Mobilā versija
+3.5°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
16. decembris, 2015
Drukāt

No karbonādes tek ūdens! Normāli vai pircēja mānīšana, noskaidro “LA” (8)

"BIOR" Ķīmijas nodaļas vadītājs Jānis Liepiņš. Foto - Karīna Miezāja"BIOR" Ķīmijas nodaļas vadītājs Jānis Liepiņš. Foto - Karīna Miezāja

“No karbonādes gaļas tek ūdens!” šādus sašutuma vārdus ik pa laikam dzirdam no “Latvijas Avīzes” lasītājām, kuras arī vērš uzmanību, ka tagad ražotās cūkgaļas garša atšķiras no iepriekšējās paaudzes laikā baudītās. Saimnieces spriež, ka no svaigās cūkgaļas iztekošais ūdens, iespējams, tajā ievadīts mehāniski. Pazīstamā Blomes “Donu” saimniece Ilze Briede, stāstot par savu pieredzi, uzsver – ūdens izdalās gan no lielfermās ražotās cūkgaļas, gan arī no tās, ko audzē mazā saimniecībā. Viņa gan nepieļauj, ka tirdzniecībā esošajā cūkgaļā kāds varētu ievadīt ūdeni vai citu šķidrumu. Cita lieta – maltā gaļa. “Neviens īpaši nejutīs, ja tai būs pielieta glāze ūdens,” piebilst Blomes saimniece.

Lai noskaidrotu, cik tad daudz ūdens ir Latvijas lielveikalos un Rīgas Centrāltirgū pārdotajā gaļā, “Latvijas Avīze” veica eksperimentu. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” laboratorijā pārbaudei nodevām vienā dienā pirktus piecus cūkgaļas paraugus. Cūkgaļas karbonādi bez kaula novembra beigās pirkām lielveikalos “Rimi”, “Maxima” un “Elvi”, kā arī Rīgas Centrāltirgū – SIA “Ādažu desu darbnīca” un IK “Gajova” stendā. Pārbaudē tika konstatēts, ka gaļa ir kvalitatīva, ūdens nekur nav par daudz, gluži otrādi – tā ir pat nedaudz mazāk, nekā vajadzētu būt saskaņā ar literatūrā norādīto daudzumu.

Aizdomas neapstiprina

“BIOR” Ķīmijas nodaļas vadītājs Jānis Liepiņš uzsver dīvainību – visos pārbaudītajos cūkgaļas karbonāžu paraugos ūdens ir mazāk, nekā vajadzētu būt saskaņā ar literatūrā norādīto daudzumu (analīžu rezultāti apkopoti uzziņā). “Normālā cūkgaļas karbonādē ūdens daudzumam būtu jāveido 74% īpatsvara. Varam secināt – paraugi netur sevī ūdeni. Tie ir bijuši vai nu sasaldēti, vai ilgāk glabāti,” secina vairāk nekā 50 gadus nozarē strādājošais eks­perts. Viņš pēc ES regulā dotās formulas aprēķinājis, ka ūdens paraugiem nav pievienots, tas no gaļas ir izdalījies. Tas neapstiprina baumas, ka cūkām fermās pirms vešanas uz kautuvi ar lopbarību rosina pastiprinātu tieksmi dzert.

“BIOR” Ķīmijas nodaļas vadītājs Jānis Liepiņš. Foto – Karīna Miezāja

Pēc skābuma (pH) rādītāja nosaka dzīvnieka veselību, to, vai kautuvē tam bijis jāpārdzīvo stress un vai gaļa ir kādu laiku pastāvējusi. “Vislabāk, ja šis rādītājs ir 5,4 – 5,5 intervālā. Ja mazāks nekā 6, tad dzīvniekam nav bijis stresa, tas nav nomocīts. Ja rādītājs vairāk ir uz sārmainuma pusi, tas ir, uz 7, tas liecina par problēmām. Visu konkrēto paraugu rezultāti rāda, ka cūciņas bijušas veselīgas, to rāda arī paraugu krāsa. Ja tie būtu ilgāk pastāvējuši, tad krāsa būtu vairāk pelēka,” skaidro J. Liepiņš.

Pievienot komentāru

Komentāri (8)

  1. Vispirms par ekspertiem:”Bior” ķīmiķis var būt eksperts ķīmijas analīžu metodēs un gaļas paraugu rādītājos, bet nevis gaļas īpašību vērtēšanā. Tās var objektīvi izvērtēt tikai cūku audzētāji un gaļas pārstrādātāji. Selekcijas rezultatā cūkgaļā ir ievērojami samazināts tauku daudzums, bet pieaudzis gaļā esošā ūdens daudzums un tas arī ietekmē gaļas garšas īpašības. Tāpat ir ievērojami mainījusies nobarojamo cūku barības struktūra. Industriālās fermās kartupeļus nobarošanā tikpat kā neizmanto.
    Tas arī atstāj ietekmi uz cūkgaļas kvalitāti un tās garšas īpašībām. T.s. marmorizētā gaļa gan vairāk
    raksturīga liellopu gaļai, nevis cūkgaļai, jo tik īsā nobarošanas periodā un ar esošo barības struktūru, dabūt šādu tauku un muskuļaudu kombināciju no fizioloģiskā viedokļa cūkai ir visai maz iespējami.

  2. Raksts, protams, izglītojošs un derīgs,
    bet virsrakstā pieteiktā tēma bija
    ūdens d a u d z u m s !

  3. Ja zinam, kā ES regulas tiek lobētas,
    tad ēdot pēc ES regulā dotās formulas
    standartizētu pārtiku tuvākajos gadsimtos
    ārstiem darba būs arvien vairāk…

  4. Ne pirmo gadu kauju mājā audzētu cūku,
    bet ne reizi no gaļas liekais ūdens nav tecējis.
    Vai tā Briede gadījumā neuzpērk lielveikalos
    termiņa notecējušo gaļu lielos daudzumos ?

  5. kāpēc tēma pārspēlēta par jaunu ?
    Pirms dažām dienām jau bija.
    Kritiskie komentāri nepatika ?

    Tek un bezgaršīga tāpēc, ka vairākas reizes atkausēta !

    • “”Tie ir bijuši vai nu sasaldēti, vai ilgāk glabāti,” secina vairāk nekā 50 gadus nozarē strādājošais eks­perts “.
      \
      Ilgāk glabāti – “no Staļina laikiem…” 🙂

  6. Kāds tur brīnums varat nosaukt kaut vienu Latvijas gaļas kombinātu, kas savu produkciju ražo no Latvijā kautas gaļas? pa 99% gaļu ieved saldētu un tikai velns vien zin cik vecu…. Iespējams, ka vēl no Staļina laikiem stāvējušu, kā armijas rezerves.

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (6)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Pasaulē
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr: Valsts izģērbj mazo uzņēmēju (10)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Draugiem Facebook Twitter Google+