Mobilā versija
-2.0°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
25. septembris, 2013
Drukāt

Cigoriņa našķi veselībai (1)

cigorins1

Cigoriņu dažkārt vairs atpazīstam tikai no vecmāmiņu stāstiem par gardo kafiju, kas no tā gatavota. Vai skaisti zilajiem ziediem, ar ko šis lakstaugs vasarās priecē ceļmalās, norās un nezālienos. Cigoriņš ir divgadīgs augs. Zied tikai otrvasarnieki, tiem zemzemes daļa jau sīksta kā koka sprungulis.

Uzturā lietojamas tikai resnās un gaļīgās vārpstveida saknes, kas piebriest līdz pirmā gada rudenim. Tās ir gan izsenis pazīstams tautas medicīnas līdzeklis ar nomierinošu, pretsāpju, vielmaiņu regulējošu un pretiekaisuma iedarbību, gan pārtikā lietojams veselības produkts. Vienkāršākais sagatavošanas paņēmiens: saknes kaltēt – temperatūrā, kas nepārsniedz 50 grādus. To var darīt gan īpašos aparātos, gan uz pannas nule izkurinātas plīts cepeškrāsnī, gan izmantojot siltu radiatoru. Gatavais produkts glabājams papīra tūtā.

Vēl labāk cigoriņa saknes ir novietot pagrabā. Vertikāli saliktas kastē vai spainī, apbērtas ar smiltīm vai nopakotas ar sfagnu sūnu, tās var glabāties līdz pavasarim tāpat kā burkāni. Tiklīdz ievajagas, nepieciešamo daudzumu izkašņā, nes uz virtuvi un liek lietā.

 

* 50–70 gramus cigoriņu un pieneņu sakņu nomazgā un nesagrieztas ieliek degvīna pudelē tā, lai būtu pilnībā nosegtas. Turpat ieber 30 gramus cukura. Nostāvina vismaz sešas nedēļas. Lieto pa karotītei pirms ēšanai – īsts veselības malks.

Iesaka Vaira Kārkliņa no Pāvilostas

 

* No pagraba uznestu cigoriņa sakni atstāj siltā, bet tumšā vietā – gaida, līdz tās galā pāris nedēļu laikā izveidojas galviņa, no kuras gatavo ar organismam tik nepieciešamajām rūgtvielām bagātīgus salātus.

Iesaka Rūta Bērziņa–Bērzīte no Saulkrastiem

 

* Našķis – sažāvētus cigoriņa saknes ripulīšus uzber uz šķīvja kopā ar riekstiem un sēkliņām un paniekojas, skatoties televizoru vai pārrunājot ar mājiniekiem aizvadīto dienu. Košļājot sanāk kā ar rupjo maizīti – siekalas šķeļ cukurus, un sākumā rūgtais kumoss mutē pamazām kļūst aizvien saldāks.

Sakņu skaidiņām uzber cukuru, ļauj sasuloties, radušos sīrupu izmanto garšas nianšu piešķiršanai saldēdieniem un dzērieniem. Atlikumu izžāvē – lieliski cukāti.

Iesaka Rūta Bērziņa–Bērzīte no Saulkrastiem

* Cigoriņa saknes nomazgā (nemizo!) un sagriež plānās šķēlītēs vai kubiņos. Žāvē un grauzdē cepeškrāsnī, pēc tam samaļ vai sablendē. Var pievienot grauzdētus maltus burkānus vai miežu vai kviešu graudus. Dzer ar pienu.

Tā nav pierastā kafija, bet gan īpašs, garšām bagātīgs dzēriens. Līdzīgi to var gatavot no pienenes saknēm vai ozolzīlēm.

Iesaka Vaira Kārkliņa no Pāvilostas

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+