Džeimijs Olivers.
Džeimijs Olivers.
Publicitātes foto

Šefpavārs Džeimijs Olivers iesaka: kā gudri izmantot pārtikas produktus, kas jau ir mājās 0

Laikā, kad lielākā daļa cilvēku visas maltītes gatavo mājās, britu šefpavārs Džeimijs Olivers pievienojas aicinājumam #paliecmājās un rosina cilvēkus būt atbildīgiem un veikalus apmeklēt pēc iespējas retāk. Šajā pandēmijas laikā ir sevišķi svarīgi rūpēties par savu veselību, ēdot sabalansētas un vitamīniem bagātas maltītes. Jaunajā televīzijas raidījumā “Turpini gatavot ar Džeimiju Oliveru”, kas no 2.maija, sestdienās, plkst. 12.00 būs skatāms kanālā “FOX Life”, Džeimijs dalīsies ar ātrām un vienkāršām receptēm no produktiem, kas atrodami ikvienā virtuvē.

Pieci krāpniecības veidi, par kuriem pagaidām nav vēl dzirdēts.. Bet daudzi varētu šogad “iekrist” 2
Kokteilis
VIDEO. Vilis Krištopans pārsteigts par redzēto Briselē: “Ir jānodzīvo līdz 69 gadiem, lai kaut ko tādu piedzīvotu”
Visu nedēļas nogali notika slepenas tikšanās. Kremlis neplāno apstāties pie Navaļnija slepkavības. Kas varētu būt nākamais upuris? 45
Lasīt citas ziņas

Bieži augļu grozā aizsēdējies kāds brūns banāns vai maizes plauktā aizmirsta pēdējā baltmaizes šķēle, tādēļ “FOX Life” piedāvā trīs Džeimija Olivera padomus, ko darīt ar produktiem, kurus tā vien gribas izmest atkritumu tvertnē, tomēr nesteidzies – izlasi, kā tos var izmantot ēst gatavošanā.

1. Dārzeņu mizas – dabisks garšas pastiprinātājs

CITI ŠOBRĪD LASA

Džeimijs rosina dārzeņu mizas nenovērtēt par zemu – pati labākā garša tieši tajās. Turpmāk centieties dārzeņus tikai nomazgāt, bet nemizot – kartupeļu, burkānu, biešu, selerijas sakņu un citu dārzeņu mizas ir vispiesātinātākās ar garšu un vitamīniem, tāpēc grēks atņemt mūsu maltītei tik lielisku baudījumu.
Tomēr, ja esat pieradis mizot dārzeņus pirms to gatavošanas, tad nesteidzieties tās izmest, jo arī mizas ir iespējams pagatavot. Kartupeļu mizas patiesībā ir lieliska garšviela – izklājiet mizas uz cepamās pannas un lieciet cepeškrāsnī uz trīs stundām, 50°C. Pēc tam, kad mizas ir sausas, sablendējiet tās un sajauciet kopā ar jūras sāli. Jums ir gatavas jaunas garšvielas!
Burkānu, biešu, kartupeļu un selerijas sakņu mizas varat pārvērst krēmīgā pastā – vāriet sālsūdenī, līdz tās ir mīkstas, tad pievienojiet mazliet sviesta, piparu un treknu pienu. Nolejiet buljonu, tā, lai tas ir tikai dārzeņu pamatā un lieciet visu blenderī. Šo pastu varat izmantot kā piedevu vārītiem vai ceptiem kartupeļiem, rīsiem vai likt uz grauzdētas maizes. Atstājot mazliet vairāk buljona, varat pagatavot biezzupu.

