7

Senioriem vairāk prasību 

LLU studentu skaits vecumā pēc 40 gadiem no 267 studējošajiem 2012./2013. mācību gadā šogad sasniedzis 293. Būvniecība ar 33 pirmā līmeņa studentiem šajā vecuma kategorijā ir otra populārākā programma aiz mežinženieriem, kuru pamatstudijās apgūst 81 “seniors”.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Meža fakultātes dekāns Dagnis Dubrovskis gados vecāko studentu pieplūdumu skaidro ar likuma vai darba devēja prasībām, pašu vēlmi iegūt vairāk zināšanu, kas nepieciešamas darbā vai kā mežu īpašniekam.

Mežinieku vidū daudzi absolvējuši Ogres Meža tehnikumu, strādājuši nozarē, tāpēc augstskolā izceļas kā studenti ar labu praktiskā darba pieredzi. Pasniedzējiem jārēķinās, ka viņiem būs vairāk prasību – nodarbību laikā gan dalīsies savā pieredzē, gan uzdos jautājumus, kā labāk strādāt un novērst vienu vai otru kļūdu, kas šad un tad tiek pieļauta nezināšanas vai vienkāršotas pieejas dēļ, stāsta Dubrovskis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Izturības vai atbiruma procents atkarīgs no studiju pamatojuma – ja diplomu prasa likums vai darbavieta, nav variantu – nespēsi augstskolu pabeigt, būs jāmeklē cits darbs. Salīdzinot pilna un nepilna laika studējošo izturību, mazāks atbirums esot pēdējiem, taču tas nenozīmē, ka visi neklātnieki tiek līdz izlaidumam.

– Pats galvenais – motivācija un dzīves uztvere. Mums ir bijuši daudzi absolventi, kas fakultāti beiguši pēc 60 gadu vecuma, – nosaka dekāns.

Tiem, kas netiek līdzi studiju tempam, iespējams izvēlēties tālmācību. Atsevišķa kursa vai kursu interesentiem LLU Mūžizglītības centrs piedāvā kļūt par klausītājiem ar iespēju pretendēt uz diplomdarba izstrādi, ja ir izpildīts studiju plāns.

LLU populārāko programmu piecniekā ar 15 augstākā līmeņa studējošiem “senioriem” ietilpst arī darba aizsardzība un drošība, 13 doktoranti izvēlējušies agrāro un reģionālo ekonomiku, 11 maģistrantūras studenti – karjeras konsultanta izglītību. Stipendiju pilna laika studijās piešķir bez vecuma ierobežojuma. Ja iztur konkurenci ar citiem pretendentiem, arī students gados var mācīties par valsts naudu.

Tiku “budžetā” 

Ilze Rasa pagājušajā septembrī 57 gadu vecumā kļuva par LLU Tehniskās fakultātes profesionālās augstākās izglītības maģistra pilna laika studiju programmas “Karjeras konsultants” studenti, kas divus gadus mācīsies par valsts budžeta līdzekļiem.

– Man bija gana labas atzīmes no iepriekšējām studijām – vidējā atzīme 8,3, tāpēc tiku budžetā un saņēmu arī vienreizēju stipendiju ap 100 eiro, – viņa paskaidro. Naudas jautājums bijis ļoti svarīgs – ja ne valsts finansējums, par augstskolu vēl padomātu, jo mācību maksa ir 720 eiro semestrī.

Reklāma
Reklāma

Šī nebūs pirmā reize, kad Ilze studē LLU, – neklātienē iegūts vizuālās mākslas un mājturības skolotājas diploms, pūrā arī trīs kursi Bioloģijas fakultātē, Latvijas Universitātē un sertifikāts, kas ļauj šo priekšmetu mācīt pamatskolā.

Ikdienā viņa strādā par direktora vietnieci audzināšanas darbā un vizuālās mākslas un mājturības skolotāju Tukuma vakara un neklātienes vidusskolā. Ap 400 audzēkņu vidū daudzi ir sociālās atstumtības riska grupai pakļauti jaunieši, kas, kā saka Ilze, maldās pa dzīvi, citiem ir neērti, traucē un arī nemācās pietiekami labi. Viņas amata pienākumos ietilpst skolēnu karjeras izglītības koordinācija, tāpēc apmeklējusi karjeras konsultanta kursus 160 stundu garumā. Pēc mācībām sapratusi, ka pietrūkst zināšanu un kvalifikācijas, lai audzēkņiem organizētu konsultācijas. Grupā viņi par savām problēmām nemēdzot runāt, jāstrādā individuāli, bet ar kursiem šādam darbam nepietiek. Vajadzīgas studijas, nosprieda Ilze.

– No sākuma drusku šaubījos, bet kolēģi iedrošināja – ja kas, palīdzēšot, – viņa stāsta. Uz vecākās meitas vaicājumu – vai tiešām mammai tagad jāmācās – Ilze tik atjokojusi, ka šādi ilgāk saglabāšot skaidro saprātu!

No savas dzīves vietas Jaunpils novadā uz augstskolu brauc piektdienās un sestdienās, nodarbības notiek no pulksten 8.30 līdz 17.30. Kavējusi tikai vienu dienu – slimības dēļ. Mācībās parādu nav, tāpēc sesija, kurai nupat jāsākas, raizes nesagādā.

Kursā esot 22 dažāda vecuma studentes no Jelgavai tuvākajiem reģioniem, lielākajai daļai izglītība nepieciešama darba dēļ. Ilzes vecumā ir vēl viena studiju biedrene, arī skolotāja. Kā seniore nepavisam nejūtoties, ja nu vienīgi pirms sesijas, kad, noturējuši par pasniedzēju, viņu drošības labad sāk sveicināt gados jaunāki, nepazīstami studenti.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.