Foto – Shutterstock

Vai paipalām drīkst dot kukurūzu? 0

Jautājums. Vai paipalām drīkst izēdināt kukurūzu? ILZE BEVERĪNAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Veselam
Psihiatre safabricējusi informāciju pacientes ambulatorajā kartē, lai “uzliktu viņu uzskaitē”: “Es esot lauzusi kāju, un man esot seksuālā disfunkcija” 8
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Zemnieku saimniecības “Pūcītes” saimnieks Kaspars Davidenko, viens no lielākajiem paipalu audzētājiem Latvijā, stāsta, ka samalta kukurūza ir viens no komponentiem kombinētās barības sastāvā – tā ir labs proteīna un enerģijas avots, kas arī ietekmē olu dzeltenuma krāsu.

Ja putniem barību gatavo uz vietas saimniecībā, tad, iegādājoties kukurūzu, jāpārliecinās par tās kvalitāti. Ilgstoši uzglabāVairāk par paipalu audzēšanu lasiet šeittos kukurūzas graudos var būt izveidojušies putniem kaitīgi savienojumi un izraisīt slimības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Paipalu barībai vienmēr jābūt pilnvērtīgai, sabalansētai, tās sastāvu nav ieteicams mainīt. Dēšanas periodā tās vidēji dienā apēd ap 28 g barības.

Barības maisījuma sastāvs varētu būt šāds: 60% dažādu sasmalcinātu graudu, 36% olbaltumbarības, 4% minerālbarības (krīts, olu čaumalas).

Uzziņai
– Paipalas sāk dēt agri – divu vai divarpus mēnešu vecumā, trijos mēnešos jau ražo pilnā sparā. Pirmās oliņas gan ir ļoti mazas, tādas nepārdod, bet brāķē.
– Putnu produktīvais mūžs ir īss – aptuveni gads, taču šajā laikā paipaliņa izdēj ne mazāk par 182 olām. Olas mēdz būt dažādu nokrāsu raibas. Čaumalas krāsa atkarīga ne vien no šķirnes, bet arī no paipalu turēšanas apstākļiem un ēdināšanas.
– Paipala vidēji dienā apēd 32 g, desmit tūkstošiem putnu dienā vajag 320 kg barības, tas ir, apmēram 5 tonnas divās nedēļas. Dienā šāds daudzums putnu izdēj pāri par 5000 olu.
– Agrāk paipalu audzētāji tirgojuši arī paipalu liemenīšus (apmēram 120 g svarā), bet, līdzko Latvijā sāka ievest franču gaļas šķirņu paipalas (liemenī pāri par 200 g diētiskas gaļas), pēc vietējām paipaliņām vairs nebija pieprasījuma.
– Pārtikai domātas paipalu olas ieteicams uzglabāt temperatūrā, kas nav augstāka par +18 °C. Vēsumā, ledusskapī, tās var glabāt pat 50 dienas. Ir pārbaudīts, ka olām, kas vecākas par četriem mēnešiem, sāk sažūt baltums.
– Saskaņā ar PVD datiem, lielākie paipalu audzētāji Latvijā atrodas Kokneses, Daugavpils, Dobeles, Iecavas, Skrundas, Baldones, Siguldas, Tukuma un Mārupes novados.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.