4. Slavē ar mēru 0


Esi patiess slavinājumos. Bērnu slavē tikai par īstiem sasniegumiem un centieniem. Visam jābūt ar mēru. Bērni, kurus pārāk bieži un par jebkuru nieku bērnībā slavē, nolaidīs rokas grūtībās arī turpmākā dzīvē, viņi nespēs pieņemt kritiku un būs atkarīgi no citu domām.

Reklāma
Reklāma

5. Kļūsti pieaugušāks arī pats

Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Nekas tik ļoti neietekmē bērna psihi, kā vecāku emocionālā nestabilitāte. “Kļūsti par tādu vecāku, par kādu esi sapņojis visu dzīvi, – sākumā sev pašam, bet pēc tam – bērniem,” iesaka Bermane.

6. Seko līdzi saviem vārdiem

Pirmajos dzīves gados bērns nespēj atšķirt realitāti no izdomājumiem. Tāpēc visu tevis sacīto bērns uztver kā patiesību. Ja viņu nosauksi par nepaklausīgu, neizturamu, sliņķi utt., visticamāk, ka viņš tam arī noticēs un par tādu arī kļūs. “Šie vārdi ietekmēs viņa personību agrāk, nekā viņš varēs uzdot jautājumus, vai tā ir patiesība vai meli,” skaidro profesore.

7. Ļauj bērnam būt bērnam

CITI ŠOBRĪD LASA

Nesteidzini viņu kļūt pieaugušam. Nepārslogo viņu ar dažādām nodarbēm un pulciņiem. Bērniem nav laika garlaikoties – tajā slēpjas problēma. “Garlaicība – iespēju noliktava,” grāmatā min tās autore. “Kā bērni var tikt skaidrībā ar sevi, ja viņiem nav laika pabūt vienatnē ar sevi?” norāda Bermane. Neviens pulciņš neaizstās sirsnīgu kopābūšanu ģimenes lokā!

8. Ģimenes tradīcijas – tavs “viss”

Vakariņas ģimenes lokā, filmu skatīšanās un ēst gatavošana, ceļojumi… Tas viss – pamatu pamats drošībai, tā ir pati “augsne”, kas bērnu atbalstīs visu dzīvi. “Bērns ar skaidru sajūtu “mēs” kļūst spējīgs attīstīt sevī skaidru sapratni par savu “es”,” skaidro psiholoģe.

9. Godīgums un konsekvence

Lai audzināšana būtu veiksmīga, lai saikne ar bērnu būtu cieša, viņam ir jātic vecākiem. Un to var sasniegt tikai tad, ja tu patiešām būsi godīgs.

10. Mazāk teksta

“Mazāk runā, sašaurini izvēli un izvēlies vienkāršus formulējumus”, lai bērnam tevi būtu vieglāk saprast.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.