Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
26. maijs, 2013
Drukāt

Daudzgraudu maizītes ēstgribas disciplinēšanai

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Var šķist, ka arhitektiem ar maizes cepšanu nav ne mazākā sakara, taču Ināra Heinrihsone pierāda, ka tā gluži nav. Jau divus gadus ar aizrautību pilnveidojot pašas izstrādātu daudzgraudu plācenīšu recepti, viņa šo neparasto beķermākas apliecinājumu nosaukusi par prieka maizīti izsalkušajiem un aizņemtajiem.

 

“Atgriežoties no darba – lasu lekcijas topošajiem restauratoriem –, parasti esmu briesmīgi izsalkusi. Pirmais gājiens ir pie ledusskapja. Tas allaž beidzas ar secinājumu, ka apņemšanās ēst lēni, saprātīgi un veselīgi atkal izgāzusies.

Pirms diviem gadiem sadūšojos situāciju mainīt. Izveidoju recepti plācenīšiem, kas ļauj iztikt bez ledusskapja našķiem un rada sāta sajūtu, kamēr tiek gatavotas vakariņas. Bieži vien ar tiem aizstāju arī pusdienas.”

 

Dara tā

* 250 gramus miežu putraimu pārlej ar ūdeni (1:3), mazliet pavāra un atstāj uzbriest.

* Uz pannas apbrūnina pāris karotes cukura, pielej nedaudz silta ūdens un iemaisa pusotras glāzes noskalotu piecgraudu pārslu.

* 50 gramos kausēta sviesta izkarsē 100 gramus mannas.

* Sīki sagriež aptuveni 150 gramus žāvēta cūkas vaidziņa.

* Ja pie rokas sacukurojusies brūkleņu zapte, ņem aptuveni glāzi šāda ievārījuma, bet der arī brūkleņu kompots vai sukādes. Vai cukurotas dzērvenes, tikai tās jāsagriež (kultivēto dzērveņu čipsi lien no maizītēm laukā un apdeg). Ogas apvārta miltos.

* Pāris karotes piena pulvera izšķīdina glāzē ūdens, pievieno divus olu dzeltenumus, nedaudz sāls un piparu.

* Visas sastāvdaļas samaisa, pievieno 1/5 paciņas maizes rauga, kādu sauju bīdeļmiltu, samīca un liek rūgt. Process ilgst vismaz 10 stundas, un mīklu visu laiku jāspiež atpakaļ traukā.

* Izrūgušo mīklu ar karoti liek uz sakarsētas pannas un 250 grādu temperatūrā cep aptuveni 30 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns nosedz ar drāniņu, lai pārāk strauji neatdziest.

 

Baudāmas šīs maizītes kļūst nākamajā dienā, bet garšas buķete, īpaši akcentējot brūkleņu klātbūtni, parādās pēc trim dienām. Taču īstais un patiesi neatkārtojamais garšas zieds atplaukst krietni vēlāk.

Protams, vietā jautājums, kas gan šajos rausīšos tik labs, ka to cepšanai vērts izbrīvēt veselu brīvdienu?

 

* Tie ir tik sātīgi, ka ēstgribas remdēšanai pietiek ar vienu nelielu plācenīti.

* Ar pāris rausīšiem var aizstāt pusdienas. Turklāt baudot tīkamo sajūtu, ka gan saņemts pietiekami daudz ēdienkartē parasti trūkstošo šķiedrvielu, gan nodrošināts darbs zobiem.

* Vienas reizes cepiena pietiek ilgam laikam, jo maizītes gardas ir ilgstoši – kā trešajā dienā, tā pēc trim mēnešiem.

* Bet vairāk par lietišķajiem apsvērumiem priecē sajūta, ka darbošanās sevis labā vienmēr uzlabo garastāvokli un ienes patīkamu rotaļīgumu citādi saspringtajā ikdienā.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+