Mobilā versija
Brīdinājums -0.1°C
Evija, Raita, Jogita
Piektdiena, 2. decembris, 2016
1. jūnijs, 2013
Drukāt

Citāda jāņošana

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Jūnijā viss notiek! Notiek pirmās zemenes un kraukšķīgi gurķēni. Mazītiņi brīnumgardi jaunie tupenīši, ko vislabāk apēst ar kūstoša sviesta pikucīti un zaļu dilli. Notiek pagāniskas burvības apņemtas sajūtas, svinot Jāņus. Ar ugunīm, plātsmaizēm un siera rituli – kā jau saulgriežos pienākas, kad dziedāšana, diešana un dūšīga ieturēšanās iet roku rokā. Mēs jāņubērnu mielastu nedaudz citādojām. Kā patīk?

 

Jūnijā gatavot ir vienkārši bauda – īpaši, ja veicies izrauties no pilsētas stresainā tvēriena un varat redzīgu skatu un kāru muti apmīļot lauku labumus. Nu jau patiešām te ir ko ņemt un plūkt. Šogad viss šķiet jo īpaši vērtīgs pēc spīdzinošās pavasara nenākšanas. Šķiniet rabarberus un ēdiet, kātus pamērcējot cukurā, kā darījām bērnībā, maisiet dižas bļodas ar salātiem, lokiem un dillēm, kādu gurķi vai redīsu klātmetot – viss ir tik pirmatnīgi vienkārši. Zemenes ar pienu. Kā garšo! Smaržo arī tā īpaši. Jūnijiski.

Šis ir vislabākais panīkušo enerģijas bateriju uzpildīšanas brīdis, jo tik daudz vitamīnu un citu labo vielu diez vai vēlāk izdosies apēst, par to īpaši nedomājot un sevi nepiespiežot.

 

Bumbieri un nektarīni ar Jāņu sieru un vītinātu šķiņķi

(stilīga alternatīva šašlikam)

* 2 bumbieri

* 2 nektarīni

* 100 g Jāņu siera

* 8 pagari koka iesmiņi

 

Bumbierus un nektarīnus akurāti pārgriež uz pusēm. Izņem sēkliņas no bumbieriem un kauliņus no nektarīniem. Jāņu sieru sagriež kubiņos vai taisnstūra gabaliņos. Sēkliņu un kauliņu vietā izdobtajos vidučos ieliek siera gabaliņus. Cik vien iespējams plāni sagriež vītinātu šķiņķi (ērtāk izmantot jau sagrieztu) un aptin apkārt auglim ar sieru tā, lai gaļa pārklāj sieru. Caurdur augli ar iesmiņu, nofiksējot gaļu un sieru. Uz sakarsēta grila vispirms apcep to pusi, kur auglim griezuma vieta, tad – otru.

 

Izmēģiniet!

Cept var jebkuru augli vai ogu, kam stingra struktūra, piemēram, labi garšo plūmes, āboli, aprikozes vai persiki. Ja nav ķimeņu siera, var izmantot kamambēra tipa mīksto sieru vai svaigo kazas sieru. Visi garšo labi.

 

Trīskrāsu Jāņu maizes pīne 
20130514-110138

(gadījumiem, kad nozīme ir ne tikai garšai)

 

* 200 g svaigi plūktu skābeņu

* 2 tomāti

* 2 vidēji lieli burkāni

* 960 g miltu

* 15 g rauga

* 60 ml olīveļļas

* 1,5 tējkarotes jūras sāls

* 1 ola

 

Maizītes katras krāsas daļu veido atsevišķi.

Zaļajai maizei sablendē skābenes ar 100 ml ūdens un 20 ml olīveļļas. Masai pievieno miltus, raugu un šķipsniņu sāls. Iejauc mīklu un noliek siltā vietā rūgt 30 minūtes.

Līdzīgi gatavo maizes oranžo daļu un sarkanīgo, attiecīgi sablendējot burkānus un tomātus.

Kad mīklas uzrūgušas, no katras krāsas izrullē tādu kā desu. Nākamais uzdevums – atcerēties skolas laikus un sapīt mīklas desiņas glītā pīnē. Tad to liek uz cepampapīra. Bļodiņā sakuļ olu un ar to apziež maizes pīni, lai veidojas spoži sāni. Liek krāsnī un cep apmēram 40 minūtes 160 grādu temperatūrā.

 

Padoms

Mīkla labāk rūgs, ja izmanto siltu ūdeni. Papildus katru pīnes krāsu var apbērt ar dažādām sēkliņām, piemēram, ar ķimenēm, balto un melno sezamu. Savukārt skābenes var aizstāt ar spinātiem – krāsa būs tikpat koša, taču garša neitrālāka.

Izmēģiniet!

Kas liedz izcept atsevišķus krāsainus kukulīšus – būs pārsteigums ēdājiem, kā arī precīzāk iespējams izbaudīt garšu, ko rada krāsainās piedevas.

 

Gurķu un laimu dzēriens

(bezalkoholiska alternatīva alum)

20130514-103945* 3 gurķi

* 5 laimi

* 200 g cukura

* šķipsniņa sāls

* 1 l gāzēta minerālūdens

 

Izspiež gurķu un laimu sulu, izkāš, lai dzērienā nemaisītos gabaliņi. Pievieno minerālūdeni un cukuru un liek krūku ar dzērienu atdzesēties ledusskapī vai aukstā pagrabā uz sešām stundām.

Pasniedz iepriekš atdzesētā glāzē, ko dekorē ar gurķa šķēli, rozmarīna zariņu un kazenes pusīti.

 

 

 

 

Izmēģiniet!

Ja dārzā noplūcamas piparmētras, tās droši var pievienot gurķu dzērienam vai arī pagatavot visekoloģiskāko mojito no svaigām piparmētrām, laima, cukura un akas ūdens. Vai arī smalciniet piparmētras ar pirmajām zemenēm – garšo lieliski!

Gardi nolīgo!

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+