Publicitātes foto

Astoņi skatlogi Brīvības ielā aizvedīs pagātnē 0

Maijā rīdziniekus un Rīgas viesus priecēs unikāla ekspozīcija astoņos Brīvības ielas skatlogos, informē projekta sabiedrisko attiecību konsultante Aija Klēfelde.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Projekta “Skatlogi uz Brīvības ielu” laikā astoņi ierastie veikalu, kafejnīcu un uzņēmumu skatlogi uz mēnesi tiks padarīti par savstarpēji saistošām, vēsturi reflektējošām mākslas formām. Skatlogi atspoguļos Brīvības ielas vēsturi laika posmā no 1914. gada līdz mūsdienām, atgādinot garāmgājējiem, cik dažādi ir bijuši vēsturiskie Brīvības ielas nosaukumi un kādas politiskās varas ir spēlējušās ar Rīgas galveno ielu.

Projektu īsteno “Ideju institūts” sadarbībā ar mākslinieci Annu Heinrihsoni un tekstu autoru Vilni Vēju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par vienu no skatlogiem stāsta Vilnis Vējš, salona “Casa Nostra” skatlogā skatāmās idejas autors, aprakstot 80. gados restorānā “Dzirnavnieks” notikušu sarunu ar pazīstamu sportistu, kurš atzinies: “Ziniet, bija jau sajūta, ka tās nemaz nav īstas Olimpiskās spēles!”. To viņš teica tādēļ, ka ASV un daudzas citas rietumvalstis spēlēs Maskavā nemaz nepiedalījās Aukstā kara dēļ. “Varbūt nākamreiz!” – bija vājš mierinājums. Nākamās spēles Losandželosā 1984. gadā savukārt boikotēja PSRS, tādēļ uz tām neaizbrauca neviens sportists no Latvijas.”

Līdzās politiskajam kontekstam, kas ieskāva sporta līdzjutējus un sportistus, vairums iedzīvotāju tieši Maskavas olimpiskās spēles atceras ar ļoti emocionālām, siltām un pat nostalģiskām atmiņām. Īpaši tie, kas tālajā 1980. gadā vēl bija bērni vai pusaudži, atceras emocionālo olimpisko spēļu noslēguma ceremoniju, kur debesīs, skumjai dziesmai par draudzību fonā skanot, uzlidoja olimpiskais lācis Miška. Tieši lāča aizlidošana debesīs, ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo acīs riesa asaras. “Mēs vecākiem jautājām, kas notiks ar Mišku, kurš aizlidoja. Vecāki, mierināja, ka viņu noteikti virs stadiona savāks helikopteri un ar lāci nekas slikts nenotiks. Taču apziņa, ka no lāča tiks izlaists gaiss un tas tiks novietots kādā putekļainā noliktavā, lika asarām birt vēl vairāk,” savās atmiņās par aizgājušā laika notikumu, pie ekspozīcijas “Skatlogi un Brīvības ielu” viena no skatlogiem dalās kāds garāmgājējs, kurš spilgti atceras Maskavas olimpisko spēļu noslēguma pasākumu, lai arī bija tikai piecus gadus vecs.

Savukārt bijusī basketboliste Uļjana Semjonova, kura ekspozīcijai Olimpisko lācīti iedevusi, atzīst, ka viņai tieši Maskavas olimpiāde palikusi atmiņā ar to, ko tribīnes un skatītāju rindas esot bijušas pilnas ar draugiem un paziņām. “Pretinieki arī bez ASV līdzdalības bija daudz un spēcīgi, tādēļ sajūtu, ka kaut kas nenotiek pa īstam, nebija” atzīst Uļjana. Lai arī olimpisko spēļu noslēguma ceremoniju Uļjana vēroja pa televizoru, arī viņa atceras, ka tajā mirklī, kad lācis, balonu ieskauts, aizlidoja debesīs, bira asaras.

Ekspozīcijas sākums un beigas meklējamas Latvijas Pasta filiāles “Sakta” un kafejnīcas “Coffee Inn” skatlogos. Virzoties tālāk pa Brīvības ielu līdz pat Stūra mājai vai no Stūra mājas uz Brīvības pieminekļa pusi, ikviens garāmgājējs varēs aplūkot kā “atdzims” vairāki nostalģijas un vēstures atspulga vēstījumi.

Ekspozīcijas izvietotas:
Latvijas Pasta centrs “Sakta”, Brīvības bulvāris 32
Veikals “Elkor tehnika”, Brīvības bulvāris 21
SMP Bank, Elizabetes iela 57
Interjera studija “Casa Nostra”, Brīvības iela 46
Kafejnīca “Burbuļnīca”, Brīvības iela 37
SIA “Rīgas nami”, Brīvības iela 49/53
“Outlet Bazaar”, Brīvības iela 72
Kafejnīca “Coffee Inn”, Brīvības 76

Reklāma
Reklāma

Projekta “Skatlogi uz Brīvības ielu” tapušās ekspozīcijas būs apskatāmas līdz 31. maijam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.