Foto-Dainis Bušmanis

– Tātad jautājums ir, kāpēc šis etniskais balsojums radies un pastāv.
 16


– Atjaunojoties Latvijas neatkarībai, netika iedarbināts Latvijas politiskās nācijas modelis. Protams, latviskumam Latvijā ir jāpastāv kā simbolam un kā reālām lietām – valodai, kultūras tradīcijām, bet Latvijai ir jābūt modernai valstij ar politisku nāciju, kura ir ļoti pievilcīga visiem, arī atbraucējiem no citām zemēm, kuri ir ar naudu, ar prasmēm un kuri grib dzīvot modernā pasaulē. Pagaidām Latvijā neredzu šādu atvērtu sabiedrību. Mēs arvien baidāmies, ka atbraucēji iznīcinās tradicionālo dzīves iekārtu vai kultūras vērtības. Bet globalizētajā pasaulē agri vai vēlu viss šurp atnāks. Pēc iestājas ES Latvija saglabāja visus nacionālas valsts atribūtus, dažās jomās sašaurinot, bet kopumā paplašinot rīcības iespējas. Kā Eiropas reģions piedalāmies Eiropas un pasaules konkurencē, bet diemžēl neesam pietiekami stipri, lai būtu pirmajās rindās.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Un viena no bremzēm ir bažas, ka šāda aktīva, ātra attīstība varētu iznīcināt kaut ko no tradicionālajām latviskajām vērtībām.

– Tā arī ir un notiek. Kādas vērtības var iznīcināt? Pirmā apdraudētā vērtība ir valoda. Tautas un valsts valoda.


CITI ŠOBRĪD LASA
– Latviešu valodai ir jābūt vienīgajai valsts valodai. Bet reālos Latvijas apstākļos te ir klāt pasaules angļu valoda, ir krievu valoda, kurā runā diezgan daudzi Latvijas iedzīvotāji, un ir bizness Austrumu virzienā – cerēsim, ka putini nāk un iet un mums kaimiņos pēc laika būs cita Krievija, – un krievu valoda ir un būs vajadzīga dažādiem kontaktiem. Vai latviešu valodas pozīciju stiprināšanai kaitēs, ja angļu un krievu valodai būs kāds oficiāls statuss Latvijas teritorijā?
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.