2. Pārgatavojušies augļi – laiks našķoties

Paņemot rokās banānu ar brūniem pleķiem vai ābolu ar iesistu sānu, mēs parasti no tiem izvēlamies atteikties, bet Džeimijam Oliveram ir lieliski padomi, kā arī šādus, pārgatavojušos augļus pagatavot gardā desertā.
Pārgatavojušos ābolus Olivers iesaka nomizot, sagriezt un likt pannā sautēties kopā ar apelsīnu sulu un mazliet ūdens. Kad viss izsutinājies un āboli ir mīksti, tad iegūto gardumu var baudīt ar granolas pārslām vai bez piedevu jogurtu.
Pārāk mīkstus avokado varat pārvērst ātrajā gvakamolē – avokado sajauciet ar sīki sagrieztiem sīpollokiem, svaigu čili un piespiediet klāt pusi laima. Visu kārtīgi saspiediet kopā un baudiet ar tostermaizi, tortiljas čipsiem vai kā piedevu jebkurai maltītei.
Banānus, kuriem jau parādījušies brūnie punktiņi, nomizojiet un sagrieziet garenās šķēlītēs, izkārtojiet tos uz cepampannas un lieciet krāsnī uz zemas temperatūras grādiem. Tiklīdz tie ir sausi un kraukšķīgi, ņemiet ārā no krāsns, atdzesējiet un lieciet burciņā vai kastītē, lai banāni saglabātu kraukšķīgumu līdz nākamajai reizei, kad vēlēsieties našķoties.
Ja jūsu mājās nevīžīgi tiek ēstas ogas – zemenes, avenes, mellenes vai citas ogas, un tās drīz vien paliks vecas, Džeimijs Olivers iesaka izmantot blenderi un jūsu mīļāko jogurtu. Blenderī lieciet lielāko daļu ogu, jogurtu (ar piedevām vai bez – tas nav svarīgi) un sablendējiet visu kopā. Tad pievienojiet atlikušās ogas, ar karoti samaisiet un lejiet jogurta masu saldējuma formiņās – lūk,- veselīgs, atveldzējošs un gards našķis.

3. Sakaltusi maize – lieliska piedeva teju jebkuram ēdienam

Maize ir viens no pārtikas produktiem, kas ātri paliek ciets, un diemžēl tādu maizi vairs neviens nevēlas baudīt brokastīs. Taču maizei nekad nevajadzētu nonākt atkritumu grozā. Džeimijs Olivers savā pavāra pieredzē izmantojis nevienu vien sacietējušu maizi. Lūk daži viņa padomi – sausu maizi lieciet blenderī un pagatavojiet paši savu rīvmaizi. To vēlāk varēsiet izmantot desertos, mērcēs, sautējumos un citur. Vēl variants maizi sagriezt kubiciņos un vēlāk izmantot kā gardu dekorāciju jūsu mīļākajā biezzupā, zaļajos salātos vai pat makaronu ēdienos.

