēlas, šo informāciju var sniegt brīvprātīgi, ievērojot normatīvajos aktos par pārtikas marķējumu noteiktās prasības.

PVD izlases veidā laboratoriskajiem izmeklējumiem nosūtīs gan vietējas, gan citvalstu izcelsmes pārtikas produktu paraugus.

Noteikumus par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, ko Veselības ministrija izstrādāja sadarbībā ar Zemkopības ministriju, valdība pieņēma 2016.gada 17.maijā. Tie noteica divu gadu pārejas periodu, lai pārtikas apritē iesaistītie uzņēmēji varētu pienācīgi sagatavoties un uzsāk produktu ražošanu atbilstoši jaunajiem nosacījumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.