Praktiski
Receptes

Klasiskais uzputenis no dzērvenēm + 2 receptes veselībai 16

Foto – Shutterstock

Kas tas ir – maza, sarkana gosniņa, zīžu lentiņa kaklā? Tā ir dzērvene, tautā saukta par latviešu antibiotiku.

Latvijas purvos šogad laba dzērveņu raža. Dažādu ģeogrāfisko un klimatisko sakritību dēļ tieši apgabali ap Baltijas jūru ir piemēroti dzērveņu augšanai brīvā dabā, tālāk uz dienvidiem šīs ogas neaug. Lielogu dzērveņu bioloģiskais un ķīmiskais sastāvs atšķiras no purvos augošajām, tas tuvāks Latvijā augošajām brūklenēm. Lielogu dzērvenes pēc garšas nav tik skābas kā purva ogas.

• Dzērvenes tiek ēstas gan svaigas, gan pārstrādātas sukādēs, savā sulā, jogurtos un saldējumos.

• Dzērvenes var pievienot gaļas sautējumiem un cepešiem, citrona vietā izmantot salātiem.

Ogas vislabāk glabāt, sausas ogas ievietojot plastikāta maisiņos vai kastītēs un novietojot saldētavā. Senākos laikos dzērvenes mērcēja: 10 litriem ūdens un 8–10 glāzēm dzērveņu pievienoja medu, krustnagliņas un kanēli pēc garšas. Pēc mēneša mērcētās ogas bija gatavas.

Veselības dzēriens

Glāzi dzērveņu saspaida, aplej ar litru karsta ūdens, 3–5 minūtes patvaicē uz lēnas ūdens, pievieno divas ēdamkarotes medus un ļauj 1–2 stundas nostāvēties, pēc tam izfiltrē.

Vitamīnu lādiņš

Hurmas mīkstumu samaisa ar glāzi svaigi spiestas dzērveņu sulas un pievieno trīs ēdamkarotes medus un ēdamkaroti citrona sulas.

Klasiskais uzputenis no dzērvenēm

Sastāvdaļas – pusglāze dzērveņu, 3 glāzes ūdens, pusglāze cukura, pusglāze mannas.

Pagatavošana.

No dzērvenēm izspiež sulu. Čagām uzlej ūdeni, vāra piecas minūtes un izkāš.

Izkāstajam novārījumam pievieno cukuru, maisot pakāpeniski pieber mannu un vāra piecas minūtes. Virumu strauji atdzesē un puto, pievienojot svaigo sulu, līdz masa kļūst gaiša. Uzputenis lieliski garšo ar vaniļas pienu.

! Tāpat gatavo jāņogu, ērkšķogu, rabarberu uzputeni. Var izmantot saldētas ogas.

LA.lv