Šādus un vēl citus lieliskus padomus, kā pagatavot ēdienu karantīnas laikā un iegūt jaunas iemaņas virtuvē, kuras izmantot arī tad, kad karantīna būs beigusies, iegūsti skatoties raidījumu “Turpini gatavot ar Džeimiju Oliveru” sestdienās, plkst. 12.00 kanālā “FOX Life”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
VIDEO. Vilis Krištopans pārsteigts par redzēto Briselē: “Ir jānodzīvo līdz 69 gadiem, lai kaut ko tādu piedzīvotu”
Kokteilis
“Mēs visi esam tikai cilvēki…” Dziedātājs Dzintars Čīča pēc atgriešanās Latvijā dalās ar skumju ziņu
TESTS. Kura automašīnas marka visvairāk piestāv tavam raksturam?
Kokteilis
VIDEO. “Man bija variants braukt pēc striķa…” Liene Šomase atklāj, ko pārdzīvojusi pēc Daugavpils koncerta skandāla
Pieci krāpniecības veidi, par kuriem pagaidām nav vēl dzirdēts.. Bet daudzi varētu šogad “iekrist”
Kokteilis
VIDEO. Vilis Krištopans pārsteigts par redzēto Briselē: “Ir jānodzīvo līdz 69 gadiem, lai kaut ko tādu piedzīvotu”
Visu nedēļas nogali notika slepenas tikšanās. Kremlis neplāno apstāties pie Navaļnija slepkavības. Kas varētu būt nākamais upuris?
VIDEO. Naksnīgajās debesīs nofilmētas neizskaidrojamas izcelsmes gaismas, kas pārvietojas
Pēc sirmgalvja atteikuma kaimiņiem pārdot māju viņi vēršas tiesā, pieprasot likvidēt ceļu, kas ved uz seniora īpašumu
Lasīt citas ziņas
Kokteilis
FOTO. “Vakars, kura dēļ bija vērts dzīvot” jeb atgriešanās 90.gados grupas “100. Debija” jaudīgajā un emocijām bagātajā koncertā
TESTS. Izpildi testu, un mēs pateiksim, kas tu biji iepriekšējā dzīvē!
Treniņš palīdzēs mazināt dienas laikā uzkrāto stresu. Horoskopi 21. februārim
Kokteilis
“Gan latviešiem, gan baltiešiem kopumā ir sava īpatnēja un izsmalcināta humora izjūta,” pirmizrādi piedzīvo komēdija “Melnais samts”
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Unikāli foto: cilvēki tomēr nav vienīgie, kas zina, kā skūpstīties
Kokteilis
VIDEO. Izcili Latvijas mūziķi, tostarp grupa “Pērkons”, apvienojas emocionālā veltījumā Jurim Kulakovam
TV24
Avdijivkā krieviem lieli zaudējumi, bet viņi pieturējās pie taktikas – par katru cenu uz priekšu!
Gordons: Krievijā ir tipiska desu sabiedrība, lielākoties primitīva
VIDEO. Naksnīgajās debesīs nofilmētas neizskaidrojamas izcelsmes gaismas, kas pārvietojas
TESTS. Kura automašīnas marka visvairāk piestāv tavam raksturam?
Kokteilis
VIDEO. Vilis Krištopans pārsteigts par redzēto Briselē: “Ir jānodzīvo līdz 69 gadiem, lai kaut ko tādu piedzīvotu”
Visu nedēļas nogali notika slepenas tikšanās. Kremlis neplāno apstāties pie Navaļnija slepkavības. Kas varētu būt nākamais upuris?
Pēc sirmgalvja atteikuma kaimiņiem pārdot māju viņi vēršas tiesā, pieprasot likvidēt ceļu, kas ved uz seniora īpašumu
Dārzs
Rihards Kols: “Sākam just ASV klātbūtnes panīkumu”
Vitauts, Smuidra un Smuidris – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Veiksme tev sekos! Nedēļas horoskopi no 19. līdz 25. februārim
Lepojamies! Andrejs Rastorgujevs izcīna pirmo sudraba medaļu Latvijas biatlona vēsturē
Šodien vari atļauties riskēt! Horoskopi 20. februārim
Kokteilis
FOTO. Vai līdz ar pavasari sāksies ģimenes attiecību atkusnis? Princis Harijs apsverot iespēju uz laiku atgriezties Apvienotajā Karalistē
Mēģini mazāk runāt un vairāk klausīties! Horoskopi 19. februārim
Kokteilis
FOTO. “Mana sieva jūs mīl, un es viņai to ļauju!” Pašmāju grupa Valentīndienas koncertā piedzīvojusi amizantu brīdi
FOTO. Tērpos, kas izgatavoti no simtiem skārda bundžu, brazīlieši “iegriež ballīti”
Kokteilis
Nosaukta pasaulē seksīgākā valoda: tā ir eiropeiska, taču tā vairs nav franču
Gordons: Krievijā ir tipiska desu sabiedrība, lielākoties primitīva
21:21
TESTS. Kura automašīnas marka visvairāk piestāv tavam raksturam?
21:10
TV24
Aigars Rostovskis: Viss, ko dara šobrīd ierēdnis, nav jādara – ļoti daudz kas ir lieks!
21:06