Foto – Karīna Miezāja

Carnikavas nēģiem Eiropas aizsardzība 0

Eiropas Komisija izdevusi īpašu regulu, ar kuru Carnikavas nēģi ierakstīti Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Tas nozīmē, ka turpmāk tikai Gaujas upes lejtecē pie iztekas laikā no 1. augusta līdz 1. februārim zvejotos nēģus atļauts marķēt ar norādi “Carnikavas nēģi”.

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

Eiropai aizsargāt Carnikavas nēģus lūdza Carnikavas novada dome. “Mēs lepojamies ar saviem nēģiem, jo tie ir ļoti garšīgi,” priecājas Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, kuru par Eiropas Komisijas lēmumu pirmais esot informējis Latvijas komisārs Valdis Dombrovskis. “Aizsargātā ģeogrāfiskās izcelsmes norāde Carnikavas nēģiem būs kā īpaša kvalitātes zīme, līdzīgi kā ir zaļā karotīte,” skaidro D. Jurēvica. Katru gadu Carnikavā notiek īpaši Nēģu svētki. Domes priekšsēdētāja šogad visus aicina viesos uz Carnikavu 22. augustā, kur viņa pati 400 litru katlā uz uguns vārīšot nēģu zupu.

Carnikavā ir divi nēģu zvejnieki – SIA “Grif 93” un SIA “Leste”, kā arī 8 – 9 nēģu cepēji, neskaitot individuāli strādājošos. Vai visi saņems tiesības savu produkciju marķēt ar ģeogrāfiskās izcelsmes norādi, pagaidām vēl nav zināms.

CITI ŠOBRĪD LASA

Carnikavas nēģi izceļas ar savu tīrību (bez smilšu piejaukuma) atšķirībā no citu upju nēģiem. Garša nēģim ir piesātināta, sātīga un nedaudz sāļa. Nosaukums “Carnikavas nēģi” tiek izmantots ceptiem nēģiem želejā.

Nēģu cepšana notiek Carnikavas novadā, ievērojot senās 17. gadsimta receptes. Svaigi nēģi tiek kārtoti uz restēm un cepti uz oglēm. Kad nēģi no abām pusēm apcepti, tos liek sautējamā traukā, pārlej ar ūdeni, nosedzot nēģus, pievieno sāli un ļauj sautēties, līdz tie iegūst nepieciešamo mīkstuma pakāpi. Kad nēģi izsautēti, šķidrumu (buljonu) nolej un ļauj tam atdzist. Kamēr buljons dziest, nēģus nedaudz sapresē, līdz tie kļūst plakani. Atdzesētam buljonam pievieno nepieciešamo daudzumu želatīna. Saspiestos nēģus kārto traukā, pārlej ar atdzesēto buljonu un ļauj aukstumā sastingt.

Eiropas Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā šobrīd bez Carnikavas nēģiem ierakstīti vēl 653 produkti. Kopumā Eiropā ar dažādām pārtikas kvalitātes zīmēm ir aizsargāti (ieskaitot pieteikumus) 1459 produkti. Atgādināsim, ka sklandrauši un salināta rudzu rupjmaize Eiropas līmenī jau tiek aizsargāta ar zīmi “Produkts ar garantētām tradicionālām īpatnībām”, pieteikums šādai aizsardzībai iesniegts arī Jāņu sieram, savukārt pelēkajiem zirņiem ceram iegūt zīmi “Aizsargāts cilmes vietas nosaukums”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.