Mobilā versija
-1.7°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
15. oktobris, 2013
Drukāt

Augļu un tomātu sulām nedrīkstēs pievienot cukuru; izņēmums – smiltsērkšķi (1)

Foto: LETAFoto: LETA

Latvijas ražotāju produkcija, kurai piešķirts Nacionālās pārtikas kvalitātes "Zaļā karotīte" zīmols.

Sākot ar šā gada 28.oktobri, Latvijā sulu ražotāji saviem izstrādājumiem vairs nedrīkstēs pievienot cukuru, paredz valdības pieņemtie noteikumi “Prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”.

Pēc noteikumu spēkā stāšanās augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta, koncentrētu augļu sulai, augļu sulai, no kuras ekstrahēts ūdens, un sausai pulverveida augļu sulai vairs nedrīkstēs pievienot cukuru. Izņēmums būs augļu nektārs un Latvijā ražotu smiltsērkšķu sula, kurai varēs pievienot līdz 140 gramiem cukura uz litru sulas un kuru drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū.

Noteikumi attiecas uz augļiem un no tiem iegūto produkciju – augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, un šo noteikumu izpratnē arī tomāti uzskatāmi par augļiem.

Tāpat noteikumos ietverts vienots tirdzniecības nosaukums sulai, kas ražota no koncentrāta.

Tas veidots, vienojoties ar ražotājiem un konsultējoties ar Valsts valodas centra speciālistiem. Tā kā augļu sulai no koncentrāta ražošanas izejviela ir koncentrēta sula, noteikumu projektā ir ietverti divi varianti, ar kādu nosaukumu šādu sulu atļauts laist tirdzniecībā, proti, “augļu sula no koncentrāta” vai “augļu sula no koncentrētas sulas”. Ņemot vērā ražotāju negatīvo pieredzi attiecībā uz vārda “koncentrāts” lietošanu, kuru patērētājs uztver kā sinonīmu vārdam “konservants”, līdz ar to pieņemot, ka augļu sula no koncentrāta ir kaitīga, šie divi marķēšanas varianti atrisinātu minēto problēmu.

Noteikumi pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” stāsies spēkā 2013.gada 28.oktobrī. Produkciju, kas laista tirgū līdz 28.oktobrim, atļauts tirgot līdz tās pilnīgai realizācijai, bet ne ilgāk kā līdz 2015.gada 28.aprīlim. Pēc tam augļu sulas vairs nedrīkstēs saturēt cukuru, izņemot Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu.

Noteikumi aizstās patlaban spēkā esošos noteikumus “Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”.

Noteikumi ir saistoši 30 Latvijas sulu ražotājiem.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Taču cukurs nav tikai saldinātājs, bet arī konservants! Ar ko tad konservēs šīs augļu sulas, ar ķīmiskām vielām, vai? Tā vien liekas, ka no vilka bēgot, ieskriesim lācim ķetnās, ja visus “gudros” klausīsim!

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (1)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Putnu gripa pietuvojusies Latvijai (3)Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs atklāts bīstamais putnu gripas vīruss, un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka ir pamats satraukumam arī Latvijā, sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kuras izmaiņas likumos būtiski ietekmēs tavu ikdienu 2017. gadā? (3)ALGAS, PABALSTI, PENSIJAS NODOKĻI Saeima pieņēmusi vairākas būtiskas izmaiņas likumos, kas no nākamā gada ietekmēs Latvijas iedzīvotāju ikdienu.
Draugiem Facebook Twitter Google+