Receptes

Foto: SHUTTERSTOCK

Prošuto ietīti sparģeļi 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Sastāvdaļas

  • 16 sparģeļu
  • 8 šķēles prošuto šķiņķa
  • sviests cepšanai

Holandes mērcei:

  • 125 g sviesta
  • 2 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • balto piparu graudi
  • malti baltie pipari
  • estragona zariņi
  • sāls

Pagatavošana

  1. Sparģeļus nomazgā un nolauž stublāja koksnaino apakšdaļu. Šķiņķa šķēles pārgriež uz pusēm gareniskās strēmelēs. Katru sparģeli ietin šķiņķa strēmelē.
  2. Pannā izkausē sviestu, tad liek šķiņķī ietītos sparģeļus un pāris minūtes cep no abām pusēm, līdz šķiņķis kļuvis zeltaini brūns un kraukšķīgs.
  3. Lai pagatavotu Holandes mērci, katliņā ielej baltvīna etiķi, pievieno estragona zariņus un balto piparu graudus. Strauji vāra, līdz šķidrums sarūk uz pusi. Tad katliņu noceļ no plīts un nokāš.
  4. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olu dzeltenumus. Bļodiņu uzliek uz katliņa ar verdošu ūdeni un sakultajiem dzeltenumiem pievieno nokāsto etiķi un samaisa.
  5. Pēc tam karstajos olu dzeltenumos pakāpeniski iemaisa sviestu, liekot pa gabaliņam. Turpina maisīt, līdz sviests pilnībā izkusis un masa kļuvusi bieza. Jāuzmana, lai bļodiņa karstajā ūdens peldē pārāk nesakarst, citādi olas mērcē izvārīsies.
  6. Kad viss sviests mērcei pievienots, bļodiņu noņem no karstā ūdens katliņa. Nobeigumā pievieno maltus baltos piparus un sāli pēc garšas.
  7. Ceptos sparģeļus prošuto mētelītī pasniedz ar citiem dārzeņiem un Holandes mērci.
SAISTĪTĀS RECEPTES