Ināra Pētersone
Ināra Pētersone
Foto – Timurs Subhankulovs

– Jūs sacījāt, ka amatpersonu uzraudzība, pārbaudes un sodīšana par pārkāpumiem notiek nepārtraukti. Tik un tā taisāt tagad reorganizāciju, apvienojat Muitas un Finanšu policijas pārvaldes. Kāpēc? 8


– Šī reorganizācija nav saistīta ar pēdējo mēnešu notikumiem, darbinieku atlaišanu vai pārcelšanu. Tā bija diskutēta jau agrāk, tiesa, pēdējo mēnešu notikumi to pasteidzināja. Muitas un Finanšu policijas pārvalžu apvienošana ir loģiska. Jo kur ir kontrabanda, bieži vien tur ir arī izvairīšanās no nodokļu maksāšanas. Būtībā nav lietderīgi uzturēt divas pārvaldes vienā iestādē un katrai nodrošināt savu lietvedību un savas informācijas tehnoloģiju sistēmas, nemaz nerunājot, ka lielās realizācijās tāpat vienai jāpalīdz otrai. Valstij tas iznāk dārgāk.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

– Kad kādā uzņēmumā vēlas atbrīvoties no nevēlama darbinieka, bet nevar atrast iemeslu, tad struktūru reorganizē. Vai tā nav arī VID?

– Valsts ieņēmumu dienestā veikto reorganizāciju pamatojumu, efektivitāti pagājušajā gadā pārbaudīja Valsts kontrole un norādīja uz būtisku progresu, vienlaikus arī uz atsevišķām lietām, kas jāpilnveido. Es nevaru organizēt kaut ko, kā ienāk prātā, vai tikai tāpēc vien, ka man kāds darbinieks nepatīk.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Cik pašlaik ir atlaisto vai uz citām amata vietām pārcelto?

– Pārcelšanai jeb rotācijai ir pakļauti 39 darbinieki, tostarp 22 ir dažāda līmeņa vadītāji. Visi rīkojumi par darbinieku pārcelšanu VID iekšienē jau ir izdoti. Un ir sagatavoti rīkojumu projekti, kuri vēl jāskata Ministru prezidentam un kuri paredz divu darbinieku pārcelšanu darbā Iekšlietu ministrijā. Vēl paredzēta piecu darbinieku pāriešana darbā Tieslietu ministrijas sistēmā.

– Atbrīvoto un pārcelto pulkā ir arī jūsu vietnieki – Kravalis, Undzēns, Čerņeckis un citi. Kur paliek viņi?

– Par viņiem ir atsevišķi lēmumi. T. Kravalis ir atbrīvots no darba, tāpēc ka pats laikus neiesniedza dokumentus pielaides valsts noslēpumam pagarināšanai. Manu 29. februārī izdoto rīkojumu par viņa atbrīvošanu viņš gan ir apstrīdējis, pašlaik to skata Finanšu ministrijā. A. Undzēnam piedāvāts darbs Valsts reģionālās attīstības aģentūrā, ko viņš ir labprātīgi pieņēmis. K. Čerņeckis turpmāk vadīs Nodokļu parādu piedziņas pārvaldi. Citā darbā pārcelti arī vairāki citi struktūrvienību vadītāji.

– Vai šīs pārcelšanas citos amatos skar pilnīgi visus vadītājus bez izņēmuma vai tomēr bija kāda atlase?

– Danai Reizniecei-Ozolai kļūstot par finanšu ministri, viens no viņas uzdevumiem bija vairāk veicināt amatpersonu, sevišķi vadītāju rotāciju. Citstarp viņa nosauca VID Finanšu policijas pārvaldi, Muitas policijas pārvaldi, Nodokļu kontroles pārvaldi, Nodokļu piedziņas pārvaldi, kurās, viņasprāt, ir visaugstākie korupcijas riski. Bija nodoms pakļaut rotācijai ne tikai šo pārvalžu vadītājus, bet arī viņu vietniekus.

Reklāma
Reklāma

Manā skatījumā jebkāda pārcelšana nevar notikt mehāniski. Tai jānotiek ar jēgu – ņemot vērā ikviena vadītāja iemaņas un pieredzi – tā, lai citā darbā pārceltais vadītājs varētu savas zināšanas attīstīt, pilnveidot jaunās struktūrvienības darbu. Tāpēc rotācijai tika pakļauti arī citu VID pārvalžu vadītāji, vietnieki.

Mums ir ļoti daudz iesāktu projektu, tāpēc svarīgi bija nodrošināt arī to pēctecību, līdz ar to visa struktūrvienības vadība, vietnieki netika nomainīti. Šķiet, sabiedrībā izveidojies maldīgs priekšstats, ka visus spēkus veltām tikai darbinieku pārcelšanai. Muļķības, darāmā mums ir ļoti daudz, jānodrošina visu uzticēto uzdevumu izpilde. Diemžēl šī procedūra ir ievilkusies. Četrus mēnešus strādājot šādā režīmā, spriedze, protams, pieaug. Pieļauju, ka dažiem darbiniekiem pārcelšana citā darbā paver jaunas iespējas apliecināt sevi. Un viņi labprāt pieņēmuši jaunos pienākumus. Bet citi, iespējams, jūtas vīlušies, jo uzskata, ka viņiem bijušas vēl neīstenotas idejas. Viņus var saprast.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.