Mobilā versija
+4.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
14. februāris, 2014
Drukāt

Baltā šokolāde – salds našķis, bet ne vairāk


Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Kad aiz loga valda mīnus grādi, biežāk gribas palutināt sevi ar kaut ko saldu – šokolādes tāfelīti vai konfektēm. Līdzās piena un melnās šokolādes produktiem veikalos atrodama arī baltā šokolāde.  Kas tā tāda? Vai tiešām īsta šokolāde var būt balta?

Iepazīties ar baltās šokolādes piedāvājumu devos uz lielveikaliem “Prisma” un “Rimi”. “Prismā” atradu divpadsmit produktus, gatavotus no baltās šokolādes vai ar tās piedevu. Te nopērkami zīmolu “Milka” (Polija), “Princas” (Lietuva), “Kalev” (Igaunija), “Ritter Sport”, “Trumpf” un “Shogetten” (Vācija), “Rainbow” (Francija), “Rainbow” (Šveice) un “Aspasia” (Latvija) šokolādes darinājumi. Cenas amplitūda – sākot no 0,70 EUR par 100 gramiem “Rainbow” baltās šokolādes (Francija), līdz 2,83 EUR par kārdinošu SIA “Skrīveru saldumi” ekskluzīvu šokolādi ar kafijas pupiņām, ražotu ar zīmolu “Aspasia”.

Arī lielveikalā “Rimi” produktu, gatavotu no baltās šokolādes, nav mazums – saskaitu divpadsmit. Pirmie acīs iekrīt “Laimas” dražeju asorti – lazdu rieksti tumšajā, piena un baltajā šokolādē, 100 grami – 1,31 EUR. Ne mazāk gardas izskatās “Zentis” (Vācija) mandeles baltās šokolādes glazūrā ar jogurta garšu, 150 g – 2,35 EUR un “Milka” (Polija) šokolādes konfektes ar saldā krējuma garšas pildījumu, rotātas ar balto šokolādi, 350 g – 3,83 EUR. “Rimi” dabūjamas arī zīmolu “Cote Dor” (Beļģija), “Ritter Sport”, “Trumpf” un “Shogetten” (Vācija) baltās šokolādes tāfelītes. Arī baltā šokolāde ar nosaukumu “Poēzija” pēc “Rimi” pasūtījuma ražota Vācijā, tās cena – tikai 0,70 EUR. Līdzās citām šokolādēm plauktā atrodama ekskluzīvā “Laimas” baltā šokolāde ar zemenēm un avenēm par 3,69 EUR (100 g). Bet lielveikala “Rimi” zemnieku lauku labumu veikaliņā “Klēts” atrodami ne tādi brīnumi vien. Te glīti sarindotas uzņēmuma “Emīls Gustavs Chocolate” gatavotās baltās šokolādes – ar mellenēm un brūklenēm un ar citronu un jūras sāli (80 g – 4,27 EUR). Plauktā atrodamas arī Latvijas zīmola “Al Mari Anni” baltās šokolādes “Zemenes un ziedi” tāfelītes, kas ir roku darbs. Šī šokolāde tiešām ir pārklāta ar zemeņu gabaliņiem un kaltētiem ziediem. 80 g maksā 3,63 EUR. Zīmols “Al Mari Anni” piedāvā arī šokolādi Latvijas formā un baltās un tumšās šokolādes tāfelīti (80 g par 3,63 EUR), bet visinteresantākā man šķita šokolāde suvenīrs – uz melnās šokolādes fona no baltās šokolādes atveidots Latvijas tēls. Tiešām lielisks suvenīrs! Cena – 4,91 EUR.

Kas īsti ir baltā šokolāde? Stāsta uzņēmuma “Laima” kvalitātes vadītāja Vēsma Smilga:

– Balto šokolādi iegūst no kakao sviesta, cukura, piena vai piena produktiem. Šis šokolādes veids satur tikai kakao sviestu. Baltajai šokolādei nepievieno kakao pulveri un kakao masu, kas ir vērtīgākās kakao daļas. Kakao sviests ir dabisks produkts, taču daudz vairāk labu īpašību piemīt melnajai šokolādei, ko gatavo no kakao pulvera un kakao masas, tas ir, ļoti smalki saberztām kakao pupiņām.

Vai balto šokolādi var pagatavot mājās? “Laimas” pārstāve atbild, ka tas nav iespējams, jo mājas apstākļos bez speciālām ierīcēm kakao pupiņas nevar saberzt līdz kakao masas konsistencei. Taču katrs, kas vēlas darboties ar šokolādi, var kausēt veikalos nopērkamās gatavās tāfelītes, pievienot citas sastāvdaļas un eksperimentēt, radot jaunas garšas.

Kas par balto šokolādi sakāms uztura speciālistei Inesei Siksnai?

– Ja salīdzinām balto, piena un tumšo šokolādi, jāatzīst, ka baltā ir vismazvērtīgākā. Tās sastāvā ierasti ir kakao sviests, cukurs un piens. Savukārt tumšajā šokolādē ir arī kakao, ko uzskata par bagātīgu bioflavonoīdu avotu (tie darbojas kā antioksidanti – palīdz cīnīties pret stresa radītām sekām).

Emulgators E322 – sojas lecitīns –, kas pievienots abām iepriekš minētajām šokolādēm, nav nekas slikts. Tas cukuru produktā pasargā no kristalizēšanās un ļauj šokolādei saglabāties viendabīgai. Glutēns ir graudaugu produktu olbaltumviela, kas dažām cilvēku grupām, kurām ir olbaltumvielu nepanesība (celiakija), var izraisīt gremošanas sistēmas traucējumus. Pārtikas preču marķējumā ir obligāti jānorāda, ja produkts var saturēt glutēnu.

Baltajai šokolādei gandrīz vienmēr pievieno vairāk pārtikas piedevu – aromatizētājus, dabiskos ekstraktus utt., kas šo produktu padara baudāmāku. Tumšajā šokolādē, ja tā gatavota no labas kvalitātes izejvielām, šādu piedevu ir mazāk.

Jāatceras – šokolāde ir našķis. Ja našķu vidū vēlamies izvēlēties veselīgāko un vērtīgāko alternatīvu, tad tumšā šokolāde viennozīmīgi sniegs labāku efektu un arī, iespējams, labvēlīgāk iedarbosies uz cilvēka emocionālo stāvokli, radot laimes sajūtu.

Baltās šokolādes ar kafijas pupiņām “Aspasia” (SIA “Skrīveru saldumi”) sastāvs: 95% baltā šokolāde (cukurs, kakao sviests, pilnpiena pulveris, emulgators – sojas lecitīns, dabiskie vaniļas ekstrakti), 5% kafijas pupiņas. Nesatur glutēnu.

“Rainbow” (Šveice) baltās šokolādes ar mandeļu, lazdu riekstu un pistāciju riekstu pildījumu sastāvs: cukurs, kakao sviests, pilnpiena pulveris, vājpiena pulveris, 5,1% lazdu rieksti, 4,9% mandeles, 3,8% pistāciju rieksti, sāls, emulgators (E 322 – sojas lecitīns), aromatizētājs.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+