“Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, bet šodien šķiet, ka tā tomēr daudz vairāk kalpo Eiropas interesēm, klanoties un pat vienkāršus ieteikumus pieņemot kā normu,” uzskata Haralds Salmiņš.
“Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, bet šodien šķiet, ka tā tomēr daudz vairāk kalpo Eiropas interesēm, klanoties un pat vienkāršus ieteikumus pieņemot kā normu,” uzskata Haralds Salmiņš.
Foto – Madara Briede

Neaprobežoties tikai ar tirdziņiem 10

Lai ar savu produkciju iekļūtu lielveikalu tīklu plauktos, bijis neatlaidīgi jāatgādina par sevi vairāk nekā gada garumā. Cenšoties nekļūt pārlieku uzbāzīgam, ar visdažādākajiem argumentiem un metodēm, tostarp arī cenu pielāgošanu, jāpārliecina tirgotāji, lai tomēr pamēģina. “Jābūt pacietīgam. Nekas nenotiek uzreiz. Tāpat kā vidusskolu var pabeigt 12 gados, bērns jāiznēsā deviņus mēnešus, tā arī uzņēmējdarbībā jānoiet savs ceļš līdz noteiktai attīstībai,” secina Haralds.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
VIDEO. Slovākijas premjerministrs pēc slepkavības mēģinājuma atrodas kritiskā stāvoklī; atklāta uzbrucēja identitāte 22
Lasīt citas ziņas

Arī dalība daudzās starptautiskās izstādēs Uzbekistānā, Kazahstānā, Vācijā, Lielbritānijā, Igaunijā, Lietuvā un sadarbības partneru meklēšana ārzemēs nesa rezultātu. Jau otro gadu Raganā ražotie saldumi nonāk arī pie klientiem Izraēlā, Lielbritānijā un Lietuvā. Ielauzties ārzemju tirgū neesot bijis viegli, taču jau atkal veiksmes atslēga bijusi neatlaidība.

Piecu gadu laikā uzņēmuma apgrozījums audzis aptuveni 16 reizes. Tomēr ne viss gājis gludi – eksports uz Vāciju apsīka, teju vai panākto sadarbību ar Krieviju kā ar nazi nocirta Krievijas embargo, atsevišķi produkti lielajās ķēdēs neguva atsaucību, taču Haralds pārliecināts, ka gūt praktiskas mācības ir neatņemama biznesa sastāvdaļa. Viņš paralēli vada kompāniju, kas nodarbojas ar dažādu produktu izplatīšanu un loģistiku gan Latvijā, gan ārzemēs. Sasaistot abus uzņēmumus, daudz ērtāk un izdevīgāk noris SIA “Perfecto” saražoto gardumu loģistika.

Darboties ar prieku un nevaimanāt

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, bet šodien šķiet, ka tā tomēr daudz vairāk kalpo Eiropas interesēm, klanoties un pat vienkāršus ieteikumus pieņemot kā normu,” uzskata Haralds. Viņš priecātos, ja valsts nāktu pretim uzņēmējiem ar palīgmaksājumiem, samazinātu muitas tarifus izejvielu piegādei un tamlīdzīgi, jo tieši ražotāji taču stutē valsts ekonomiku. “Katrā vietā vajadzīgs kārtīgs saimnieks, kas konstanti turas pie savas pārliecības. Diemžēl Latvijā pirms vēlēšanām pieņem populistiskus lēmumus, pēc tam citi tos atkal maina vai jau cīnās ar nevēlamām sekām,” turpina Haralds. Viņaprāt, nav nemaz tik gudri pēc iespējas drīzāk sasniegt minimālās algas apmēru vai nodokļu līmeni, kāds ir citviet Eiropā: “Jo lielākas algas un nodokļi, jo Latvijā saražotie produkti būs dārgāki un mazāk konkurētspējīgi kā ārvalstīs, tā vietējā tirgū.”

Haralds atzīst, ka daudzas lietas mūsu valstī varētu būt citādas – uzņēmējiem draudzīgākas: “Uz šīm lietām varam norādīt un censties ar tām tikt galā, tomēr uzskatu, ka nedrīkstam vaimanāt un strādāt ar neapmierinātību. Jādarbojas ar prieku tajā situācijā, kas ir dota, jo, ieliekot negatīvo enerģiju savā produktā, nekas tur nesanāks.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.