“Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, bet šodien šķiet, ka tā tomēr daudz vairāk kalpo Eiropas interesēm, klanoties un pat vienkāršus ieteikumus pieņemot kā normu,” uzskata Haralds Salmiņš.
“Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, bet šodien šķiet, ka tā tomēr daudz vairāk kalpo Eiropas interesēm, klanoties un pat vienkāršus ieteikumus pieņemot kā normu,” uzskata Haralds Salmiņš.
Foto – Madara Briede

Akli neskriet pakaļ Eiropai 10

Vairākus gadus piedāvājot savu produkciju tirdziņos, atklājušās nianses, kas būtiskas, lai iekarotu piesātināto saldumu tirgu. Viena no tām – pievilcīgs iepakojums. “Tā ir puse no uzvaras. Produkts var būt izcils, taču jāpanāk, lai cilvēks to izvēlas, lai tas viņu vizuāli uzrunā,” pārliecināts Haralds. Pievienoto vērtību gardumiem sniedzot arī dažādi citi elementi, ar ko papildinājuši savus ražojumus, – dažādi vēlējumi, atziņas, apdrukāti magnēti iepakojumā. “Ir forši svešā vietā ieraudzīt pie ledusskapja piestiprinātu vēlējumu, kas bijis mūsu “Lutausī”. Tas nozīmē, ka spējam ar savu produktu cilvēkiem sniegt ne vien garšas baudījumu, bet arī iedvesmot vai uzlabot omu. Cilvēkiem tādas lietas patīk,” noteic Haralds.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Pēc gada uzņēmums no dzīvokļa pārcēlies uz ražošanas telpām. Taču arī tur darbi noris pavisam nelielā platībā. “Mana pārliecība ir, ka ar maziem resursiem var panākt labu rezultātu un nav akli jāskrien pakaļ Eiropai. Man nav obligāti jāiegādājas superdārgas iekārtas, lai aizstātu roku darbu, jo nav skaidrs, vai un kad man izdosies to atpelnīt. Ir jāmāk iztikt ar to, kas ir,” skaidro Haralds un par pareizo virzienu uzskata dzīvot ar pieticību arī tad, ja iespēja atļauties ir, “daudzi aiziet pa burbuli, jo domā, ka radīs uzņēmumu un tūlīt brauks ar jaunākajiem džipiem un saņems ministru cienīgu algu. Vienmēr rūpīgi jāapsver, vai pasīvs, kurā ieguldīt, nesīs kādu labumu, lai tā nav vienkārši naudas tērēšana.”

Neplānotas grūtības sagādājusi labas, uzticamas komandas nokomplektēšana. Jaunieši tikko no skolas sola vēlas neadekvāti lielu algu, taču nespēj uzņemties atbildību, nav akurāti un disciplinēti.

Labāk būt nelielā izsalkumā

CITI ŠOBRĪD LASA

Salmiņi lielu uzmanību pievērš savu produktu sastāvam, izvēlas dabiskas un labas izejvielas. “Perfecto” oriģinālprodukti – “Lutauši” un cepumi “Fity” – nesatur e-vielas, bet gatavoti no visiem zināmām sastāvdaļām: sēklām, riekstiem, rozīnēm, auzu pārslām, sviesta, olām, olīveļļas, cukura, nesatur miltus, margarīnu, e-vielas un krāsvielas. Visu produktu recepšu autore un eksperimentētāja ir Haralda sieva Lāsma, kas par galveno nosacījumu izvirzījusi – sabalansētu našķu sastāvu, lai tie būtu gan veselīgi, gan garšīgi.

2013. gadā, pārpērkot no cita Latvijas saldumu ražotāja produktu, preču zīmi, patentu, ražošanas iekārtas un tehnoloģiju, “Perfecto” sāka ražot arī gardumu “Kuki-Muki” – kukurūzu nūjiņu un iebiezinātā piena gardumu. Lai gan iepriekšējam ražotājam bizness nevedās, Haralds sapratis – “Kuki-Muki” ir manta. “Man šis produkts likās ļoti vērtīgs un unikāls, jo jau bija daudziem pazīstams un atgādināja bērnībā ēsto našķi. Turklāt tam tirgū nebija konkurentu.”

Tas bijis viens no pareizākajiem lēmumiem SIA “Perfecto” attīstībā, jo tieši “Kuki-Muki” patlaban ir vispieprasītākais uzņēmuma ražojums. Pēc veiksmīgās “Kuki-Muki” integrēšanas “Perfecto” šogad uzņēmums savā paspārnē pārņēma vēl vienu produktu – “Marlie” šķiedrvielas, kas ir maltu linsēklu, kliju un dažādu kaltētu ogu maisījumi. Arī tie ir pilnīgi dabiski produkti, tāpēc Salmiņi labprāt pārņēma to ražošanu no iepriekšējā saimnieka.

Drīzumā uzņēmumam apritēs seši gadi, taču uzelpot nesanākot, jo konkurence saldumu tirgū ir liela. “Labāk ir būt visu laiku nelielā izsalkumā, nevis labpatikā atslābt, jo tas biznesam par labu nenāk,” Haralds saka. Šodien uzņēmums ražo astoņu veidu sēklu “Lutaušus”, četru veidu cepumus, kukurūzas našķi “Kuki-Muki”. Ir plāni par jaunu produktu izveidi. Jau notikušas konsultācijas ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes speciālistiem, lai radītu veselīgu produktu, ar ko steigā aizstāt ēdienreizi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.